Dobrodošel januar in z njim vsa neprijetna občutjaZa nami je mesec druženj, praznovanj, obdarovanj, majhnih in velikih pričakovanj. Mesec, ko naj bi bili veseli, sproščeni, družabni… skratka mesec, ki ni najbolj naklonjen tistim, ki se ne zlijejo z vsemi temi občutji. Ob prebujanju novega leta, če ne že prej, pa se marsikdo sreča s celo vrsto neprijetnih občutkov, povezanih z žalostjo in otožnostjo. In verjetno se v teh dneh marsikdo sprašuje, kako se temu izogniti. »Recept« vam verjetno ne bo najbolj všeč, saj ne bo postregel na način, kot bi morda to pričakovali ali si želeli. Neprijetnim občutjem se namreč ne da izogniti. Celo nasprotno. Potrebno jih je občutiti…

Dobrodošel januar

Še posebej v prazničnem decembru pa se pogosto poskušamo znebiti določenih občutkov oziroma se jim na vsak način izogniti. V veliko pomoč pri tem nam je potrošniško naravnana družba, saj nam na vsakem koraku skoraj dobesedno narekuje, kako zapraviti svoj čas in denar… oziroma kako se »zamotiti«. Trgovski centri so v tem času polni, kot bi tam prodajali srečo, zdravje, mir, ljubezen… Le to potem samo še lepo serviramo ali zavijemo in si ob srečanjih z bližnjimi in znanci voščimo »srečn`ga pa zdrav`ga«. Tako kot se spodobi in je običajno za te praznike.

Globoko v sebi verjamem, da nam nihče ne more narekovati tega, kar si resnično želimo, niti sugerirati načinov, kako priti do tega, saj vse to prihaja iz nas. Pa vendar, kolikokrat se je veliko lažje enostavno podrediti oziroma vsaj na videz zliti z večino, kot pa začutiti sebe in kakorkoli izstopati. Še posebej med prazniki, kjer naj bi se čutila medsebojna povezanost in toplina. Kolikokrat delujemo na tak način in pri tem sebe zapostavimo? In ob tem se morda tega niti ne zavedamo, kaj šele, da bi vedeli, kakšno ceno plačamo za to.

Dolgo sem se spraševala, zakaj me je voščilo »srečn`ga pa zdrav`ga« vedno tako zmotilo, poleg tega, da je slovnično nepravilno, saj je leto srednjega spola (ali pa morda voščila še vedno ne razumem). Prav alergična sem bila na to frazo. Sedaj vem, da ni šlo toliko za frazo oziroma same besede, kot za to, da je bilo voščilo zgolj formalnost, nekaj, kar je je bilo potrebno opraviti, ker se tako spodobi in sem na tak način tudi sama opravljala »formalnost«. Danes me to ne moti več.

Z nasmehom na ustih se spominjam tudi pojasnila sorodnice, ki še ena redkih vsako leto posreduje  novoletno voščilnico z navadno poštno pošiljko. Ob zahvali zanjo je priznala, da piše samo zato, ker ji neko društvo vsako leto vsili nakup zbirke voščilnic. Bila je vsaj iskrena… naša družina pa med redkimi izbranci, ki jo prejmejo, saj piše le tolikim, kot je voščilnic v enem paketku.

Kot ugotavljam, so voščila vse prevečkrat bolj kot ne formalnost, ob kateri ni čutiti nobene srčnosti, saj pogosto manjka tudi pristen stik z očmi. Nekaj, kar se spodobi oziroma nekaj, kar se tako reče ali napiše, četudi ni iskreno. Velikokrat je čutiti tudi vzhičenost in polno drobnih in velikih, zavednih in nezavednih pričakovanj. Seveda ne manjka tudi čisto iskrenih želja, tako izrečenih, kot tudi tistih srčnih, ki se zgolj čutijo. Toliko tega… vendar nihče nam ne more podariti sreče, miru, ljubezni… To si lahko podari vsak le sam. In ob spoznanju, da vse to nosimo v sebi, odpade marsikatera potreba.  

Četudi bi želel kdo temu oporekati, ne gre zanemariti dejstva, da se v začetku leta veliko ljudi srečuje s takšnimi in drugačnimi neprijetnimi občutki, kar je nek pokazatelj tega, koliko smo uspeli živeti v stiku sami s seboj. Na dan privrejo stvari, ki smo jih posebej v prazničnih dneh skrbno tiščali v sebi oziroma ignorirali, kolikor je pač komu to uspelo, da niso zadeve priplavale na plano že prej, pred prazniki (zato je za nekatere december najtežji mesec). Čeprav bi radi naredili vtis na druge, se sami pred seboj ne moremo v nedogled pretvarjati. In v kolikor nas blišč decembrskih dni zanese daleč stran od sebe in pristnih občutkov, se le ti pojavijo kasneje in zahtevajo našo pozornost. V novem letu, ki sicer marsikomu da nek nov zagon in svežo energijo, pa je ta občutja običajno še veliko težje zdržati brez takšnih in drugačnih »okraskov in lučk«, veselih druženj in pričakovanj, pa tudi vsa prejeta in izrečena voščila nam niso v nikakršno pomoč. Poleg vsega pa se pogosto pridruži tudi spoznanje, da smo spet oz. še vedno tam, kjer smo bili, kljub vsem željam in velikim pričakovanjem.

Vendar vsak trenutek ponuja novo priložnost, vedno znova imamo možnost (ne samo ali šele z novoletnimi zaobljubami), da se odločimo in sicer drugače, kot tolikokrat doslej. Odločimo se, da prevzamemo življenje v svoje roke in se naučimo živeti v sedanjem trenutku, karkoli že pač ponuja. Prisluhnimo si na pravi način in se sprejmimo. In naj to ne zveni kot fraza. Ko prideš bližje k temu spoznanju znotraj sebe, veš, da to ni. Je resnica in pot, ki osvobaja.

Tudi sama sem se v začetku leta pogosto srečevala s težjimi občutji, ki pa se jih niti zavedala nisem dobro. Kljub temu, da sem čutila, da nekaj ni v redu, se tega nisem znala dotakniti. Kot otrok niti nisem imela te možnosti… bila bi neslišana ali pa vsaj obtožena nehvaležnosti, saj sem imela na videz vse. Skozi leta spoznanj pa sedaj vem, da je manjkalo tisto bistveno. Da sem lahko jaz jaz. In da bom kot taka tudi sprejeta.

Z globljim zavedanjem sebe in vsakega trenutka posebej se sedaj učim sprejemanja. Četudi so vmes tudi taki trenutki, ko bi še vedno najraje zbežala, ostanem in si prisluhnem. Vedno bolj. In tako je tudi moj december, kot tudi januar (in vsi ostali dnevi in meseci) vedno bolj prazničen navznoter, zunanjost pa izgublja na pomenu oziroma ne predstavlja več tistega bistva.

V veliko pomoč na moji poti mi je meditacija, več o tem si lahko preberete na spletni strani www.novclovek.si. Vse dobro tudi na vaši poti in naj zaključim z mislijo M. Gandhija: »Bodi sprememba, ki jo želiš videti v svetu«.

En komentar

  1. Metka Jeretina

    Oj, Sabina, kako lepo si to napisala. Prelivanje meditacije v življenje, kot poudarja naš učitelj. Sledim ti.

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*