Maradona – Diego Armando ( “mali zeleni ” )Za mnoge generacije največji. Dosegel je velike uspehe tako z argentinsko reprezentanco kot s klubi. Bil je nogometni umetnik, žongler, mojster navdiha, to je Maradona.  Na svoji nogometni poti je vseskozi razburjal s svojim temperamentnim obnašanjem, imel je težave z drogo ( kokain ), davčno upravo v Italiji ( utaja davkov ), simpatiziral je s  Fidelom Castrom, leta 2007 je v televizijski oddaji izjavil , » da sovraži  vse kar prihaja iz Združenih držav Amerike ». Diegovo življenje je bilo ena sama avantura tudi zunaj igrišč za »žogobrc«.

Maradona (30. oktober 1960 ) se je rodil kot peti od osmih otrok v družini  Chitora in Tote Maradona, v delavski soseski, v nedeljo, dnevu za nogomet. Nogomet je bil Maradoni  že ob rojstvu v krvi. Na njegovo kariero je imel velik vpliv njegov stric Cirilo, nekdanji vratar majhnega kluba, pravi nogometni odvisnik.

Maradona

Klubska kariera

Maradona je bil upornik. Nogometna zgodovina tudi v tem pogledu ne pomni podobnega »modela«. Strinjam se, da je bil nemalokrat upornik brez razloga. Moštva, v katerih je igral, je na neki način tudi vodil. Pri tem ne mislim na njegovo vlogo kapetana, čeprav si je seveda trak navadno nadel že kmalu po prihodu v ekipo. Manipuliral je s predsedniki, da o trenerjih niti ne govorimo.

Bil je dovolj močan, imel je uspehe, lovorike je osvajal z ekipami, ki niso bile niti v širšem krogu favoritov.

Deset dni pred svojim 16. rojstnim dnevom, je igral svojo prvo tekmo za člane Argentinos Juniors, postal je najmlajši prvoligaški igralec v zgodovini argentinskega nogometa. Za Argentinos Juniors je igral na 167. tekmah in dosegel 115 zadetkov.  Maradona se je potem odločil za igranje pri obubožani Boci. Bil je njen navijač. Mestni tekmec iz Buenos Airesa, bogati River Plate, ga z vsem svojim denarjem ni mogel prepričati, da ne bi raje kot dolarjem sledil svojemu srcu. Leta 1981 je z  Boco Juniors osvojil naslov prvaka Argentine, naslednje leto ( 1982 ) je podpisal pogodbo z  Barcelono, ki je za njegov prestop plačala Boci v tistem času rekordnih 5.000,000 funtov.  Oktobra 1983 je baskovski »mesar« Andoni Goicoechea, argentinskemu božanstvu Maradoni zlomil gleženj. Tekma je bila na Nou  Campu v Barceloni, Maradona in kolegi so vodili s 3:0, vse je že bilo odločeno, branilec Atletica iz Bilbaa je uprizoril enega najbolj brutalnih prekrškov, očitno je bilo, da je na Maradono štartal z namenom, da ga poškoduje. Goicoechea za prekršek ni dobil niti rumenega kartona, Maradono pa je hujša poškodba oddaljila z nogometnih igrišč za dlje časa. V Barceloni se je tudi prvič srečal s kokainom. V klubu so vedeli, vendar je bil Maradona prevelika investicija, namesto, da bi ga poslali na zdravljenje, je nastopal v dobro plačanih anti-droga televizijskih reklamah.

Kljub vsemu pa se je znašel v dolgovih, bil je na robu bankrota. A milijone, desetine milijonov dolarjev je hkrati zavračal, če se mu je tako iz kateregakoli razloga zdelo prav. IBM mu je sprva ponujal okroglih sto ter pozneje ponujeno vsoto močno povečal, da bi Maradona postal njihov zaščitni znak v reklamnih kampanjah. Zadeva pa je imela eno samo napako, od Maradone so želeli, da se ob argentinskem odloči še za ameriško državljanstvo. Diego je zavrnil ponudbo. Maradona je najbrž od vseh Argentincev najbolj ponosen na dejstvo, da je – Argentinec. Leta 1984 je prestopil v italijanski klub Napoli, ki je za njegov prestop plačal Barceloni takrat rekordnih 6.900.000 funtov.  Z  avtsajderjem Napolijem je osvojil prvenstvo ( scudetto ) leta 1987. Upam si trditi, da v zgodovini nogometa nikoli prej noben klub ni prišel do tako prestižne lovorike, kot je »scudetto«, in bil pri tem tako močno odvisen od enega samega nogometaša, kot je primer Napolija ob osvojitvi naslova italijanskih prvakov. Leta 1989 je z Napolijem osvojil edino evropsko lovoriko – Pokal UEFA.

