Glasba zdraviKanaliziranje glasbe

Že v obdobju svojega otroštva sem v sebi začutila, da sem muzikalična in da lahko pišem tudi glasbo. Takrat se s tem prav posebej nisem ukvarjala, bolj iz osebnega zadovoljstva in pa svoje vedoželjnosti sem se naučila igrati kitaro, da sem si lahko brenkala to, kar mi je bilo všeč in si v svoji domišljiji risala svoj zvezdniški svet. Seveda je ta svet sčasoma zbledel, vse dokler nisem pred nekaj leti doživela nekaj meni povsem novega in do takrat še neznanega, to je kanaliziranje glasbe.

Ne vem natančno, kaj je k temu pripomoglo, lahko tudi klopni meningitis, ki sem ga prebolela, saj se je ta dar, kot ga imenujem, začel kazati po njem.

Skratka, ko sem kasneje prebirala besedila, ki sem jih »dobila« sem ugotovila, da ima vsaka natančno svoj pomen in da mi vsako besedilo posebej želi na nekaj opozoriti ali pa mi da odgovore na vprašanja, ki jih iščem.

Glasba zdravi

Zavestno se mi zdi, kot da na to nimam vpliva, saj lahko takšno besedilo s celotno glasbo, ki jo spremlja istočasno dobim v  nekaj minutah in v bistvu besede, ki jih pišem sploh nimajo pomena, dokler ne napišem vsega kar slišim in šele kasneje vidim in spoznam, da je vsaka beseda tam kjer mora biti in da ima vse svoj pomen in pa rimo. Glasba, ki to besedilo spremlja se pojavi ravno tisti čas, ko kanaliziram besedilo in je za vsako besedilo edinstvena in drugačna.

Spomnim se trenutka, ko sem se zavedla, da sem pred skoraj letom dni napisala besedilo, ki je do potankosti opisovalo dogodke, ki so se kasneje zgodili v moji družini. Namreč moj oče je zbolel za rakom na grlu, kar je posledično pomenilo, da mu je bila odvzeta možnost govora in njegovega glasu, se danes lahko spominjam samo še v mislih. Moja pesem, ki sem jo pa kanalizirala približno leto pred tem se je začela takole:

Nikdar več,
Tvoj obraz, in tvoj glas,
Ne bo več tak,
Kot takrat, ko si sam,
Še verjel v svoj korak,
Zbudi se, še je čas,
Da priznaš, da ti si vse,
Samo ti, moč imaš,
Da se nekaj spremeni,
Daj odloči se, zdaj odloči se.

Namreč, kasneje sem lahko spoznala, da je imela njegova bolezen zame tudi drugačno sporočilnost, saj sem se globoko zavedala, da je do tega privedlo tudi to, da je bil, kot se ga spomnim, zmeraj v senci moje mame, brez svojih stališč in tudi govoril je zelo malo, bil povečini tiho in se strinjal s stališči, ki jih je zagovarjala mama. To me je velikokrat bolelo, saj sem si želela, da bi izrazil sebe in pa svoje želje, ki so skozi leta izgubljale pomen s tem pa je izgubljal tudi sebe in ne nazadnje tudi svoj glas.

Vem, da vse kar dobivam, dobivam z namenom in to bi iz vsega srca želela deliti z vami, saj verjamem, da je med nami veliko ljudi, ki mu bodo moja besedila in pa pesmi pomagale na njegovi življenjski poti in mu morda tudi pokazale pot in pa rešitev za težave v katerih se je znašel, skratka glasba je vsekakor ne le nekaj, kar samo je, ampak nas glasba lahko tudi zdravi.

Upam in želim si, da bi tudi v prihodnje dobivala čim več besedil in sporočil, ki bi pomagale tistim, ki jih poslušajo in berejo, saj vem, da niso same sebi namen, zato jih želim deliti z vami.

Predstavljam vam meni zelo ljubo kanalizirano besedilo »Notranji glas«, da si boste lažje predstavljali o čem govorim.

Notranji glas

Tisto nekaj v meni spet živi,
slišim jok, čutim glas, vidim smeh,
v svojih očeh,
tisto nekaj v meni ki je, to sem jaz,
ko ti vzamejo vse ti ostane, le notranji glas.

Glasno se mi oglaša v depresiji,
Svojo pesem izraža mi v noriji,
Kaže mi rešitev v simfoniji,
Ko začuti, ga slišim ga, se umiri,
Nimam več potrebe, da še trpim,
Kriva sama sem vem, to priznam,

Več se ne dam,
Zdaj sama pišem pesem in glas je poznan,
Vsaki novi ton ki napišem, ga je izbran
Zdaj le svoj glas slišim in ga poznam,
Vem kaj pel mi bo, vsa se predam,
Prazen list me čaka, da mu povem,
Kaj zares želim si in kam grem….

En komentar

  1. Zanimivo je, kako človek čuti določene stvari, vidi vnaprej. Zelo lepo in osebno napisano besedilo. Se mi zdi, da se nekateri zanemarijo, zaspijo in se ne poslušajo več, sebe in svojega telesa…kaj je za njih dobro in kaj ne. In kako veliko moč ima pomen besedil in na splošno glasba na nas.

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*