Dopust v apartmaju brez vogalov

Zanimiva turistična destinacija, zadosti blizu Slovenije, pa vendar toliko oddaljena, da smo deležni lepih plaž, čistega morja in mirnega dopusta. To je vasica Fermići, v neposredni bližini avtokampa in nekdaj slovenskega turističnega naselja Mareda. Od mejnega prehoda Dragonja in mejnega prehoda Sečovlje je oddaljena med 22 in 25 km, odvisno od poti, ki si jo izberete.

V mali vasici oddaja svoje turistične kapacitete družina, ki turistom ponuja zvrhano mero gostoljubja  in domačega vzdušja. Z bogato domišljijo in prefinjenim okusom je nekdanji silos preuredila v zanimivo in prijetno turistično destinacijo.  Okolje, v katerem se počutimo tako domače, pa vendar nam okrogla sobana čara nekaj drugačnega, vznemirljivega.

apartma brez voglov hiša

 V 11,5 metrov visokem silosu so na voljo trije apartmani: Sivka in Oljka za dve osebi ter Morje za štiri osebe.  Vsi apartmaji imajo kuhinjo in kopalnico, pralni stroj, TV in klimatsko napravo ter svojo teraso. Ob silosu je na privatnem zemljišču na voljo dosti parkirnih mest, zato je jekleni konjiček varen pred morebitnimi nepridipravi in vedno pod nadzorom, vašim ali od domačinov.

V pritliču je apartma Lavanda (Sivka). Vijolična posteljnina in drugi dodatki dopuščajo, da se v apartmaju sprostimo in prepustimo. Izbrani barvni odtenek pomirja naša čustva in prebuja v nas značilnosti kot so kreativnost, skrivnost, fantazija, nenavadnost. Apartma je za dve osebi.

Nadstopje višje je apartma Maslina (Oljka). Zeleno-olivne nianse nas domišljijsko popeljejo v oljčne nasade, ki jih je vse naokrog mnogo. Apartma je pravi balzam za našo dušo in telo po vsakodnevnih obremenitvah doma in v službi. Po ležanju na plaži in segrevanja na soncu nas zelena barva zvečer poboža in vrača našo energijo na polno. Apartma je za dve osebi.

V apartmaju More (Morje) pa nas pričaka enkraten pogled iz nekaj več kot 11 metrov višine vse naokoli, proti Umagu, Bujam in Poreču in seveda morju. Obvezni del prtljage za ta apartma je daljnogled. Modri dodatki vzbujajo v nas nova pričakovanja, morske dogodivščine in vzbujajo ribiško domišljijo.  Apartma je primeren za vse, ki v življenje vpeljujejo vztrajnost, mirnost in predanost, značilnosti vedno lepe modrine.  

V neposredni bližini silosa je avtopralnica, ki je popolnoma nemoteča za bivanje in nudi izposojo koles za odrasle in otroke. Istra omogoča ogromno kolesarskih podvigov. Za bolj vzdržne in vztrajne kolesarjenje po Parenzani, nekdanji poti železnice od Trsta do Poreča, bodisi do Kopra ali celo Trsta bodisi do Poreča. Parenzana omogoča tudi več dnevne predloge izletov, v okviru katerih si poleg edinstvene narave in tudi rdeče zemlje ogledamo številne znamenitosti in mesta. Več o kolesarski poti na http://www.parenzana.info/. Lahko pa se s kolesom popeljemo do majhnih zalivčkov proti Dajli in Karigadoru ali pa proti Pineti in Novigradu. Ob morju je urejena neprekinjena kolesarska steza.

Zvečer si lahko popestrimo dopust s prijetno vožnjo z vlakcem, ki vozi od avtokampa Mareda ob obali do Novigrada. Seveda pa gremo lahko z vlakcem kadarkoli tudi na plažo ali v deževnem poletnem dnevu na sladoled v Novigrad.  

Urejena in priporočljiva plaža za tiste, ki nimajo radi mirnosti zalivčkov, je Makumba, ki nudi preko celega dne hladno pijačo in ležalnike v senci dreves ter seveda izbrano glasbo. Na morju ponuja tudi napihljive adrenalinske užitke za otroke in odrasle, ki nosijo otroka v sebi in mu dovolijo na dopustu, da se pokaže in prepusti užitkom.

Za zajtrk si lahko vsako jutro privoščimo sveži kruh in pekovske izdelke iz dveh privatnih pekarnic v bližini, pred avtokampom Mareda. Za kosilo ali večerjo pa si lahko privoščimo okusne pizze in druge jedi v »dva koraka« oddaljeni pizzeriji Fortuna.

Domačini poleg gostoljubnosti ponujajo tudi pravo domače olje iz lastne proizvodnje.  Pa tudi sicer, vasica omogoča nakup domačega vina in drugih sezonskih povrtnin in sadja.

V osrčju domačije so na voljo še drugi apartmaji, ki pa jih bom opisala v nadaljevanju naslednjič.

Slikovni material je za vse radovedne na razpolago na Silos holiday. Za vse, ki bi želeli takoj opraviti rezervacijo, stran ponuja tudi telefonsko številko in e-poštni naslov. Če pa bi kdo hotel informacijo v slovenski besedi, sem vam na voljo jaz, Ksenija Bažon.

Dobrodošli v Silosu v Fermićih. Obeta se vam nepozaben dopust in napolnitev telesnih »baterij«. Prvi možnosti za preizkus sta že pred vrati, Velika noč in 1. Maj.

 

Ksenija Bažon

www.duri-darila.com

https://www.facebook.com/duri.darila

En komentar

  1. Janja Saksida

    Pozdravljeni, prosila bi vas za informacijo ali imate prost kateri apartma 1. ali 2. teden v avgustu. Smo štiri članska družina, 2 odrasla, 2 otroka (9 let, 4 let). Zanima me tudi cena ? Najlepša Vam hvala in lep pozdrav, Janja.

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*