Družba in njen vpliv na duševno zdravjeDružba je pojem, kjer nisi sam in ima velik vpliv na duševno zdravje posameznika. Človek je bitje, katero skozi različna obdobja različno doživlja in podoživlja okoliščine. Duševno zdravje je pomemben faktor za obstoj človeka, saj konec koncev nisi zdrav zaradi tega, ker poseduješ določeno stvar, marveč zato, ker tvoje telo pravilno funkcionira.

Bipolarna motnja ali manična depresija je duševna bolezen ali stanje, za katero so značilna dolga obdobja žalosti – depresija in kratka obdobja veselja – manija. Ljudje, ki trpijo za depresijo, se vsakodnevno soočajo s stvarmi, ki zanje niso ugodne in jih spravljajo v slabo voljo in obup. Ni nujno, da so te stvari in situacije del njihovega življenja, pa vseeno jih prizadenejo do te mere, da postanejo žalostni. Razumljivo je, da človek ni zadovoljen, če mu določen načrt ne uspe, lahko tudi, da je načrt v glavi odličen pa vendar v realnosti neizvedljiv. Na trgu obstaja veliko tablet, ki lajšajo simptome te bolezni. Vendar pa bo bolezen ostala, če se posameznik po domače povedano ne bo zmenil sam s sabo in razčistil odnos, v katerem sta vpletena posameznik in bolezen. V primeru, da se depresija razvije do konca, ima ta lahko drastične posledice kot je npr. samomor.

Molekula klorpromazina (tržno ime Torazin), zdravilo za shizofrenijo
Molekula klorpromazina (tržno ime Torazin), zdravilo za shizofrenijo

Shizofrenija je duševna bolezen, kjer posameznik trpi zaradi spora med številnimi osebnostmi, ki se nahajajo v njegovi glavi. Težko je določiti, koliko osebnosti se skriva v glavah posameznikov, pa tudi prehod med njimi je včasih zelo zabrisan. Sicer ne vem, kakšno funkcijo pri tem odigrajo številni tableti, ki obstajajo za zdravljenje te bolezni, saj do sedaj ni bilo opaziti kakršnega koli napredka pri kontroliranju številnih osebnosti pri posameznikih, kaj šele utišanje odvečnih osebnosti in ohranitev originalne osebnosti do te mere, da je tak človek sposoben preživeti in živeti v današnjem času, ki je zaznamovan s konstantno dirko časa in denarja. Ogromno časa človek, ki trpi za shizofrenijo, potroši za komunikacijo med številnimi osebnostmi v svoji glavi.

Alkohol
Alkohol

Alkoholizem ali zasvojenost z alkoholom ni samo telesna bolezen, marveč ima tudi svojo drugo plat, ki izvira iz naše podzavesti. Tako ali tako pravijo, da so vse bolezni, ki napadejo naše telo, psihosomatskega izvora. Možgani so procesor, ki nam preko različnih signalov sporoča, da telesu nekaj manjka ter s tem sproži proces iskanja manjkajoče stvari. Alkoholizem je najbolj razširjena bolezen današnje družbe, saj je dostop do te dobrine zelo lahek in hiter, pogoji za nakup alkohola so polnoletnost posameznika in denar ter delujoča gostilna. Tako kot se telo navadi na hrano, ki je nujno gorivo za normalno delovanje le-tega, se navadi na alkohol, saj z zadostnim zaužitjem alkohola otopimo možgane, procesor deluje vedno počasneje in ne prepozna več prioritet. Z dolgoletnim uživanjem alkohola se telo poleni, prioriteta postane alkohol, hrana ni več najbolj pomembna, saj nam alkohol daje občutek lažne sitosti in samozadostnosti, čeprav v realnem svetu ni več tako. Zakaj bi spreminjali svoje prehranjevalne navade, če pa alkoholizem pomaga pri izgubi službe, z nižjim standardom posledično nižji kakovosti življenja, izgubi zdravja in skrhanim odnosom v družbi, bodisi družinskih ali pa samo prijateljskih?

Stanje duha naj bi bil konstanten tok, preko katerega potujejo signali, ki nam jih pošilja okolica. Družba, katere del je posameznik na tem planetu, ima močan vpliv na duševne zdravje. Obkroženi s podobami lepih, popolnih ljudi se številni pogledajo v ogledalo in ugotovijo, da ne ustrezajo pogojem današnje lepote. V glavi se ustvari drugačna oblika realnosti, beg od stvarnosti, dorečenosti ter marsikaterih obljub, ki si jih je posameznik zadal na poti skozi življenje. Ravno precep med domišljijo in realnostjo je včasih mračen, saj noč ima svojo moč. Saj je konec koncev scena, na kateri igramo katero izmed vlog v svojem življenju, že zdavnaj postavljena in se je enostavno ne splača spreminjati zaradi slabega duševnega zdravja posameznika. Poleg različnih vrst fobij, med katerimi naj omenim tri, obstajajo tudi duševne bolezni, povezane s prehrano. Najbolj znane so anoreksija, bulimija in debelost, glede na to, kakršen je trenutno trend v zdravstveni industriji, si bodo sigurno izmislili še kakšno. Najbolj me je nasmejalo dejstvo, da obstaja fobija, imenovana klovnofobija, strah pred klovni. Najbolj razširjeni izmed fobij sta klavstrofobija, strah pred zaprtimi prostori ter ksenofobija, strah pred tujci.

Silhuete in obseg pasu za normalno težo, prekomerno telesno težo in debelost
Silhuete in obseg pasu za normalno težo, prekomerno telesno težo in debelost

Za konec pa naj omenim še travme, ki se kasneje lahko razvijejo v katero od naštetih bolezni. Nekoč se je nekaj pripetilo v življenju posameznika, da je do določene stvari, dejanja ali človeka razvil odpor do le-teh. Za dobro duševno zdravje posameznika je nujna čim prejšnja sanacija psihičnih poškodb, ki jih je utrpel posameznik. Naknadno pa še onemogočiti razlogu travme ponoven vpliv na razvoj le-te. Družba ima ogromen vpliv na duševno zdravje posameznika, vendar se vsake bolezni najlažje znebiš, če se dnevno vsaj nekaj časa ukvarjaš s športom, predihaš pljuča, zbistriš misli in kreneš novim izzivom na poti skozi življenje. Kaj človek dejansko potrebuje? Vsak zase ve in le od njega samega je odvisno ali bo to dobrino posedoval ali pa bo prisiljen živeti brez nje, razen seveda, če nima konstantnega vira prihodka, ki zagotavlja eno sigurnost v življenju, denar. Ali lahko z denarjem kupimo duševno zdravje? Odgovor je ne, saj nam tableti ne pomagajo odpraviti simptomov bolezni, temveč samo lajšajo posledice le-te.

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*