Napoli se je medtem dodobra okrepil in leta 1990 osvojil nov scudetto. Naveza Maradona – Careca je bila neustavljiva, seveda pa to še zdaleč ni bilo tako nepričakovano kot tri leta prej. Leta 1991 je bil pozitiven na doping kontroli ( kokain ) in kaznovan s 15. mesečno prepovedjo igranja nogometa.  Leto dni po doping škandalu, se ni želel vrniti v Napoli, prodan je bil v špansko Sevillo. Leta 1993 je zapustil Sevillo, kjer ni veliko igral, podpisal je pogodbo z argentinskim prvoligašem Nevell Old Boys , vendar je bil že naslednje leto odpuščen, ker ni prihajal na treninge. Leta 1995 se je vrnil k svoji prvi »nogometni ljubezni« Boci Juniors. Maradona je imel še vedno probleme s kokainom, leta 1996 je odšel na zdravljenje v Švico, po zaključenem zdravljenju, je leta 1997 zaigral za Boca Juniors, vendar je bil že na prvi tekmi sezone ( proti Argentina Juniours ) spet pozitiven na doping kontroli. Leta 1997, na svoj 37. rojstni dan se je »nogometno upokojil«.

Reprezentančna kariera

Maradona je igral na štirih Svetovnih prvenstvih v nogometu ( 1982, 1986, 1990 in 1994 ). Argentina je svoj prvi naslov svetovnih prvakov osvojila leta 1978 na domačih tleh. Mladi Maradona je za gavče debitiral leto dni prej. V času mondiala je praktično ves svet že vedel, da je v Argentini mladi talent, ki lahko ogrozi prestol Brazilca Peleja. Maradona je bil na pripravah državne selekcije skupaj še s 24 nogometaši. Selektor Cesar Luis Menotti je med trojico igralcev, ki jih je v zadnjem trenutku izločil iz ekipe, uvrstil tudi Maradono. Takrat se je o tem veliko govorilo, sloviti argentinski selektor je svojo odločitev podkrepil z majavim argumentom, da bo Maradona  igral še na številnih svetovnih prvenstvih v prihodnosti. Maradona takrat gotovo še ni sodil v najboljšo argentinsko enajsterico, med dvaindvajseterico bi moral biti. Moral !!! Na srečo Maradona ni ostal brez največje lovorike.

V Španiji leta 1982 so bili Argentinci še vedno zelo močni, a so bili daleč od uspeha. Štiri leta pozneje v Mehiki so veljali za solidno moštvo, ki jih vodi tisti trenutek najboljši nogometaš na svetu – Maradona. Tako zelo je izstopal, tako zelo poseben je bil, da bi katerakoli od vsaj še desetih preostalih reprezentanc osvojila naslov, če bi imela v svojih vrstah igralca, kot je Maradona. Na tem prvenstvu je dosegel dva zadetka za zmago proti Angliji ( v četrtfinalu ), 2 : 1 , ki sta se zapisala v zgodovino. Prvi je bil dosežen s pomočjo roke in je danes poznan kot »božja roka«. Še danes mnogi govorijo o tem golu kot črni piki v Diegovi karieri. Lepo vas prosim, da bi sodniku priznal napako, pa naj stane , kolikor hoče, in to v četrtfinalu Svetovnega prvenstva. Včasih je takšna tekma preprosto več kot le – tekma. Pozanimajte se denimo o Falklandskih otokih in morda vam bo bolj jasno, kaj si Argentinci mislijo o fair playu, ko ga morajo na kakršen koli način povezati z Angleži. Drugi gol je dosegel tako, da se je žoge dotaknil natančno dvanajstkrat, pri čemer je v čudežnem preigravanju nanizal praktično celotno obrambo »albiona« in nazadnje še vratarja Shiltona. Ta gol je bil leta 2002 proglašen za »gol stoletja«. V dramatičnem finalu je Argentina premagala Zahodno Nemčijo, 3 :2  in osvojila naslov Svetovnih prvakov. Na naslednjem svetovnem prvenstvu leta 1990, je sanjska naveza Maradona –Canniggia pripeljala reprezentanco do finala, kje so izgubili proti Nemcem z 1: 0. Štiri leta pozneje na svetovnem prvenstvu v ZDA, je končal zelo neslavno,  na testu dopinga  je bil pozitiven ( efedrin) in izključen iz prvenstva. Maradona je za reprezentanco igral na 91. tekmah in dosegel 34 zadetkov.

