Dražgoše s prekrasnimi razgledi, ki privabljajo številne obiskovalce

Dražgoše ležijo v Selški dolini, na južnem pobočju Jelovice, na nadmorski višini od 700 do 980 m. Lahko se pohvalijo z izjemno sončno lego na prisojnem pobočju Dražgoške gore.

Obisk te sončne vasi je zagotovo idealna izbira za vse ljubitelje narave. Naravna pestrost se odraža na vsakem koraku. Je odlično izhodišče za pohodništvo. Od kratkih sprehodov po gorskih gozdovih, prijeten izlet, krajši popoldanski oddih v naravi, do zahtevnejših pohodniških tur.

Foto: Barbara Debeljak
Foto: Barbara Debeljak

Naselje ima tri dele: Pri cerkvi, Na pečeh in Jelenšče. Ponuja čudovito naravno in kulturno dediščino. V Dražgoše lahko pridemo po cestah iz Železnikov skozi Rudno, iz Bohinjske Bistrice čez Jelovico ali iz Krope prek Jamnika. Vodijo pa nas tudi številne pešpoti. Pestrost narave in obsežni gozdovi presenetijo slehernega obiskovalca. Vzcvetelo je tudi kulturno in društveno življenje. V vasi delujejo turistično, kulturno-umetniško, gasilsko in športno društvo.

Nad naseljem nam  Dražgoška gora nudi lepe razglede po Škofjeloškem hribovju. Privablja številne pohodnike in kolesarje. Na vrhu gore je vzletišče za jadralne padalce. S snegom bogate zime pa vabijo na lepo urejeno tekaško progo okrog gore. Na vzhodnem delu pobočja stoji Bičkova skala, iz katere se odpre razgled na dolino, Škofjeloško hribovje, Ratitovec in Julijske Alpe. Jelovica ima tudi bogat jamski svet. V bližini vasi je jama Konasnica s številnimi rovi z neverjetno lepimi kapniškimi tvorbami.

Foto: Barbara Debeljak
Foto: Barbara Debeljak

Vas je znana predvsem po Dražgoški bitki, ki je potekala med 9. In 11. Januarjem 1942. V spomin na te hude dni so leta 1976 postavili mogočen spomenik. Spominsko-športno prireditev Po stezah partizanske Jelovice vsako leto obišče mnogo pohodnikov. Organiziranih je že kar enajst pohodov. Z najdaljšo tradicijo sta pohoda Po poti Cankarjevega bataljona s Pasje ravni in nočni pohod iz Železnikov čez Ratitovec.

Foto: Barbara Debeljak
Foto: Barbara Debeljak

Poleg spomenika Dražgoše krasijo še mnoge znamenitosti: spominski park na mestu stare porušene cerkve, razvaline, Bičkova skala, Tinetov kozolec s kapelico na sredini, sušilnica in terilnica lanu, Dom Cankarjevega bataljona s spominskimi zbirkami in okrepčevalnico z odlično hrano in prijaznim osebjem, ter mnoge druge.

Foto: Barbara Debeljak
Foto: Barbara Debeljak

Pred drugo svetovno vojno je v vasi stala znana romarska cerkev, posvečena sveti Luciji, ki je bila postavljena nad vasjo. V njej so bili štirje oltarji zlatega tipa iz druge polovice 17. stoletja, kateri so danes shranjeni v grajski kapeli v Škofji Loki.  Leta 1966 je bila po načrtu arhitekta Toneta Bitenca zgrajena nova cerkev, postavljena nižje, kakor je stala stara cerkev. Še vedno je ostala romarska in privablja častilce svete Lucije v Dražgoše.

Foto: Barbara Debeljak
Foto: Barbara Debeljak

V spomin padlim v drugi svetovni vojni so v Domu Cankarjevega bataljona urejene spominske zbirke. V zgornjih prostorih brunarice je muzej, spodaj pa okrepčevalnica. Zbirke prikazujejo Dražgoše pred vojno, vojno, Cankarjev bataljon, usodo vaščanov in njihove vasi, povojno obnovo, vključno z gradnjo ceste, nove šole in nove cerkve.

Vsekakor je vredna ogleda spominska pot, ki vodi od brunarice, čez Dražgoško goro, mimo Tinetovega kozolca do razvalin stare cerkve in pokopališča. Tinetov kozolec nosi letnico 1813. Njegova edinstvenost je kapelica na sredini.

Foto: Barbara Debeljak
Foto: Barbara Debeljak

Najbolj značilen in priljubljen spominek iz teh krajev so dražgoški kruhki, ki jih tu izdelujejo že več sto let.

Gostoljubni ljudje in čudovita narava vabijo v to prijetno vasico, kjer je sonce doma. Če vse to združimo še s spoznavanjem zgodovine, je razlogov za obisk še več.

https://www.preberite.si/tag/naravni-biseri-slovenije/

2 komentarja

  1. Lepa Selška dolina, kjer je doma tudi naš Peter Prevc 😉

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*