Estetika sega pod kožo – kako lahko »lepotni« posegi izboljšajo zdravjeEstetika in lepotni posegi imajo v današnjem času lahko v vsakdanjih pogovorih in poročanju medijev izrazito negativen prizvok. O ljudeh, ki se odločajo za estetske operativne ali drugačne posege, imamo pogosto mnenje, da so nečimrni, o njih predvidevamo, da nase in ostale ljudi gledajo izključno skozi prizmo fizičnega izgleda, in da sami ostalih kvalitet poleg tega fizičnega izgleda pravzaprav nimajo. A v lepotnih posegih je še toliko več kot samo želja čimbolj izpopolniti svoje telo. Resda se marsikdo za lepotni poseg odloči samo in izključno zaradi tega, da bi v svojih očeh izboljšal svoj fizični izgled, vendar imajo lahko nekateri tovrstni posegi poleg estetske vloge tudi vlogo reševanja zdravstvenih težav posameznikov, ki se za te posege odločajo. Preberite si, kateri so trije najpogostejši posegi, ki poleg videza lahko rešujejo tudi zdravja oziroma celo življenja posameznikov, ki te posege prestajajo.

estetika

Rinoplastika oziroma operacija nosu

Operacija nosu je le eden od posegov, z opravljanjem katerega lahko znatno izboljšamo videz dela obraza oziroma celotnega obraza osebe, ki se je odločila za poseg. Vendar je ta postopek, ki ga s poslovenjenim latinskim izrazom imenujemo tudi rinoplastika, lahko namenjen odpravljanju resnejših težav, pri katerih estetika ne igra bistvene vloge, oziroma sploh ne igra nikakršne vloge. Z rinoplastiko je morda res mogoče izboljšati fizičen izgled nosu in pravzaprav celotnega obraza, vendar je operativni poseg na človeškem nosu lahko namenjen tudi odpravljanju težav z dihanjem. Dihanje je nekaj, kar počnemo vsako sekundo svojega življenja, brez česar ne moremo preživeti, in ravno zato je tako pomembno, da se težave z dihanjem čimprej razrešijo, z operativnim posegom ali brez. Čeprav se dihanja pri sebi večino časa ne zavedamo, se ga začnemo še kako zavedati, ko gre kaj narobe. Takšne in drugačne blokade nosne votline lahko sčasoma vodijo do poslabšanega spanca, saj se bolnik nenehno zbuja, ker ne more dihati in lahko zmanjšajo sposobnost opravljanja fizičnih aktivnosti, saj bolnikove celice enostavno ne dobijo dovolj kisika. Te probleme je mogoče odpraviti z rinoplastiko.

Operacija prsi

Operacija prsi je še eden od posegov, na katerega velikokrat gledamo kot na izključno estetskega, pa vendar lahko pripomore k bistvenemu izboljšanju kvalitete življenja osebe, ki se podvrže takšni operaciji. Estetski operativni posegi na prsih najpogosteje spadajo v eno od dveh skupin: lahko gre za opreacijo, v kateri prsi povečamo ali pomanjšamo, odvisno seveda od želja pacientke. Pred operacijo se lahko pojavijo pomisleki: ker je veliko oprsje opevano kot nekaj izredno zaželjenega, se lahko tiste, ki želijo manjše prsi, začnejo počutiti, kot da zavračajo velik dar. Ženske, ki jim narava ni namenila (pre)velikih prsi, si morda mislijo, da velike prsi pravzaprav so dar matere narave, vendar ne poznajo težav, s katerimi se vsakodnevno soočajo ženske z velikim oprsjem. Prva težava so onemogočene fizične aktivnosti, saj pri ženskah z velikimi prsmi, kljub temu, da nosijo kvalitetne nedrčke, konstantno prihaja do raztezanja kože na in okrog prsi, ki je lahko izredno boleče. Te bolečine pogosto spremljajo tudi bolečine v hrbtu in vratu, saj so velike prsi tudi zelo težke in hrbtenico silijo v neugodno držo, nagnjeno naprej. Pritisk na vrat in zgornji del telesa lahko pripelje celo do glavobolov, nenazadnje pa lahko pride tudi do poškodb kože, kjer se naramnice modrčka zažirajo vanjo. Seveda pa ne moremo reči, da na zdravje pozitivno vpliva samo zmanjšanje prevelikega oprsja. Tudi povečanje prsi z vsadki, kjer sicer pomembno vlogo igra estetika, ima lahko velik pozitiven vpliv na zdravje, sicer ne fizično, ampak mentalno. Ženska, ki se celo življenje sooča s prepričanjem, da je njeno oprsje premajhno, lahko v skrajnih primerih zapade celo v depresijo, povečanje oprsja pa poveča tudi samozavest in s tem negativna psihična stanja, povezana z manjšim oprsjem. Oba posega izvaja estetska klinika Estetika Omnia.

Odstranitev odvečne kože

Po uspešnem hujšanju, sploh če gre za hitro izgubo teže ali izgubo velikih količin odvečnih kilogramov, ljudem pogosto na telesu ostane odvečna koža. Koža pretežkega človeka se namreč razteza, ko se večajo njegove maščobne obloge, in v določenih primerih, kakršna sta zgoraj omenjena, se po hujšanju ne more povrniti v svoje prvotno stanje, saj izgubi elastičnost in zato mlahavo obvisi. Seveda je tudi tu lahko težava estetika – človeka motijo gube odvečne kože, ki visi z njegovega telesa, marsikdo lahko zapade tudi v depresijo, saj se počuti ogoljufanega za lepo in čvrsto telo, ki se ga je nadejal po izgubi ogromne količine kilogramov. Vendar so problemi z odvečno kožo na telesu lahko striktno tudi striktno fizični. V kožnih gubah se namreč zadržuje toplota, ki v kombinaciji z vlago, ko se potimo, lahko povzroči vnetje kože in rane na njej, včasih pa pride celo do nekroze. Iz teh razlogov je, estetika gor ali dol, izredno pomembno, da odvečno kožo čimprej odstranimo.

Lepotne operacije torej niso samo stvar estetike, so posegi, ki lahko osebi, ki gre pod nož, znatno izboljšajo življenje, pa naj bo to lažje dihanje zaradi operacije nosu, tekanje za otrokom, ki bi mamici s prevelikim oprsjem povzročalo preveč bolečin, ali kaj drugega.

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*