Grški otok ZakintosV južnem delu Jonskega morja, ki je del Sredozemskega morja, leži eden najlepših grških otokov – Zakintos ( Zakynthos, Zante). Ime je dobil po sinu trojanskega kralja Dardanusa. Otok z več manjšimi sosednjimi otoki sestavlja prefekturo, glavno mesto otoka pa ima enako ime kot otok. Najbližji drugi Jonski otok – Kefalonija , je na severu oddaljen dvajset kilometrov, na zahodu in jugu pa je odprto morje.

Zgodovina otoka

Zahvaljujoč arheološkim odkritjem je danes znano, da je bil Zakintos  naseljen že v  prazgodovini. Prvi zapis o Zakintosu je omenjen že v Homerjevi Ilijadi. Zgodovinsko gledano, je prva omemba otoka povezana z njegovo osvojitvijo kralja Arkeizija, vladarja sosednjega otoka Kefalonije. Naslednji je otok osvojil legendarni Odisej. V drugem stoletju pred našim štetjem so Zakintos osvojili Rimljani, v srednjem veku pa so jih nasledili Bizantinci. V 13. stoletju so prišli  Benečani, ki so otok obvarovali pred otomansko oblastjo, ki je stoletja vladala večjim delom današnje Grčije. V tem obdobju se je čutil močan italijanski vpliv na življenje otočanov ( govor, arhitektura, oblačila ), vendar je lokalno prebivalstvo vseeno ohranilo pravoslavno vero in grški jezik. V začetku 19. stoletja prevzame upravo nad otokom Velika Britanija in ga preimenuje v »Zante«.  Leta 1864  Angleži vrnejo otok matici – novonastali državi, Grčiji. Med  prvo in drugo svetovno vojno na otoku ni bilo večjih vojaških akcij tako, da Zakintos ni utrpel večje materialne škode. Poznana je anekdota, da so nacisti ( zasedli so otok po kapitulaciji Italije ) zahtevali od lokalnega patriarha seznam židovskega prebivalstva, na zahtevo jim je odgovoril tako, da je izročil samo dve imeni : svojega in županovega.  Zakintos, rajski otok v Jonskem morju, je leta 1953 prizadel zelo hud potres, ki je povzročil veliko uničenje infrastrukture, hiš in zgodovinskih spomenikov.

Geografske značilnosti

Južni del Zakintosa je nižji, ravninski in bolj rodoviten, sever pa je bolj gorat, na tem delu otoka se nahaja tudi najvišji vrh, 758 m visoki  Vrahionas.  Zahodna obala je kamnita z visokimi navpičnimi pečinami. Podnebje na otoku je sredozemsko z dolgimi in toplimi poletji ( morje – 25 stopinj celzija, zrak 31 stopinj celzija ) ter milimi in deževnimi zimami. Na Zakintosu  gojijo oljke, grozdje in citruse. V vasi Exo Hori  raste oljka, ki je stara več kot 2000 let. Na otoku je letališče ( Dionisos Solomos), s trajektnimi linijami pa je povezan tudi s celino. Zelo privlačne so številne plaže (Navagio, Vromi, Porto Roxa, Limnionas, Makris Gialos, Keri…) z mivko in finim peskom. Obstajajo pa tudi odlične možnosti za potapljanje, saj je turkizno modro morje izredno čisto.

Pomembnejši letoviški kraji :

 • Laganas je poznan po zelo lepi peščeni plaži ( dolga je osem kilometrov ), leži na jugozahodnem delu Zakintosa, v zalivu se nahaja naravni morski park, kjer želve Caretta caretta  vsako poletje ( v začetki julija) ležejo jajca. Mesto je na Zakintosu največji in »najbolj hrupen« turistični biser in je predvsem namenjen turistom, ki radi preživljajo počitnice pozno v noč ob zvokih grške glasbe.

gr-laganas

 • Kalamaki je pravo nasprotje Laganasa, primeren za turiste,ki si želijo mirnih počitnic,sprehodov ob sončnem zahodu po prelepi peščeni plaži. Velja za manjši letoviški kraj s številnimi butiki, trgovinicami, tavernami. V zalivu Kalamaki prav tako ležejo jajca želve Caretta caretta ( so ogrožena vrsta ), zaradi bližine letališča, so ponoči prepovedani  leti letal, saj bi letalski hrup zmotil želve Caretta caretta pri gnezdenju in legi jajc.

gr-kalamaki

 • Argassi velja za predmestje mesta Zakintos,  je najstarejši turistični kraj na otoku Zakintosu in leži v bližini rta Vassillikos, kjer se nahajajo čudovite peščene plaže, mnogi turisti pravijo, da najlepše na Zakintosu. Na prodnato-peščeni plaži lahko uživate v vodnih športih in se predajate sončnim žarkom. V mestu so številne trgovine s spominki, taverne, restavracije in bari  kjer se je možno uživati v glasbi in plesu.

gr-argasi

 • Tsilivi je moderno turistično naselje, ki ima lepo peščeno plažo, namenjen je predvsem družinami z otroki, za mirno družinsko preživljanje dopusta, morje je prosojno čisto, velika je ponudba vodnih športov. Tsilivi pa velja tudi kot izhodiščna točka, ki  omogoča nadaljnje odkrivanje in raziskovanje lepot Zakintosa.

gr-tsilivi

Poznane osebe z otoka Zakintos

 • Sveti Dions iz XIV. stoletja
 • Nikolaos  Kutuzis ( 1741-1813 ), slikar
 • Ugo Foscolo ( 1778-1827 ), grško–italijanski pisatelj

<Dionisios Solomos ( 1798-1857 ), grški pesnik, avtor Grške himne

4 komentarji

 1. MOJCA VESEL

  Zakintos je res eden najlepših grških otokov. Potrebna pa je previdnost ob namestitvi. Laganas je namreč mesto maturantov tako da plaža ob jutrih ni ravno idilična ;). Popotovanje po otoku pa je pravo doživetje.

  • Laganas je res bolj živahen in hrupen, za družini z otroki je najbolj primeren Tsilivi, posebne užitke pa predstavlja plavanje v morju ob želvah, Zakintos je res eden izmed najlepših grških otokov.

 2. Lenka Novak

  Zakintos? Res lepa in opevana destinacija, ga bo res treba enkrat doživeti 🙂

  • Za moj okus je Zakintos eden najlepših grških otokov, posebnost za zaščitene želve Caretta Caretta, ki dajejo otoku še poseben čar, čisto morje, prekrasne pečine, pravo mesto za prijeten poletni dopust.

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*