6 najpogostejših napak pri nakupu domofona

Domofon je postal nepogrešljiv del vsak hiše, bloka ali poslovne stavbe, zato ni nič nenavadnega, da lahko danes kupci izbirate med tovrstnimi napravami različnih blagovnih znamk in modelov. Ponudba je tako izjemno pestra, verjetnost, da pri nakupu domofona storite napako, pa zato toliko večja. In katere napake so najpogostejše, na katere morate biti še toliko pozornejši?

1.     Napačna izbira domofona glede na vrsto stavbe

Pri nakupu domofona se morate najprej vprašati, za kakšno vrsto stavbe ga kupujete, saj se med seboj razlikujejo glede na število notranjih in zunanjih enot. Ljudje pogosto storijo to napako, da ga kupijo zgolj za potrebe enega lastnika, sčasoma pa ugotovijo, da bi potrebovali še eno notranjo in zunanjo enoto.

Če iščete domofon za hišo ali pisarno, potem bo dovolj, če izberete že pripravljen eno-stanovanjski set, ki je sestavljen iz ene zunanje in ene notranje enote. Pomembno je, da je sistem nadgradljiv, kar pomeni, da boste lahko sčasoma, če se bo pojavila potreba po tem, dokupili le še dodatno notranjo enoto, vendar le pod pogojem, da ima tudi zunanja enota dve tipki za poziv. S tem se boste izognili nepotrebnim gradbenim delom in novim dodatnim inštalacijam.

domofoni vgradni

Če pa v vaši hiši že stanujeta dva etažna lastnika ali pa imate v stavbi tudi poslovni prostor, potem lahko že v začetku izberete dvo-stanovanjski set, ki že ima dve notranji enoti, in temu primerno prilagojeno zunanjo enoto z dvema pozivnima tipkama.

Če pa kupujete domofon za blok ali drug večstanovanjski objekt, potem vam zgoraj naštete rešitve nikakor ne pridejo v poštev. V tem primeru morate izbrati večstanovanjski domofon, pri katerem boste lahko izbirali med poljubnim številom zunanjih in notranjih enot.

domofon tipke

2.     Nakup domofona, ki vam ne zagotavlja takšne varnosti, kot ste si jo želeli

Ste kupili avdio domofon, nato pa ste zgolj po mesecu dni uporabe ugotovili, da ne izpolnjuje vseh vaših želja po varnosti? Video različica vam zagotovo nudi večjo varnost kot pa avdio sistem in o tem bi morali resno razmišljati še posebej v situaciji, če imate v hiši majhne otroke ali starostnike.

Čeprav je investicija v video domofon večja, pa je ta neprimerljivo manjša kot pa če ga po letu ali dveh ponovno zamenjate, ker ste z avdio sistemom nezadovoljni. Če že morate varčevati, potem to raje storite na račun notranje enote, ki jo lahko kadarkoli kasneje zamenjate.

Torej, zunanja enota s širokokotno kamero je danes skorajda že nuja, če kupujete domofon. Pri tem morate biti le pozorni na to, da je sistem prilagojen na takšen način, da, na primer, obstoječo notranjo avdio enoto lahko kadarkoli zamenjate z notranjo enoto z LCD zaslonom, brez dodatnih gradbenih posegov.

3.     Nakup domofona, ki ne ustreza obstoječim inštalacijam

Ljudje se pogosto odločajo za nepremišljene spletne nakupe, kjer brez dodatnega strokovnega svetovanja kupijo domofon, nato pa ugotovijo, da njihove obstoječe inštalacije ne zadostijo njegovim zahtevam.

Če se želite izogniti dodatnim gradbenim posegom, polaganju dodatne inštalacije in s tem tudi nepotrebni investiciji, potem je pomembno, da izberete takšno napravo, ki bo ustrezala obstoječim inštalacijam.

Če iščete zanesljivo rešitev, potem je 2-žilni digitalni sistem pametna izbira. Na eni strani vam nudi izjemno prilagodljivost starim inštalacijam, po drugi strani pa vam tovrstni dvožilni sistemi omogočajo tudi dodatno funkcionalnost. Vsekakor je povezljivost domofona dejavnik, ki zahteva individualno obravnavo in posvet s strokovnjakom.

4.     Varčevanje na račun funkcionalnosti domofona

Zavedati se je potrebno, da domofon že dolgo ni več le naprava, ki vam služi zgolj za odpiranje vrat, ampak si lahko z njim bistveno povečate varnost in udobje bivanja v svojem domu. Morda se vam ob nakupu funkcije, kot so odpiranje dodatnih vrat, osvetlitev stopnišča, interkom in še marsikaj drugega, ne bodo zdele pomembne, če pa pomislite na varnost in udobje, pa so vsekakor koristne.

Izjemno pomembno je, da ob nakupu dobro razmislite tudi o svojih potrebah in željah ter si odgovorite na vprašanje, kaj od domofona pričakujete. Odgovor na to vprašanje naj vam bo vodilo pri nakupu.

5.     Premajhen poudarek na kakovosti zunanje enote

Ko ljudje kupujejo domofon, vse pogosteje pozabijo na kakovost zunanje enote. Ker je notranja enota orodje za njegovo upravljanje, so mnogi mnenja, da je ta najpomembnejša. Vendar je takšno mnenje popolnoma napačno.

Ko izbirate med različnimi domofoni je kakovost zunanje enote izjemnega pomena. Ker so nenehno izpostavljene zunanjim vremenskim razmeram in tudi morebitnemu vandalizmu, je izjemno pomembno, da izberete trpežne naprave, ki nudijo maksimalno zaščito pred mehanskimi poškodbami in zunanjimi vremenskimi vplivi, kot so dež, veter ali mraz.

6.     Kupovanje najcenejših modelov

Morda je že res, da se je pri nakupu katere koli stvari najbolj enostavno usesti za računalnik in kupiti najcenejši izdelek, vendar pa pri nakupu domofona to nikakor ne drži! To je investicija za daljše časovno obdobje, zato je nakup kakovostne naprave priznanih blagovnih znamk danes že nuja.

Dodatno pa tehtnico prevesi tudi strokovno svetovanje, ki vam je v primeru izbire pravega ponudnika, na voljo na vsakem koraku izbire in vgradnje novega domofona. To vam zagotovo prihrani odvečne ter nepotrebne stroške in ogromno dodatnih skrbi.

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*