Grad, ki plava

Pred leti so me povabili domačini iz sosednje doline, da jim pridem pomagat pri kuhanju za umetnike. Seveda sem se dogodka udeležila, ker se mi je to zdela odlična priložnost, ki je nisem mogla izpustiti. Vendar sem na koncu vsak večer v kuhinji ostajala sama, ker so drugi odšli poslušati in gledati umetnike.

Proti koncu tedna sem tudi sama ugotovila kaj jih tako privlači, saj sem imela tam tudi stojnico in sem lahko začutila tisti pravi utrip, utrip dogajanja, utrip dogodka, ki ga veliko ljudi ne pozna, nekaj pa ga tudi noče poznati.

plavajoci grad oblak

Bila sem v jedru dogajanja za Plavajoči grad ali Floating Castle, ki se dogaja pri gradu Snežnik.

Že lani novembra oziroma decembra se bila vabljena tudi v Društvo ljubiteljev gradu Snežnik, kjer smo imeli enkrat na mesec manjše dogodke. Tam sem bila redna delovna sila v kuhinji. No, še vedno sem. In ni mi žal. Vsi ti manjši mesečni dogodki pa so napovedovali večji dogodek, ki je letos organiziran iz strani društva, in se bo dogajal med 3. in 5. avgustom. Da, govorim o že omenjenem Plavajočem gradu.

Saj vem, da to ni to, kar bi vas prepričalo. Dogodek, ki traja 3 dni, kjer je karta za vse 3 dni v predprodaji 10€ za vse starejše od 15 let, saj imajo mlajši vstop prost. Pa brez veze se je lagati, ker za tako ceno dobiti karkoli je v teh časih skoraj utopija. Vendar tu pokrivate stroške vseh prostovoljcev, ki že sedaj dihajo za dogodek, ter tudi podpirate delovanje samega društva. Žal pa vas moram razočarati, če želite spati na mehkem ležišču morate pohiteti, ker prenočišč ni ravno v izobilju. Je pa dovolj postora za vaše šotore, vendar je tu rahlo doplačilo, celih 5€ za vse 3 dni. Žal tudi vodo je treba pokriti.

No, sedaj pa vas že skoraj zavajam, vendar že kukam v letake, da vam povem tiste pave podatke kdo pride in kaj boste videli in slišali. Torej letošnja tema bo »Spiritus Mundi«, kjer se bo s pomočjo pravega špirita oživelo okolico gradu, kjer vladajo duhovi. Na dvajsetih magičnih vizualnih prizoriščih, ali po domače odrih se bo zvrstilo okoli 100 skupin iz 33 različnih držav. Te skupine so od glasbenikov, lutkarjev, plesalcev, domača godba na pihala, pa tudi cirkusantje in ostali akrobatje. Za konec pa tudi Etno Histeria Word Orcestra, ki jo sestavlja kar 80 umetnikov iz celega sveta in se bodo na svoj nastop pripravljali samo en teden. In verjemite mi, slišati bo, kot da so skupaj že nekaj desetletij.

Ker umetniki ne bodo plačani za nastop, ter pridejo zaradi pravega vzdušja in druženja, lahko tudi vi pridete in če želite jim podarite kak cekin v klobuk, ne bo preprovedano.

Sedaj pa še zadnje vprašanje. Kaj pa hrana in pijača? Ne skrbite. Za vse bo poskrbljeno. Na uho mi je prišlo, da naše multinacionalke se ne morejo kosati z organizatoji, zato se bo točilo pivo pod lastno blagovno znamko iz male pivovarne. Cena bo ugodna. Pa tudi hrane bo dovolj po ugodnih cenah in bo na voljo za vse.

Torej, še hitri pregled dogajanja. V predprodaji kupimo karto za Plavajoči grad, ki je do začetka festivala 10€, pripravimo »kufre« in se odpravimo na pot, da bomo med 3. in 5. avgustom uživali v dobri glasbi in ostalih umetnostih, pili dobro pivo in ostale pijače, ter dobro jedli. Najceneje bomo spali v šotoru, za samo 5€ za vse 3 dni, če pa želite pravo posteljo pa poskrbite za rezevacije sob. Vse najdete na spletu, samo malo je treba pobrskat.

Za konec pa. Ne vem zakaj bi hodili poslušati umetnike po svetu, če je tukaj edinstvena priložnost, da cel svet pride igrati skoraj na tvoj prag, ker Slovenija tako ali tako ni velika država. Za tiste pa, ki bi radi pomagali, kolikor vem, še vedno iščejo pridne roke.

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*