Frizure – Kako izbrati pravo glede na obliko obraza?

Idealne frizure so več kot samo par rezov s škarjami! Ni hujšega kot to, da si izberemo svojo sanjsko pričesko, ki smo jo videli na zvezdnici, ko pa se vrnemo iz frizerskega salona pa sledi hudo razočaranje in vprašanja, zakaj na zvezdnici zgleda tako lepo, na nas pa popolnoma drugače. Največja razočaranja sledijo takrat, ko se odločimo za res drastično spremembo frizure, le-ta pa na koncu izpade popolnoma ponesrečeno zaradi napačne izbire.

frizure set

Pomen prave frizure je v tem, da odločno prikrije šibke točke našega obraza in poudari vse tiste lepe poteze. Tudi tako lahko ločimo dobre in slabe frizerje, ki bodo takoj odsvetovali izbiro napačne pričeske in znali predlagati pravo frizuro, ki vam bo pristajala ali pa bosta skupaj našla neko alternativno rešitev, s katero boste zadovoljni tudi vi, čeprav morda ne bo ravno tista sanjska pričeska s fotografije.

Preden se naročite na obisk pri frizerju je najbolje, da najprej sami ugotovite, kakšno obliko obraza imate, da boste znali frizerju naročiti točno takšno pričesko, kakršno si želite. Ugotavljanje oblike obraza je povsem preprosto in ga lahko izvedete tudi doma. Usedite se pred ogledalo in si lase umaknite z obraza, kar pomeni, da si jih lahko počešete nazaj ali najbolje kar spnete v čop, da bo obraz popolnoma čist. Nato si obraz lahko izmerite kar z ravnilom ali šiviljskim metrom, kjer si najprej izmerite širino vašega čela, širino ličnic in čeljustnega loka, ter dolžino obraza od vrha čela do konice brade.

  1. Ovalna oblika obraza:

Čelo je malce širše od brade in dolžina obraza je okoli enkrat in pol daljša od širine, kjer pa je širina čela in čeljusti skoraj enaka. Značilnost ovalnega obraza je tudi, da je predel ličnic za malenkost širši od čela in čeljusti.

Frizure, ki so primerne za ovalno obliko obraza:

frizure ovalen

Ovalna oblika obraza je primerna skoraj za vse frizure, ki si jih zaželite, saj ste srečnica, ki ima popolnoma uravnotežene poteze obraza. Pomembno je samo, da izbirate frizure, ki so primerne vašemu tipu lasu. Preden izberete pričesko se morate samo vprašati, kater del obraza si želite izpostaviti, saj so za vas primerne tako kratke, dolge, paž ali stopničaste frizure.

Če želite poudariti svoje oči in nasmeh lahko svoje dolge lase samo počešete za ušesa in pustite, da vam lasje padajo preko ramen.

Izogibajte se pričeskam, ki vam padajo na obraz in pokrivajo oči, saj boste s tem zakrile vašo obliko obraza. Če ne želite, da vaš obraz zgleda precej širok, se izognite frufrujem.

  1. Okrogla oblika obraza:

Osebe z okroglo obliko obraza nimajo posebej poudarjenih delov obraza, najširši del pa je v predelu ličnic. Čelo in čeljusti delujejo zaokroženo. Dolžina obraza je približno enaka njegovi širini.

Frizure, ki so primerne za okroglo obliko obraza: 

frizure okrogel

Pomembno je, da okrogli obliki obraza s pričesko dodamo dolžino in ga vizualno tudi zožimo. Vizualni učinek ožjega obraza boste dosegle, če boste izbrale frizure, ki so stopničaste in imajo na vrhu bogat volumen, ob strani pa čisto malo. V mislih imate lahko tudi dolg frufru, ki ga počešete na stran in s tem ponovno dodate učinek ožjega obraza.

Izogibajte se pričeskam, ki vam bodo dodale volumen ob straneh obraza in tistim frizuram, ki so polne ob ušesih. Prav tako je dobro, da se izogibate zelo dolgim in zelo kratkim frizuram; torej ekstreme tukaj raje odsvetujemo, prav tako pa raje izberite frizure, ki nimajo enakomerne dolžine las.

  1. Oglata ali pravokotna oblika obraza:

Za osebe z oglato ali pravokotno obliko obraza je značilno široko čelo in zaobljene ali oglate oblike čeljusti, kjer sta oba dela obraza približno enake širine.

Frizure, ki so primerne za oglato ali pravokotno obliko obraza:

frizura oglata oblika obraza

Srečnice ste tiste, ki imate oglato obliko obraza. Čeprav se vam sprva zdi, da imate precej moško obliko obraza zaradi širokega čela in kvadratnih lic, temu ni tako. Za vas so primerne popolnoma vse stopničaste frizure, ki bodo omehčale vašo pravokotno obliko obraza. Lahko se igrate z različnimi pričeskami in preizkušate kodre, frufru in valove ali celo stopničasto postrižene konice. Če imate goste lase in oglat obraz bodite pozorne, da frufru stanjšate in je še vseeno tako dolg, da ga lahko počešete na stran. Če želite omiliti vaše »stroge« poteze obraza si lahko omislite tudi barvanje frizure s svetlimi prameni.

