Fizioterapija – na domu, zakaj ne bi izkoristili možnosti, ki vam je ponujena

Običajno fizioterapijo klienti obiskujejo v zdravstvenih ustanovah ali v zasebnih prostorih, v zadnjih letih pa vam je na voljo tudi fizioterapija na domu. Tovrstna storitev je še posebej primerna za starejše, ker jim olajša udejstvovanje na terapijah, saj jih izkušen fizioterapevt obišče na dogovorjen termin kar doma in skupaj opravijo terapijo, v udobju klientovega doma.

fizioterapija

Za fizioterapijo lahko rečemo, da je veda, ki pomaga ponovno vzpostaviti, ohranjati in krepiti zdravje in gibalne sposobnosti posameznika. S pomočjo fizioterapije se ohranja in obnavlja gibljivost sklepov, sanira posledice športnih in drugih poškodb, krepi mišice, lajša bolečine ter preventivno preprečuje poškodbe. Pri čem vse konkretno lahko pomaga fizioterapija:
Demenca – bolezen starejših, ki prizadene spomin, orientacijo, razumevanje, učne in računske sposobnosti ter sposobnost govornega izražanja in presoje. Fizioterapija lahko v primeru demence pomaga pri izboljšanju mobilnosti, ravnotežju, koordinaciji in moči. Ker demenca prizadene običajno starejše, jim lahko fizioterapija pomaga tudi pri izboljšanju težav, ki se pojavijo s starostjo; omejeno gibanje, otekline, bolečine in povečane možnosti za padce. S pomočjo fizioterapije bolnik postane bolj neodvisen, kar vpliva na njegovo samozavest in samostojnost.
Boleče noge – pogosta težava, ki prizadene odraslo populacijo v zahodnem svetu, v obliki venskega popuščanja, petnega trna in različnih oblik revmatizma. Pri vseh omenjenih težavah lahko učinkovito pomaga fizioterapija, saj s primernimi vajami lajša bolečine, krepi mišice in ohranja mobilnost bolnika.
• Polinevropatija – nevrološka bolezen, ki lahko močno zaznamuje življenje bolnikov, saj povzroča kronično bolečino in težave z motoriko in senzoriko, kar pomeni, da za takšnega bolnika postane gibanje velika težava. V veliko pomoč je lahko prav fizioterapija, ki s pomočjo ustreznih vaj zmanjša bolečine, stabilizira hojo in pripomore k lažjemu vse splošnemu gibanju.
Atrofija mišic – stanje, do katerega pride zaradi izgube mišične mase in posledično oslabijo mišice. V tem primeru lahko pomaga fizioterapija, da bolnik ohranja mišično maso, izboljša moč in zmogljivost mišic, izboljša ravnotežje, hojo, gibljivost itd.
Amiotrofična lateralna skleroza – nevrodegenerativna bolezen, ki povzroča slabenje in usihanje skeletnih mišic, ki opravljajo svoje delo pri hoji, dihanju, govorjenju in žvečenju. V tem primeru redna fizioterapija poskrbi, da bolnik s pomočjo različnih vaj krepi že prizadete in tudi neprizadete mišice, izboljša krvožilni sistem, hkrati blaži tudi bolečine, mišične krče itd.
Degenerativne spremembe – skupina različnih bolezenskih stanj, ki postopno napredujejo, stanje pa se slabša in vodi v propad tkiv, organov, sklepov, hrbtenice in drugih delov telesa. Fizioterapija pomaga odpraviti bolečino oz. zmanjša njeno intenzivnost, izboljša mobilnost ter gibljivost tako hrbtenice in skeleta, upočasni napredovanje itd.
Multipla skleroza – avtoimunska vnetna bolezen, ki nastopi zaradi poškodovanih ovojnic živčnih vlaken in prizadene osrednji živčni sistem, ki ga sestavljajo možgani, hrbtenjača in vidni živec. Pri multiplo sklerozi mora biti fizioterapija prilagojena vsakemu bolniku posebej, glede na njegove trenutne težave in gibalne sposobnosti, le tako lahko s pomočjo fizioterapevta izboljša telesno držo, ravnotežje, koordinacijo gibov, odpravlja težave s hojo, preprečuje preležanine itd.

fizioterapija

Fizioterapija na domu, zakaj jo izbrati?
Ne glede na vaš kraj bivanja, starost, zdravstvene težave, s katerimi se soočate, lahko koristite fizioterapijo na domu, saj vam bo prihranila kar nekaj časa, ob vsakem obisku izkušenega fizioterapevta boste obravnavani profesionalno in individualno, glede na to, kaj v danem trenutku najbolj potrebujete, da boste ohranili in izboljšali svoje zdravje. Fizioterapija na domu poteka na enak način, kot v zdravstvenih prostorih, le z razliko, da vas fizioterapevt obišče na domu in ne vi njega v prostorih ponudnika fizioterapije. Obravnavani boste profesionalno, fizioterapevt, ki vas obišče na domu vam bo prilagodil terapije na način, da bo rehabilitacija potekala hitro in uspešno. To pomeni, da poleg klasične fizioterapije uporablja tudi najmodernejše aparate, ki pomagajo pri rehabilitaciji, hkrati vam lahko priporoči še dodatne terapije in masaže, ki vam bodo pomagale pri rehabilitaciji in jih prav tako lahko koristite na domu.

Fizioterapija lahko reši mnogo težav
Diplomirani fizioterapevti, ki vas po predhodnem dogovoru obiščejo na domu imajo največ izkušenj z rehabilitacijo klientov na njihovem domu ter kot zunanji izvajalci v domovih za starejše občane po vsej Sloveniji. Največ klientov je starih med 70 in 100 let, rehabilitacij na domu pa so deležni tudi precej mlajši klienti. Fizioterapevti najpogosteje pomagajo klientom, ki imajo slabše ravnotežje, jim klecajo kolena, jih zanaša med hojo, hodijo s kratkimi in negotovimi koraki, med hojo se držijo naprej ali postrani, ne morejo več hoditi itd. Vse zdravstvene težave, ki smo jih že omenili v 97 % primerov fizioterapija pomaga odpraviti, ampak le, če so klienti vestni in dosledni pri terapijah tako ob prisotnosti fizioterapevta kot tudi v času do naslednjega termina.

Kot že rečeno, se fizioterapija opravlja na domu klienta, kar zanj pomeni še večje udobje. Fizioterapije podjetje izvaja po vsej Sloveniji, od glavnega mesta, Domžal, Medvod, Maribor, Slovenske Bistrice, Ptuja, Kidričevega, Miklavža na Dravskem polju, Celja, Žalca, Prebolda, Polzele, Kopra, Izole, Jesenic, do Radovljice in še v mnogo manjših krajih, ki so v bližini omenjenih mest.

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*