Dopust 2014 – z adrenalinom ?Vedno sem si želel, da bi poletje preživel nekoliko drugače, poletje z veliko mero adrenalina. Namesto poležavanja ob morju, s kozarcem hladne pijače v roki in pogledom na brhka dekleta, ki še samo dodatno dvigajo temperaturo, bi bilo zanimivo, da bi kopalke zamenjal za toplo bundo, rokavice, šal, spomin na dekleta ob morju pa bi me samo dodatno ogrel. Udobno sem se namestil v naslonjač in zaprl oči… dopust 2014, Antarktika, Antarktika… grem, pa čeprav samo v mislih…

Plovba ob ledenikih -Dopust 2014

Antarktika je bila odkrita leta 1820 in je po velikosti peta celina , deli se na  Vzhodno (večja) in Zahodno Antarktiko.  Oba dela med seboj ločijo  Transantarktične gore.  Med poletom prek Antarktike proti McMurdovemu prelivu se opazijo rjava in črna tla, ki so kopna in popolnoma brez ledu in snega . Že zdavnaj izginuli ledeniki so izdolbli tri doline s strmimi pobočji – Suhe doline.  Na Antarktiki zelo malo sneži, domneva se , da se je led , ki pokriva vso celino, nabiral več milijonov let.

Vožnja po zalivu -Dopust 2014

V Suhih dolinah, poimenovanih Taylorjeva, Wrightova in Viktorijina , pade v obliki snega  približno 25 milimetrov padavin na leto, pa še to neznatno količino snega odpihne iz dolin veter ali pa jo stopi sončna toplota, ki jo vpijajo temne kamenine. V vsaki dolini je nekaj nenavadnih slanih jezer . Največje je Vanda , ki je globoko več kot 60 metrov in prekrito s 4 metre debelim ledom. Temperatura na jezerskem dnu pa je okrog 25 stopinj celzija, ker led zadržuje toploto kot v rastlinjaku. Po Suhih dolinah ležijo mumificirana trupla tjulnjev. V mrzlem in suhem zraku poteka razpadanje zelo počasi zato so nekateri tjulnji morda že pred več sto leti ali celo več tisoč leti zašli v doline in v njih umrli.

Gora Erebus – Dopust 2014

Gora Erebus je ledeni čuvaj ,ki varuje vhod na najmanj obiskano celino na Zemlji. Gora žari v polnočnem soncu rožnatordeče in turkizno in z njenega vrha se vije dolg prapor pare nad sneženo in ledeno prostranstvo Rossovega otoka, takšen je Erebus, pravi simbol in svetilnik raziskovanja  Antarktike. Hm, to bil pravi kraj za dopust 2014. Ob njegovem vznožju vrvi sodobno McMurdovo oporišče znanstvenikov, nedaleč stran pa so koče , v katerih so nekoč stanovali člani odprav.  Izbira imena Erebus za vrh , ki varuje konec znanega sveta, nas napelje k misli, da so imeli v mislih poseben občutek za pesništvo, saj je Erebus antičnim Grkom pomenil najmračnejši in najbolj nedostopen kraj v podzemlju. V resnici pa so uporabili ime ladje, ki jo  je kapitan kraljeve mornarice James Clark Ross med iskanjem magnetnega južnega tečaja popeljal januarja 1841 med ledene plošče. Ko je odprava prodirala proti jugu, je nekega jutra zagledala veliko in lepo goro, ki je segala nad oblake .Z njenega vrha se je valil bel trak, sprva so menili, da veter odnaša sneg, že ob prvi predstavitvi pa se je gora izkazala za ognjenik, uprizorila je enega redkih popolnih izbruhov z ognjem in paro, kar je bilo nekaj zares osupljivega sredi ledenega prostranstva. Kapitan jo je imenoval Erebus po svoji ladji.

Antarktika – Dopust 2014

Antarktika nima prebivalcev v pravem pomenu besede,  obstajajo znanstveno raziskovalne postaje v katerih se znanstveniki ukvarjajo z raziskovanjem klimatologije, biologije, meteorologije, oceanov. Poleti živi v postajah približno tri tisoč, pozimi pa tisoč  ljudi. Pravi dopust 2014, samo turisti, brez stalnih prebivalcev.

Morje je polno jat rib in malih rakov, ki so temelj prehrambene verige za številne morske ptice, pingvine in kite.  Tu prebivajo številne vrste tjulnov (rakojedi, morski leopardi)  in  pingvinov ( cesarski).

Carski pingvini
Cesarski pingvini – Dopust 2014

V nasprotju z bogatim življenjem v oceanu , življenje na kopnem skoraj ne obstaja razen v  tako imenovanih Antarktika  oazah, na otokih prevladujejo lišaji in mah, na kopnem pa poleg omenjenega raste le ena cvetoča rastlina, trava ki se imenuje  Air  Antartica in uspeva samo do 62 stopinj južne zemljepisne širine. Znanstveniki so odkrili tudi nekaj različnih vrst bakterij in  majhnih gob.

…Antarktika,dopust 2014, Antarktika, dopust 2014….na ramenu začutim roko, ki me strese, odprem oči in zagledam fotografijo, Antarktika 2014 dopust z adrenalinom…

2 komentarja

  1. Lenka Novak

    Lepo, samo brhkih deklet verjetno res ne bi bilo zraven, brrrrrr, bi jih zeblo!

    • Brrrrrr, mrzlo, bila bi brhka dekleta, oblečena v bundo, šal, rokavice, verjetno pa bi adrenalinski dopust pognal kri po žilah, potem pa je vse mogoče, tudi romantika na mrzli Antarktiki….

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*