Pri 47-tih ji ne bo treba več delati!Pa ne zato, ker bo v pokoju ali ker bo zadela na lotu, temveč zato, ker si je že dovolj zgodaj zastavila cilj, ki se imenuje finančna neodvisnost! Si predstavljate, da bi to veljalo tudi za vas? Resnica je, da ni pomembno, koliko ste star/a, pomembno je le, koliko lahko, glede na vaš življenjski stil, dajete na stran, varčujete. To pa je pogosto odvisno od tega, kakšni so vaši finančni cilji.

Nataša Kozlevčar

Vzpon v karieri!

Običajno je naša pot sledeča: pridno se učimo, da stopamo od osnovne šole, srednje šole, do fakultete … po možnosti s tistega področja, kjer dejansko vidimo, da bomo v prihodnje ustvarjali dodano vrednost in kjer bosta naša osebnost in znanje prišli do izraza. Nato dobimo prvo plačo. Kupimo si svoj prvi avto. Po nekaj letih marljivega dela nas vodja obvesti, da smo si prislužili napredovanje, kar se pozna tudi na plačilni listi. Vzamemo kredit in si privoščimo lepo stanovanje, seveda pa si lahko zdaj kupimo tudi boljši avto na lizing. Sčasoma si povečamo družinico, pridružijo se nam otroci, ki s finančnega vidika niso poceni:  potrebujejo varstvo, hrano, in veliko igrač…

Začarani krog

Po 15–tih letih dela ugotovimo, da imamo kar precejšen kredit in da živimo od plače do plače. Potem pa se ozremo naokoli in opazimo, da tudi drugje ni nič drugače. Pravzaprav je naša situacija vredna zavidanja, saj imamo mi lepše stanovanje in večji avto. A žal nas delo ne veseli več. Motivacija izgine, težko čakamo petke in vedno znova nas boli v želodcu ob ponedeljkih. Zdravje začne pešati. A kaj, ko smo v začaranem krogu: kredite je potrebno odplačati, lizing prav tako in otroci zahtevajo svoje.

Kaj pa, če bi bili finančno neodvisni?

To bi pomenilo, da vam v določenem času ni potrebno več delati za denar glede na življenjski stil, ki ga živite. Uauu, to bi bilo nekaj, kajne? Samostojno bi se odločali, kaj boste počeli, kdaj, kako in s kom. Seveda bi nekaj še vedno počeli, a to bi počeli s srcem, zato ker si želite, ne zato, ker morate.

finančna neodvisnost
Pot do finančne neodvisnosti

Ali sem že prepozen/prepozna? ker JA, moj cilj je finančna neodvisnost!

Zanimivo je, da finančno neodvisnost lahko doseže vsak, ki si to želi. V kolikšnem času, pa je odvisno od stopnje varčevanja, torej koliko od zasluženega dajemo na stran. Običajno sicer razmišljamo, da bi za doseg tega cilja morali imeti dobro plačano službo oziroma delo. A ni nujno. Pravzaprav sploh ni pomembno, koliko zaslužimo, pomembno je le, koliko in kako varčujemo oziroma kakšen je naš življenjski standard.

V resnici je vseeno, ali govorimo o prihodku 1.000 evrov ali 2.000 evrov na mesec. V obeh primerih je enačba za doseg finančne neodvisnosti, enaka: če lahko privarčujemo 50 % prihodkov, se lahko upokojimo čez 16,6 leta.

Število let do finančne neodvisnosti glede na delež varčevanja

Delež varčevanja (v %)Število let do finančne neodvisnosti
566
1051
1543
2037
2532
3028
3525
4022
4519
5016,6
5514,5
6012,5
6510,5
708,5
757,0
805,5
854,0
90manj kot 3
95manj kot 2
1000

Za tiste, ki si to resnično želijo doseči, je njihova običajna stopnja varčevanja  50 odstotkov in več. To bi pomenilo, če imate npr. 2.000 evrov prihodkov, da jih 1.000 evrov namenite za svojo finančno neodvisnost. Saj vem, izgleda veliko, toda ali je še kakšen cilj tako pomemben? Seveda je finančno neodvisnost mnogo lažje doseči v dvoje, a tudi posameznikom je uspelo.

Večina ljudi je prepričanih, da upokojitev pri 40 ni mogoča ali da je dosegljiva samo za srečneže, ki zadenejo na lotu, ali tajkune. O, kako se motijo. V svetu deluje gibanje mladih upokojencev, ki potrjujejo nasprotno in rušijo naše tradicionalno prepričanje. Zanimivo je, da so si ti ljudje zelo različni. Nekateri so imeli dobro plačano službo, predvsem v informatiki ali financah, drugi so bili učitelji ali pisci, nekateri so bili podjetniki, drugi so imeli deseturni delovnik. A nekaj imajo vendarle skupnega, njihov um ni ustvarjen za nemogoče! Imajo zanimiv življenjski slog, imajo načrt glede porabe in varčevanja ter živijo svoje sanje. Kakšne sanje pa so vaše?

Podrobnejše korake, kako do svoje finančne neodvisnosti, najdete v knjigi: Neodvisna ženska z bičem  avtorice Nataše Kozlevčar, kjer najdete tudi konkretne osebe, ki so finančno neodvisnost že dosegle. Izjave žensk, ki so prebrale knjigo, so zares spodbudne.  Kaj lepšega bi še lahko podarili nekomu za praznike?

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*