Dobil sem službo! In kaj sledi zdaj?

Koliko filmov ste že videli, kjer si zaljubljen par po zahtevnih preprekah končno izpove ljubezen, se morda še nadvse srečno poročita in se s poroko film tudi zaključi? Verjetno jih niti več ne štejete, ko jih je toliko. Ti filmi pa nikoli (ali le redko) pokažejo, kaj sledi poroki: medeni tedni se zaključijo, potrebno je stopiti na trdna tla v realnost in začeti živeti pravo zakonsko življenje. Šele takrat se bo videlo, kako dobro sta se partnerja med seboj izbrala.

Povsem enaka zgodba kot na trgu partnerjev poteka na trgu dela. Bolj ugledni delodajalci se otepajo “snubitvenih” ponudb iskalcev zaposlitve in se hkrati prizadevajo pridobiti kar najboljše kadre, ki obstajajo na trgu dela. Manj iskani in manj zaželeni kadri pa si navadno dlje časa prizadevajo, da bi dobili kakršnokoli zaposlitev. Ko jim končno uspe, je kot, da bi se jim odprla nebesa. Dobili so službo! Bravo! A pravo vprašanje sledi: kakšno bo “zakonsko življenje” s to službo?

Mnogi iskalci zaposlitve spregledajo to bistveno vprašanje, saj imajo polno pozornost usmerjeno le na vprašanje, kako dobiti službo. S takšnim razmišljanjem tvegajo, da v “zakonu” z delodajalcem, katerega organizacijske vrednote niso združljive z osebnimi vrednotami novega zaposlenega, doživijo pravi pekel.

zaposlitev

 

Kaj, če se delodajalec ne drži določil pogodbe in zahteva neplačano nadurno delo pri mladi mamici, ki nima urejenega varstva za otroke? Kaj, če delodajalec ne omogoča izvrševanja pravice do malice ali do obiska WC-ja? Kaj, če novi sodelavec ni deležen uvajanja na delovno mesto, vendar se od njega že takoj pričakuje 100% učinkovitost, kot jo izkazujejo že utečeni zaposleni? Kaj, če novi zaposleni ni deležen povratne informacije nadrejenega, kako mu gre, in njegovih usmeritev, kako lahko dela še bolje? Kaj, če…? Kaj, če…? Je zaposleni, ki se mu dogodi kateri od zgoraj omenjenih situacij, res lahko vesel “poroke” s takšnim delodajalcem?

Zato ostaja vprašanje, kako se takšnim scenarijem izogniti.

Postanite privlačna izbira in zaželen partner dobrih in uglednih delodajalcev

  1. Postanite ekspert na svojim strokovnem področju

Seveda je prvi pogoj, da vas delo zanima in boste sploh imeli interes se nenehno razvijati proti svoji ekspertizi. Na tej poti boste redno srečevali strokovne izzive, kateri bodo v vas morali prebuditi strokovno radovednost, da jih boste pripravljeni razrešiti. Le s pristno željo po strokovnem razvoju boste potovali proti poziciji najbolj zaželenih kadrov in se znašli na radarju najboljših delodajalcev.

  1. Naj vas dobri delodajalci opazijo

Kako vidni ste v svojem strokovnem krogu? Poiščite načine, kako opozoriti nase in na svoje strokovno delovanje. Lahko prevzamete kakšno funkcijo v društvu vašega strokovnega področja? Lahko prevzamete ali sodelujete v kakem projektu znotraj strokovnega društva? Se lahko na srečanju društva predstavitev strokovnim kolegom s svojim delom in kakim primerom dobre prakse? Morda pa na takšnem srečanju spoznate nekaj novih kolegov in odprete debato na zanimivo temo? Karkoli, le da vas opazijo…v pozitivnem smislu seveda.

  1. Naučite se prodajati

Se zavedate, da to počnete že tako ali tako ves čas? Prodajate takrat, ko poskušate prepričati svojega partnerja v vaš predlog za družinski izlet, in takrat, ko svojim prijateljem priporočate ogled vam všečnega filma, ki ga še niso videli, itd. Kako pa ste uspešni pri predstavitvi samega sebe in svojih strokovnih izkušenj pri cenjenemu delodajalcu?

Poskusite oblikovati enominutni prodajni govor delodajalcu, ki ga najbolj cenite. Nato se vživite  v vlogo delodajalca – ste z govorom prepričali samega sebe? Kako ga lahko še izboljšate?

Preverite potencialne delodajalce

V kolikor boste resno vzeli zgoraj naštete predloge, boste sčasoma postali magnet za delodajalce. Tako tiste, pri katerih želite delati, kot tiste, s katerimi se ne bi ujeli. Prav zaradi slednjih je pomembno, da ste vi tisti, ki izbirate s kom želite delati in prevzamete polno odgovornost za svojo končno izbiro. Da ne boste sprejeli mačka v žaklju, temeljito preučite delodajalca z vseh virov, ki so vam dostopni. Najbolj vam bodo v pomoč pogovori z zaposlenimi v tej organizaciji, ki vam lahko natančno opišejo kulturo podjetja in počutje v njem. Morda organizacija objavlja letna poročila o poslovanju? Poglejte si delež bolniškega staleža in stopnjo fluktuacije ter ju primerjajte s konkurenčnimi podjetji v isti panogi.

Pozanimajte se, kako ravnajo z zaposlenimi na področjih, ki so vam pomembna. Če imate majhne otroke, ali veljajo kot družini prijazno podjetje? Če cenite svoj prosti čas, ali je nadurno delo pri njih pričakovano ali celo zahtevano? Preverite vse, kar vam je pomembno in razmislite, ali so njihovi pogoji dela takšni, kakršne ste pripravljeni sprejeti.

zaposlitev delo računalnik

Kot vidite, je dobiti delo šele prvi korak, a glede na vse, kar sledi, ne nujno v pravo smer. Zato izbirajte svojega bodočega delodajalca kar se da skrbno. Kar pa je morda najpomembnejše – poskrbite, da bo tudi vaš sanjski delodajalec pripravljen izbrati vas.

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*