  1. Podolgovata oblika obraza:

Za osebe, ki imajo podolgovat obraz je značilno, da je oblika obraza daljša kot širša. Predel čela in čeljusti je približno enako širok, najpomembnejša značilnost pa so dolge in ravne linije ličnic. Osebe s takšno obliko obraza imajo ozko brado, lahko pa imajo tudi zelo visoko čelo.

Frizure, ki so primerne za podolgovato obliko obraza:

frizure podolgovat obraz

Za vse, ki imate podolgovat obraz vam svetujemo frizure, ki segajo do brade ali do ramen, pomembno pa je, da dodate lasem volumen. Zato so za vas najprimernejši kodri ali valovite frizure na srednje dolgih ali dolgih laseh. Obraz si lahko skrajšate tudi s frufrujem, s katerim boste obraz ne le skrajšale, pač pa mu boste dodale širino ravno tam, kjer jo potrebujete.

Izogibajte se vsem pričeskam, ki segajo v višine, saj boste s tem še dodatno podaljšale obraz. Prav tako bodo enako naredile frizure brez frufruja.  Frizure, kateri se morate resnično izogniti pa je stanjšana dolga in ravna frizura brez volumna, saj vas bo naredila precej žalostno in vam res izdatno podaljšala obraz.

  1. Srčasta oblika obraza:

Osebe s srčasto obliko obraza imajo široke ličnice in obraz, ki postane značilno ožji v predelu čeljusti. Obraz lahko poimenujemo tudi kot narobe obrnjen trikotnik. Značilne so širše čelo in širše ličnice, ter raven čeljustni lok, ki se zaključi v rahlo koničasto brado, katere linija ni izrazito poudarjena.

Frizure, ki so primerne za srčasto obliko obraza:

frizure dolgi

Ženske s srčasto obliko obraza morate zaradi ožjega dela obraza v spodnjem delu dodati volumen frizure ravno tam. To boste najenostavneje dosegle s pričesko, ki sega do brade, lahko pa si omislite tudi stopničaste frizure, ki segajo do ramen. Če imate valovite ali naravno skodrane lase pa vam bo zelo pristajal paž, ki naj bo srednje dolžine. Za vas je bolje, da se frufrujem izogibate, če pa si ga že želite, potem ga počešite na stran.

Izogibajte se kratkim pričeskam z gostim frufrujem, saj boste z njim ustvarili trikotno obliko obraza. Če nočete preveč izpostavljati oblike svojega obraza se izognite tudi paž frizuram, ki imajo konice zavihane navzven.

  1. Diamantna oblika obraza:

Obraz diamantne oblike ima ravno in ozko čelo ter ozko čeljust (kjer je njuna širina skoraj enaka), najširši del pa so ličnice, ki so pri tej obliki obraza najbolj izrazite.

Frizure, ki so primerne za diamantno obliko obraza:

frizure kodrasto

Ženske z diamantno obliko obraza morate biti pozorne, da uravnotežite ozko brado in zožite širino ličnic. Za vas je najbolj primerno, da izberete frizure, ki dodajo širino v spodnjem delu brade. Lahko si izberete tudi stil frizure, kjer so konice počesane navzven, saj takšna pričeska odvrne pozornost z oblike obraza. Pomembno je, da poudarite čudovite ličnice, kar boste dosegle s pričesko, ki je počesana za ušesa. Lahko si izberete tudi frizure s frufrujem, saj vam bo vizualno skrajšal obraz.

Izogibajte se pričeskam brez frufruja ali tistim, ki imajo prečko na sredini. Če se boste ostrigle zelo na kratko, boste s tem še bolj poudarile obliko obraza.

  1. Trikotna oblika obraza:

Osebe, ki imajo trikotno obliko obraza je značilno, da imajo ozko čelo in ličnice, njihov obraz pa je v predelu čeljusti najširši. Običajno ima čeljust zelo poudarjeno linijo.

Frizure, ki so primerne za trikotno obliko obraza:

frizure trikotni obraz

Za vas je pomembno, da si izberete frizure, ki vam zožijo obraz v predelu čeljusti in da vam razširijo obraz v predelu čela. Kako to doseči? Izbirajte frizure, kjer boste stopničasto postrižene, še posebej, če imate daljše in valovite lase. Če imate frufru ga stanjšajte in počešite na stran. Vam bodo bolj pristajale kratke kot dolge frizure. Če želite poudariti vse lepote, ki jih s seboj prinaša trikotna oblika obraza, si lahko izberete frizure, ki so daljše in stopničasto postrižene, pomembno pa je, da imate prečko na sredini ter, da vam lasje nežno padajo preko ramen.

Izogibajte se pričeskam, ki imajo velik volumen in segajo samo do brade, kot je to npr. ravna paž frizura, ki sega samo do brade.

Če še vedno niste prepričani katere oblike je vaš obraz, imamo za vas še eno rešitev. Ponovno si spnite lase tako, da bo vaš obraz popolnoma viden. Nato se poglejte v ogledalo in s šminko ali črtalom za oči na ogledalo obrišite obliko vašega obraza vse okoli lasišča pa do čeljusti. Tako boste lahko brez merjenja ugotavljali obliko, ki jo vidite v ogledalu. Ne obremenjujte se, če se vam bo sprva zdelo, da vaš obraz ne ustreza nobeni obliki. Podrobneje poglejte, definitivno je vsaj malo podoben eni izmed zgoraj naštetih oblik. Seveda pa lahko za nasvet vprašate tudi prijatelje.

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*