Goriška Brda, slovenska Toskana

Mile zime, topla poletja, čudovite barve jeseni in zelene, cvetoče, čivkajoče pomladi. Vse to so Goriška Brda, ki se človeku v vsakem letnem času kažejo v svojih najčudovitejših barvah in vrlinah in le redke pustijo hladne. Vsak od letnih časov ima svoje čare in je zato tudi čudovita atrakcija za vse več turistov iz Nemčije, Avstrije in Amerike, pa tudi tistih najbolj zvestih iz Italije. Če niste veliki ljubitelji smučanja in drugih zimskih športov belih strmin, so Goriška Brda prikladen kraj že za enodnevni izlet. Aktivnosti, ki jih lahko počnete v tej zahodni slovenski pokrajini, je kar veliko. Mrzli zimski turobni dnevi – tega v Brdih vsekakor ni.

Goriška Brda

Čeprav drugod po Sloveniji pritisne mraz in megla, v večjih mestih pa smog, se tukaj oči spočijejo v kratkih, vendar sončnih in dokaj toplih zimskih dnevih. Pozimi je tukajšnje življenje najbolj umirjeno, vseeno pa ne neaktivno. Trte počivajo po obilni beri, ki so jo dale v jesenskem času, ko so se kmetje veselili trgatve, prav tako pa tudi oljke –  te sivo zelene lepotice, ki se občasno priklanjajo a kljubujejo burji, ki včasih zapiha s planin. Vendar si tukajšnji ljudje tudi v tem času vsakdan popestrijo  z obveznim vsakoletnim pustovanjem. V tem najbolj norčavem dnevu v letu se skoraj vsaka vas v Brdih preobleče v pustne kostume živih barv ali pa skupinskih mask in s harmoniko, vinom in dobro voljo staro in mlado odganja teto zimo.

Ko je ta obvezni obred opravljen, Brici že nestrpno pričakujejo pomlad, ki bo njihovo lepo pokrajino odela v živo zeleno in belo. Če povzamem besede pesnika Iztoka Mlakarja, ko pravi: »Na spomlad v Brdih pej ne medijo samo črjšnje, a tut brike malčk boj ruse ratajo.« Beli češnjevi cvetovi pobelijo briške hribe in le zelena trava daje slutiti, da to ni sneg, ki jih je prekril, temveč začetek zorenja teh slastnih, rdečih sadežev, ki so tako dobri in prepoznavni. Aprila, ko se prebuja pomlad, se prebujajo tudi briške želje po praznikih. Brda in vino je vesel dogodek, ki srednjeveško vasico Šmartno do zadnjega napolni z veselimi turisti, ki radi poskusijo to žlahtno kapljico. Učinek dobrega vina in hrane, čudovite pomladi in lepote Šmartnega je tako močan, da opijani vsakogar. Mogoče pa je to le vino …  V mesecu maju, ko sadno drevje že daje svoj prvi sad, se zgodi zanimiv dogodek – praznik rebule in oljčnega olja. Tridnevni vaški praznik, ki se dogaja v Višnjeviku na čast dobremu briškemu oljčnemu olju in najstarejši Briki med nami – rebuli, obišče veliko ljudi, še posebej pa je briška mladina naklonjena sobotnemu večeru, ko zapleše z ritmom celotne vasi in vsako leto je noč vedno prekratka in mine prehitro. Krono v čast tej najstarejši Briki s ponosom nosi nova kraljica rebule. S svetlobno hitrostjo pa se že približuje še en praznik, veliko bolj odmeven in obiskan. Češnja, ta rdeča kraljica, je v juniju že dozorela in njej je namenjenih kar štirinajst dni čaščenja. Ex – tempore privabijo tiste, ki se s slikarstvom ukvarjajo poklicno ali le za hobi.

Briške žene priredijo razstavo, na kateri pokažejo dobrote, ki so jih spekle njihove pridne roke. Obišče nas truma kolesarjev, ki se odpravijo od Ljubljane do Dobrovega in prekolesarijo več kot sto kilometrov v enem dnevu. Vsako leto pa tudi rdeča češnja dobi novo predstavnico kraljico češnje, ki jo bo promovirala v tistem letu. Pozabiti ne smemo niti tradicionalne povorke, kjer se na prikolicah traktorjev zvrstijo prikazi starih običaji vsake od vasi. Navsezadnje pa že dve leti poteka tradicionalna briška poroka, kjer se izmed treh parov kandidatov zmagovalni par poroči po starih briških navadah in šegah. Omeniti je treba tudi dan odprtih kleti ali DOK, kjer lahko turisti okušajo in razvajajo brbončice z vinskimi notami različnih vinarjev in se potegujejo za lepo nagrado. Ko se Brda vse bolj prelivajo v poletje, se pesniki in poeti zberejo v Medani, kjer v pravljičnem vzdušju svetu razkrivajo nove pesniške stvaritve. To srečanje, imenovano Sanje v Medani, povežejo skupaj z dogodkom Šmartno pravljična vas, ki vas bo prav tako očaral. Po vsemu temu rajanju si Brda zdaj vzamejo nekoliko premora in se pripravijo na pomembno opravilo, ki določa njihovo prepoznavnost. Tukaj je končno jesen in Brici in Brike so pripravljeni, da cenjenim trtam poberejo njihove sadove.

Trgatev je dolg, vendar vesel običaj, saj naznanja novo, sladko vino, ki ga poskusimo na tradicionalnem martinovanju v Šmartnem in v kleti Dobrovo. Obišče nas veliko število turistov, ki si želijo okušati to črno in belo sladko pijačo. Še Bakh in Dionizij bi se tu počutila kakor doma. In začne se oljčna bera iz katere pridobimo briško oljčno olje ki ima svoj praznik maja v Višnjeviku. Z novembrom se stvari v Brdih umirijo in pokrajina se že pripravlja na zimsko spanje, ki bo trajalo vse do pusta. V tem norčavem dnevu v letu se skoraj vsaka vas v Brdih preobleče v pustne kostume živih barv ali pa skupinskih mask in s harmoniko, vinom in dobro voljo, staro in mlado odganja teto zimo …