Fizioterapija za celostno rehabilitacijo po poškodbi ali bolezni

Tempo današnjega časa nas spreminja v ljudi, ki nenehno hitimo in si ne znamo več vzeti časa zase. Način življenja postaja vse bolj neprilagojen potrebam, ki nam jih vsakodnevno izkazuje lastno telo, zaradi česar prihaja do vse več poškodb in drugih bolezni. Tudi ko je težava odpravljena, velikokrat sledi nadaljevalno zdravljenje v obliki fizioterapij. Ta način zdravljenja prihaja v ospredje za celostno rehabilitacijo posameznika, zato je fizioterapija veja medicine, ki je v zadnjih letih doživela največji preboj in napredek.

To je veda, ki se ukvarja z vzpostavljanjem, vzdrževanjem in krepitvijo človeškega zdravja, pa tudi s funkcionalnostjo gibalnega sistema pri človeku. S pomočjo fizioterapije pri posamezniku ohranjamo ali obnavljamo gibljivost sklepov, krepimo mišice, preprečujemo kontrakture oz. otrdelost mišic, povečujemo oskrbo s krvjo, zmanjšujemo otekline in pripomoremo k lajšanju bolečine. Ključna je za čim hitrejšo rehabilitacijo, saj z gibanjem hitreje kot s počitkom pospešimo vzpostavitev prvotnega zdravstvenega stanja. 

Posamezniku prilagojene metode fizioterapije

Glede na to, komu oz. kakšnim vrstam poškodb in bolezni je namenjena, ločimo več vrst fizioterapije:

  • kardiopulmonalna
  • nevrološka
  • ortopedska
  • starostna oz. geriatrična
  • pediatrična
  • dermatološka

Vsaka od teh vrst se posveča različnim skupinam uporabnikov, vedno pa je osredotočena na ljudi, pri katerih je funkcioniranje telesa zaradi bolezni ali poškodb okvarjeno ali omejeno oz. ogroženo. Fizioterapija je razvila poseben sistem metod, s pomočjo katerih skuša fizioterapevt pri uporabniku doseči optimalno rehabilitacijo prizadetega dela oz. več delov telesa. Kot najpogostejši metodi se pojavljata aktivno in pasivno razgibavanje ter masaža, poleg tega je pogosto še zdravljenje s pomočjo toplote, zdravljenje v vodi oz. hidroterapija in zdravljenje z električnim tokom.   

Kaj skušamo doseči s fizioterapijo?

Fizioterapevtski programi so prilagojeni posamezniku, njihov namen je celovita rehabilitacija uporabnika po nevroloških boleznih in poškodbah kot so možganska kap, multipla skleroza in Parkinsonova bolezen. Mimo fizioterapije ne moremo po poškodbah in zlomih, po operativnih posegih in po amputacijah. Fizioterapevtska obravnava pride v poštev tudi po srčnem infarktu, po različnih infekcijskih boleznih in drugih obolenjih, pri katerih je kvaliteta posameznikovega življenja okrnjena.

Glavni cilj, ki ga skuša doseči fizioterapija, je izboljšati in ohraniti kakovost življenja posameznika. Fizioterapevt skuša skozi terapije uporabniku olajšati bolečine, preprečiti mišično neravnovesje ter vzdrževati in tudi izboljšati mišično moč ter splošno gibljivost. Naloga fizioterapevta je z različnimi metodami izboljšati in ohraniti ustrezno telesno vzdržljivost, ravnotežje in funkcijo dihanja ter v splošnem poskrbeti za čim večjo uspešnost rehabilitacije.

Postopek in načrt obravnave uporabnika

Fizioterapevtska obravnava se začne s pregledom uporabnika, kjer fizioterapevt s specifičnimi vprašanji pridobi podatke o njegovi bolezni in težavah. Nato ga z uporabo različnih testov oceni, na podlagi obojega pa poda fizioterapevtsko diagnozo. Diagnoza je glavni pokazatelj, katere fizioterapevtske metode in tehnike bo fizioterapevt izbral za zdravljenje. Temu načrtu sledi konkretna fizioterapija, njena dolžina je odvisna od potreb, zdravstvenega stanja, sposobnosti sodelovanja in želja uporabnika. Fizioterapevt vedno stremi k temu, da uporabniku nudi celostno terapijo, ki jo izvaja individualno, prilagojeno posamezniku. Na koncu sledi pregled napredka in dokumentiranje izvedene dejavnosti.

Fizioterapija na domu

Poseben segment fizioterapije, ki je danes vse bolj prepoznaven in razširjen, je oblika fizioterapije, ki se izvaja na domu. Ta je namenjena fizični rehabilitaciji oseb s slabim ravnotežjem in tistim, ki jih pri hoji zanaša, težje hodijo ali imajo težave s klecanjem nog. Rehabilitacija na domu je namenjena tudi tistim, ki sploh ne zmorejo več hoditi ali sedeti brez pomoči in opore. Ker se te težave v današnjem času pojavljajo vse pogosteje, je podjetje Therapia razvilo specializirano metodo za vzpostavitev hoje in fizično rehabilitacijo posameznika, in to ne glede na njegove bolezni in težave. Fizioterapija je namreč ključna za rehabilitacijo mišic, ki sodelujejo pri kakovostni hoji, hoja pa je ena od osnovnih človekovih dejavnosti.

Pomen fizioterapevtske rehabilitacije je za kakovostno življenje posameznika po bolezni ali poškodbi nezanemarljiv, zato je pomembno izbrati dobrega fizioterapevta, ki vam bo s svojim znanjem olajšal pot do vzpostavitve vašega optimalnega fizičnega stanja.

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*