Etna – vulkan na Siciliji

Na vzhodni obali Sicilije, blizu mesta Catanie in Messine,  se nahaja na nadmorski  višini 3320 metrov ognjenik Etna.  Njegov krater je podoben izvotljenemu očesu na čelu orjaškega kiklopa.  Po pravljici, je grozni velikan, enooki  kiklop, vrgel proti ladji grškega junaka Odiseja skale,  ko se je vračal iz trojanske vojne. Grški pesnik Homer pripoveduje v epu o Odiseju, da so Odisej in njegovi tovariši zašli v ujetništvo pri Polifemu,  poglavarju enookih velikanov. Ko je z vinom opiti Polifem zaspal, so mu Odisej in njegovi tovariši zadrli v ognju razžarjen kol v oko. Oslepljenemu velikanu so z zvijačo pobegnili na ladjo. Podivjani Polifem je ruval z gore velike skale in jih na slepo metal, njihovo ladjo je zgrešil, skale pa so še dandanašnji tam, kamor so padle, in spominjajo na velikanovo silno moč. Če pogledamo od skal proti modremu sicilskemu nebu, uzremo vulkan Etno.

Etna - leži na vhodu Sicilije
Etna – leži na vhodu Sicilije

Stara poročila govorijo o velikih izbruhih vulkana Etne leta 475 in 396 pr.n.št. in spet leta 812 ali leta 1169 n.št. in nato v 14.stoletju. Leta 1169 se je Etna razklala od vrha do tal in izlila milijone ton lave , ki je opustošila Catanio ob njenem vznožju in svet okoli nje. Manjši izbruhi ( v 20. stoletju več kot ducat ) že ves čas uničujejo kmetijska zemljišča, zasipavajo, rušijo in zažigajo vasi. Čeprav segajo omembe izbruhov še v mitske čase, je Etna precej mlad vulkan. Iz morja se je pojavila pred kakim milijonom let in prvič izbruhnila približno pol milijona let pozneje. Etna je največji evropski delujoči vulkan, obseg ob znožju meri 160 kilometrov,  premer pa skoraj 50 kilometrov. Višina Etne se, kakor pri številnih ognjenikih, nenehno spreminja, zdaj je visoka 3320 metrov, pred stoletjem je bila 30 metrov višja. Ognjeniški vrh je nekaj spremenljivega, ob silovitem izbruhu se včasih zruši v notranjščino, da ostane samo kotel ( kaldera ). Vse dogajanje v zvezi z rastjo in obnavljanjem navdaja človeka z nelagodnim občutkom, da se je našel v bližini velikanskega, prvobitnega živega bitja.

Etna - odeta v sneg
Etna – odeta v sneg

Človek bi pomislil, da vulkan ni prostor za naselitev. Toda pobočje Etne je najbolj gosto poseljen del Sicilije. Čeprav reka lave strahovito uničuje kmetijske površine, naselja, železnice in ceste, priteče le poredkoma in počasi ter skoraj nikoli ne povzroči smrti. Za poselitev je zelo pomembno, da je na pobočjih zadosti vodnih virov in da  iz vulkanskih izmečkov nastaja ena najbolj rodovitnih prsti na svetu.  Na leto doraste celo pet zaporednih posevkov zelenjave, sadja je v izobilju, vina z Etne pa slovijo zaradi žlahtnega in polnega okusa. Kdor hoče živeti od rodovitne zemlje na Etni, mora pričakovati , da bo spoznal tudi podivjane sile , oborožen s komaj čim drugim kot z molitvijo za Božjo pomoč. Domačini verjamejo, da je enkrat ali celo večkrat procesija s plaščem sv. Agate zadržala lavo v njeni strugi, toda če tudi to ne pomaga, se vaščani sprijaznijo z usodo in počakajo na ugoden čas za obnovo. Iz zgodovine je znano, da je lastnih hiše pustil na mizi steklenico vina, za utrujeno in žejno Etno. Prebivalci Catanie so leta 1669, kakor je znano, prvič poskusili odvrniti reko lave in so zato začeli kopati jarek. Toda, ko se je zadelo, da bo preusmerjeni tok lave prizadel sosednjo vas, so bili prisiljeni odnehati.

Etna - izbruh dima
Etna – izbruh dima

Vzpon na Etno ne pomeni težavne hoje, ker je pobočje položno. Po nižjih pobočjih rastejo najprej vinska trta, pistacije, pomaranče, jablane in češnje. Nekoliko višje so kostanjevi, hrastovi, leskovi in brezovi gozdni gaji, nad njimi pa je svet prekrit z razpadajočo lavo in tu rastejo le visokogorske rastline.

Etna - ostanki lave
Etna – ostanki lave

Visoko na gori so tudi stalna snežišča. Nekoč so jih prekrivali s plastmi hladnega ognjeniškega pepela in poleti odvažali v Rim, kjer so ga uporabljali pri izdelavi sladoleda. Pod vrhom Etne pa je območje, kjer ne more rasti nobena rastlina : sivo, brezoblično prostranstvo žlindre, pepela, lave in kadečih se razpok. Ognjeniško žrelo je obloženo z oksidi in sulfati, njegova globina je različna, odvisno od ravni lave v njem. Najboljši čas za ogled vrha je pred zoro. Takrat v žrelu in nad njim še utripa rdeč sloj. Ko začne sonce vzhajati, se spodaj razprostreta vsa Sicilija in Kalabrija, senca Etne se krajša in v daljavi se vidi nejasen obris otoka Malte. To je svet, v katerem se je že zdavnaj rodila civilizacija; to pa je res tolažilna misel, ob prvobitnem kaosu pod nogami.

7 komentarjev

 1. No, Tomaž, takole se dogovoriva – brhke deklice odpelji na Antarktiko, mene pa na Sicilijo? 🙂

  • Lenka, velja,samo ne boš verjela, da je več zanimanja za adrenalinsko Antarktiko ? Očitno so brhka dekleta ugotovila, da je tudi na mrazu lahko precej vroče, kakšno bližnje srečanje s polarnim medvedom..hi,hi……

 2. Glede na to, da RyanAir vozi iz Trsta v Trapani in nazaj za vsega 50 €, bi se izplačalo iti pogledat tole Etno.

 3. Marjan Geršak

  Tomaž Zakonjšek, rad bi vam zastavil vprašanje okoli Etne in vašega članka o Siciliji. Ne vem, če bo to sporočilo prišlo do vas. Zelo me zanima vaš članek. moj gsm 041 341 992. Zelo bi vam bil hvaležen za vaš odgovor!

 4. Lenka Novak

  Dober podatek, Tomaž Gorenc, res bo treba na Etno!

 5. Ta destinacija še čaka na kljukico na mojem popotniškem seznamu. Glede na to, da je karta res poceni, mogoče pride zelo kmalu na vrsto. 🙂

 6. Lenka, moj soimenjak, ti je napisal podatek, kako zelo cenovno ugodno si lahko privoščiš izlet – ogled ognjenika Etne, drugače pa en lep prvomajski izlet na Sicilijo z ogledom vulkana Etne.

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*