Življenje z glavobolom je težko. Če pa le-ta preraste v migreno, skorajda neznosno. Vem, ker sem bil tam. Glavo bi si včasih najraje odprl, vzel možgane ven in jih splaknil pod živo, izvirsko vodo.
Pogosto se je najprej začelo že dopoldne s predhodnico- rahlo bolečino v glavi, ki se je stopnjevala v močan glavobol. In ta v migreno. Najbolj moteča pa je bila slabost, ki se je ponavadi končala z bruhanjem. Ure, predvsem ponoči, so se vlekle, ko sem stal in občasno hodil iz prostora v prostor. Stoječ položaj mi je nekako rahlo ublažil tam-tame v glavi, ki so tolkli kot vpoklic na začetek bitke. Poslušal sem dihanje svoje boljše polovice, ki je mirno spala medtem, ko sem prisilno stražil in sovražil samega sebe.
Da bi odvrnil koncentracijo misli na bolečino sem si predstavljal, da živim kot normalna oseba brez bolečin in glavobolov, uživam z ženo, se sproščeno igram z otroki, se družim s prijatelji, brez skrbi, da me zagrabi migrenski glavobol ob napačnem času.
Po tabletah praviloma nisem posegal, ker nisem velik pristaš klasične medicine. Kadar pa sem so situacijo običajno samo še poslabšale. Lahko si predstavljate, kakšen sem bil proti jutru po celonočnem dežurstvu, ko so bolečine le milostno popustile in sem zadremal. Kot lutka, ki po končani predstavi, ko žice popustijo, nebogljeno obleži v sobi za rekvizite.
Težko bi torej z gotovostjo trdil, da sem imel nadzor nad svojim življenjem. Glavoboli in migrene so ga imele. In to me je najbolj jezilo. Dolgo časa sem potreboval, da sem se le začel spraševati o vzroku. Ko je učenec pripravljen, pride učitelj. In to v obliki moje sestre, ki mi je postopoma začela razgrinjati lastno izkušnjo pristopa k uspešnemu odpravljanju svojih zdravstvenih težav, ki pa so imele isto izhodišče kot moje.
Predlagala mi je- tekočo hrano. Predvsem pa, da sam začnem raziskovati, poskušati, izkušati meni povsem novo področje tekoče hrane. Pač karkoli že to je. Na začetku sem si mislil: če že koristi ne, pa vsaj škoditi ne more.
Začel sem vrteti film nazaj. Modrost »Povej mi kaj ješ in povem ti v kakšnem stanju si« mi je šla skozi glavo kot preblisk. Res sem bil v obdobju nerednega in nekakovostnega prehranjevanja, pod vsakodnevnim psihičnim pritiskom, da o količini dnevno popite črne opojne pijače sploh ne govorim. Ko se ustaviš in začneš o tem premišljevati, se zavedati, si že naredil ogromen korak naprej na poti do izboljšanja samega sebe kot organizma, do katerega si se vedel tako neusmiljeno.
Bilo je kot razodetje. Dobrodošel v surov svet. Svet svežega surovega sadja in zelenjave ali natančneje svet svežih surovih sadnih in zelenjavnih sokov. Nisem imel kaj izgubiti. Nasploh me pa novi izzivi privlačijo.
Moj prvi sveži sok sem sočil iz korenja. Kakšna krasna oranžna barva. Zahajajoče sonce v kozarcu. Okus, tako milo sladek in prijeten za brbončice. Namerno sem ga pil na tešče, zgodaj dopoldne, da bi učinek bil hitrejši in bolj opazen. In nisem se motil. Občutka lakote ni bilo, nova energija se mi je razlezla po telesu. To je to sem si mislil. Preizkušanje in pitje sokov različnih kombinacij sadja in zelenjave je postalo logično nadaljevanje.
Kombinacija za glavobole z migreno (glavobol je kazalnik, da je telo prenatrpano z odpadnimi snovmi. Je opozorilo, da moramo svojemu telesu privoščiti temeljito čiščenje):
- Korenček in špinača
- Korenček, zelena, peteršilj, špinača
- Korenček, rdeča pesa (korenina in listi), kumara
Seveda pa vsega tega ne bi bilo v tako koristni meri brez ustrezne naprave-sokovnika, ki mora ustrezati naslednjim zahtevam:
- minimalna izguba hranilnih snovi iz sadja in zelenjave (hitro vrteče se centrifuge ali rezila proizvajajo toploto, ki med procesom predelave uničuje velik del hranilnih snovi)
- živila mora drobiti, mešati in stiskati tako, da sok ne izgublja dragocenih encimov in vitaminov
- minimalen odpadek-velika izkoriščenost sadja in zelenjave
- ločevanje čistega soka od škodljivih pesticidov in težkih kovin, ki so morebiti prisotni v sadju in zelenjavi
- kakovost čistega soka mora biti ohranjena do 48ur ob shranjevanju v hladilniku (zakasnjena oksidacija)
- sočenje vlaknaste, listnate zelenjave ali žitnega bilja, mehkega sadja
- samodejno ločevanje tropin
- enostavno čiščenje
Moram reči, da se mi naložba v zdravje s pomočjo znanja, ki ga imam sedaj in čudovitega sokovnika, ki mi to znanje na debelo pomaga spreminjati v dobro počutje mene in moje družine, vedno znova in znova izplačuje.
Za vsako bolezen sadje in zelenjava raste!
Spoštovana bralka, bralec članka, če sem vam vzbudil zanimanje in imate vprašanja o sočenju surove zelenjave in sadja, me lahko brez zadržkov pokličete na gsm 031 805 352, Frenk ali pišete na e-naslov: frenky.bela@gmail.com