Maradona

Nogomet je ena mojih največjih ljubezni v življenju. Maradona je eden glavnih »krivcev«. Peleja sem spoznaval bolj skozi dokumentarce, priznam, tudi on me je navdušil. Toda nikoli niti približno tako kot Maradona. S slednjim sem na neki način odraščal. Podobno kot današnja mladina z Messijem, za sedanjo generacijo najstnikov bo največji najbrž slednji.

Maradona

Dosežki, nagrade, naslovi – Maradone

1978

 • s klubom Argentinos Juniors postal najuspešnejši strelec turnirja Metropolitano, dosegel 22 golov

1979

 • z argentinsko reprezentanco postal prvak mladinskega svetovnega prvenstva na Japonskem
 • naslov najboljšega nogometaša Amerike, po anketi dnevnika El Mundo iz Caracasa

1980

 • zlata žoga za najboljšega nogometaša leta po izboru CEPA, združenje novinarjev pri Argentinski nogometni zvezi
 • s klubom Argentinos Juniors postal najuspešnejši strelec argentinskega državnega prvenstva, dosegel 18 golov

1981

 • s klubom Boca Junioors postal prvak članskih moštev na Metropolitanu
 • zlata žoga za najboljšega nogometaša leta po izboru CEPA, združenja novinarjev, akreditirani pri Argentinski nogometni zvezi

1986

 • z argentinsko državno reprezentanco postal svetovni prvak v Mehiki
 • zlata žoga FIFE za najboljšega igralca na svetovnem prvenstvu v Mehiki
 • zlata žoga za najboljšega nogometaša Evrope po izboru revije France Football
 • najboljši nogometaš Amerike, po anketi El Mundo iz Caracasa
 • zlata enajsterica, za najboljšega nogometaša sveta po izboru francoske revije Onze

1987

 • s klubom Napoli osvojil naslov prvaka italijanske lige
 • pri Napoliju postal najboljši strelec italijanske lige, Serie A, dosegel 15 golov
 • z Napolijem osvojil naslov italijanskega prvaka ( Coppa Italia )
 • zlata enajsterica za najboljšega nogometaša po izboru francoske revije Onze

1988

 • pri Napoliju postal najboljši strelec italijanske lige, Serie A, dosegel 6 golov
 • z Napolijem prvak UEFA ( 1987/88 )

1989

 • naslov najboljšega nogometaša Amerike, po anketi dnevnika El Mundo iz Caracasa

1990

 • z Napolijem postal prvak italijanske prve  lige
 • z argentinsko državno reprezentanco osvojil naslov podprvaka na svetovnem prvenstvu v Italiji
 • naslov najboljšega nogometaša Amerike, po anketi dnevnika El Mundo iz Caracasa

1992

 • naslov najboljšega nogometaša Amerike, po anketi dnevnika El Mundo iz Caracasa

1993

 • z argentinsko državno reprezentanco osvojil pokal »Artemio Franchi«. Na srečanju ameriškega in evropskega prvaka z enajstmetrovkami premagal Dansko.

1996

 • posebna zlata žoga za nogometne dosežke po izboru France Football

1999

 • platinasta olimpia za najboljšega argentinskega športnika 20.stoletja po izboru Društva športnih novinarjev ( CPD )

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*