Frizure glede na obliko obraza

Kot obljubljeno iz prejšnjega članka o negi las pred izdelavo frizure, vam bom podelila nekaj informacij, kako se odločiti za pravo frizuro glede na obliko vašega obraza.

Oblike obraza

Res, da vam frizerji navadno svetujejo o tem, vendar je le dobro vedeti katera frizura bi vam kar najbolj pristajala. Dejstvo je, da poznamo ogromno trikov kako zakriti določene pomanjkljivosti in poudariti prednosti. Če vas zanima, vas vabim, da nadaljujete z branjem tega članka.

Navadno poznamo šest različnih oblik, to so : ovalna, okrogla, kvadratna, srčasta, trikotna, diamantna in podolgovata.

Ovalna oblika je nekako najbolj pogosta in univerzalna oblika za večino vrst frizur. Taki ljudje imajo srečo glede tega, sam jim praviloma pristaja prav vsaka frizura. Zato tu ni veliko omejitev pri izbiri frizure. Paziti je potrebno le, da lica niso preveč prekrita. Kratke frizure pri ovalni obliki naj bodo malenkost bolj bujne na vrhu, pri dolgih laseh pa bodite pozorni na to, da bodo ravni saj se bodo tako lepo prilegali obliki obraza. Svetujem prečko na strani, fru-fru se nekako odsvetuje.

Pri okrogli obliki obraza ciljamo na to, da z obliko frizure ustvarimo rahlo ovalno obliko obraza. Temu primerno naredimo frizuro z visoko spetimi lasmi ali s kratko frizuro, ki je malenkost bolj bujna na vrhu glave. Nujno moramo biti vestni tega, da se fru-fruja izogibamo v velikem loku, saj to precej zniža obraz in ga naredi še bolj okroglega. Prepričana sem, da se želimo temu izogniti. Če imate srednjo dolžino las, je pomembno da se vaši lasje lepo prilegajo obraznemu loku in da je čelo zakrito. V glavnem pa so še najbolj primerne kratke frizure.

Frizure za okrogle obraze

Pri kvadratni obliki je naš glavni cilj doseči manj izrazite čeljustne poteze. Pri frizuri za kvadratno obliko je najbolj priporočljivo začeti z izbiro fru-fruja, ki naj bo pristrižen postrani, saj tako ustvari diagonalen videz in omehča kvadratne poteze. Priporočam, da so lasje postriženi na resice, ki nežno padajo na obraz. Kratka frizura naj bo okrogle oblike. Pri srednje dolgih laseh poskrbite, da jih boste fenirali rahlo privihano navzven, saj boste tako ustvarili bol nevtralen videz.V veliko pomoč pri feniranju vam bo okrogla krtača. Pri izbiri glede na vašo dolžino las, vam bo pomagala prodajalka. Izogibajte se frizur v obliki čelade. Če imate frizuro z dolgimi lasmi, naj bodo le ti valoviti.

Za lažjo predstavo srčaste oblike obraza, si oglejte frizure priznane igralke Reese Witherspoon. Ima napreč srčasto obliko obraza, ki niti ni tako pogosta. Idealna dolžina las je, da vam segajo nekako do brade. Fru-fru more biti na strani, saj vam po raven skrajšal in razširil obraz, česar pa si verjetno ne želite. Lahko si omislite tudi kratke frizure, pri katerih pa naj bo čelo odprto. Če imate srednjo dolžino las, naj bodo lasje počesani na stran in čelo naj bo prav tako odprto, saj taka frizura optično podaljša obraz. Konice las imejte privihane navzven, saj to nekako omehča obliko obraza. Pri dolgih laseh fru-fru odsvetujem, prečka pa naj bo na sredini. Dolgi lasje naj bodo pod brado stopničasto postriženi in pofenirani oz.obrnjeni rahlo navznoter.

Pri trikotnih oblikah obraza želimo omehčati obliko brade in zožiti čelo. Priporočam resaste in stopničaste frizure, ker omehčajo brado in in nevtralizirajo obrazne poteze. Primerne so tudi frizure, pri katerih so lasje v predelu brada zavihani navzven. Pri kratkih frizurah morajo biti lasje najbolj skoncentrirani pri ušesih, saj se tako pozornost preusmeri na čelo, ki more biti odprto in obenem odvrne videz od brade. Če si želite imeti fru-fru, ga imejte postrani, ker odvrne pozornost z brade na oči. Če imate dolge lase naj bodo rahlo valoviti, stopničasto postriženi in rahlo v plasteh. Čelo more biti odprto s prečko na sredini. Taka frizura obraz podaljša in omehča strog videz.

Pri diamantni obliki je pomembna uskladitev med ozko brado s širokimi ličnicami in širino obraza. Pri tej obliki mora biti frizura s fru-frujem obvezna. More biti daljši, raven in počesan na stran. Tak fru-fru obliko obraza vizualno skrajša. Priporočam, da so lasje za ušesi, saj s tem poudarimo ličnice. Odsvetujem frizure, ki razkrivajo brado in vrat. Pri kratkih frizurah naj lase segajo malce čez ušesa, oblika frizure pa naj bo okrogla. Fru-fru naj bo enako počesan na stran, saj s tem poudarimo oči. Tudi pri frizurah z dolgimi lasmi začnemo s fru-frujem in nadaljujemo z lasmi, ki padajo preko ramen.

Naš cilj je skrajšati obraz, zato so primerne kratke do srednje dolge frizure z ravnim malce daljšim fru-frujem, ki je lahko počesan na strani ali naravnost. Odsvetujem poudarjen volumen na vrhu glave. Pri daljših laseh konice rahlo zavihamo navzven. Prečka more biti na sredini. Frizura je lahko ravna ali skodrana, priporočam pa tudi fru-fru, ki je takorekoč nujen pri tej obliki obraza.

2 komentarja

  1. Napotki za podolgovato obliko spadajo k diamantni obliki? Ker nikjer ne piše za podolgovato.

  2. Anja Kovačič

    Vsak odstavek je namenjen drugi obliki obraza. Zadnji pa je za podolgovat obraz.

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*