Festival vrtnic v Novi Gorici

V bližini cvetoče vrtnice me prevzamejo čustva ljubezni, svežine, romantike, čistosti, lepote. Opojne vonjave, ki nam jih te cvetlice poklanjajo so vsekakor sposobne poiskati čustva globoko v nas in jim pomagati na prostost.

festival_vrtnic_ljubezen

 

Bela vrtnica

V Novi Gorici tradicionalni Festival vrtnic vsako leto pričara posebnost te že več  tisočletij priljubljene rože. Vsakdo, ki ima le kanček navdušenja nad to rastlino, lahko na te dneve izkoristi in uživa v z vrtnico povezanih dogodkih ali pa se enostavno sprehodi skozi mesto vrtnic in doživlja vrtnice po svoje. Prav vsaka vrsta teh lepotic ima svoj čar. Ena te začara s čudovitimi barvami, druga s svojo nežno obliko, tretja z vonjem… Kraljico lahko kar vsak svojo določi. Izbira je res velika. In ker je to cvet, ki navdihuje umetniške duše si ne morem kaj, da mu ne bi posvetila par verzov tudi jaz.

Vrtnica rdeča

Vrtnica rdeča

Vrtnica rdeča mali vrtič krasi,

dekle ob njej po ljubezni hrepeni.

Kdaj prišel bo tisti dolgo čakani dan,

ko dragi se vrnil bo, prijel jo za dlan?

Omamni vonj cvetja jo ponese v čas,

ko prvič je stopil do nje fant svetlolas,

utrgal dehtečo vrtnico rdečo

in ji ponudil ljubezensko srečo.

Dekle sramežljivo prime za cvet,

Se zbližajo ustnice. In spet. In spet.

Ogenj ljubezni in polno strasti,

topel objem, dokler ju jutro ne zbudi.

Takrat jo mladenič pogleda v oči,

po licu nežno poboža, prišepne ji:

»Čez leto dni, ko vrtnica rdeča bo zopet zacvetela,

se vrnil bom, prijel za dlan in skupaj bova ostarela.«

Rumene vrtnice

Ja, vrtnica ima res veliko moč. In v mestu vrtnic, posebej v času Festivala vrtnic, ta njihova moč še zraste. Vsaj tako jaz vidim. Poznavalci si takrat izmenjujejo izkušnje vzgoje te rastline in dodatno bogatijo svoja znanja. Vrtnice nekako odpirajo vrata v njihov osebni prostor in prepletajo velika prijateljstva. V času Festivala vrtnic lahko vidimo v Novi Gorici ljudi iz različnih koncev sveta in različnih kultur, a vendar so si vsi ti prišleci skupaj z domačini tako zelo podobni. Njihov skupni jezik je vrtnica in na take trenutke govorica telesa prevzame glavno vlogo.

Čeprav se na vrtu Frančiščanskega samostana na Kostanjevici burbonke lahko zasluženo šopirijo v javni zbirki izvornih burbonk, drugi po velikosti v Evropi, se pogled ustavi tudi na modernejših križancih, kot tudi miniaturnih vrtnicah, večjih  grmih, drugih plezalkah… Takrat ura preneha tiktakati in mimogrede ostaneš v tem sanjavem lebdenju kar lep čas. Še posebej, če vrtnico srečaš ob pravem trenutku njene veličastnosti. In v času Festivala vrtnic je takih trenutkov v Novi Gorici veliko.  Tudi, ko se festival zaključi, lepota dehtečih vrtnic kar še vztraja. Mestna občina Nova Gorica je prav tej roži dala častno mesto v svojem grbu in novogoriške ulice ter parki, okrašeni z vrtnicami to dejanje popolnoma upravičujejo.

Kaplje na vrtnici

Vrtnica je svoj čar uspešno razširila iz vrtov v svet kozmetike. Njena zdravilna moč je močnejša kot se morda zdi na prvi pogled. Obogatila je tudi kulinarično ponudbo. Omamni čaj vrtnice je pravi užitek in te še sredi zime popelje v toplejše mesece. Festival vrtnic vsestranskost vrtnice dobro prikaže. Spretna roka zna vplesti vrtnico na pravo mesto v cvetni aranžma in na Festivalu vrtnic se v to lahko prepričate.

Podarjena vrtnica je že ničkolikokrat izzvala nasmeh na ustnicah, žareče oči in topel poljub. Saj je cvet, ki seže do srca.

… nadaljevanje prihodnjič…

Pisane vrtnice

En komentar

  1. DARJA HUDALES

    Bravo Staša, lepoooo..

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*