Hidravlične cevi in spojke

Če se ne ukvarjate s hidravličnimi sistemi, si verjetno le težko predstavljate, kaj so hidravlične cevi in spojke. Dejstvo pa je, da je oboje prisotno vse okoli nas, čeprav se tega morda ne zavedamo. Ste se kdaj vprašali, kako delujejo (hidravlična) dvigala, kmetijski in delovni stroji, različni industrijski procesi?

Hidravlika je v vsakdanjem življenju uporabnejša, kot ste morda mislili, saj je del res veliko najrazličnejših strojev. Sama beseda hidravlika sicer izhaja iz grških besed hidor (voda) ter aulos (cevi), njuna skovanka je beseda hidraulikos. Gre torej za prenos ali upravljanje neke energije s pomočjo različnih tekočin pod pritiskom, hidravlične cevi in spojke pa so zelo pomembni elementi tovrstnih sistemov.

hidravlične cevi in spojke cevi

Ključen je tlak tekočine

Kako to deluje? Predstavljajte si, da imate v nekem tesno zaprtem prostoru tekočino. Ko jo izpostavite pritisku, se bo ta enakomerno razporedil na prav vse dele tekočine. Tekočine ne moremo stisniti, se pa s pomočjo pritiska v prostoru ustvari tlak tekočine, kar je nadvse uporabno za najrazličnejša mehanska dela. Hidravlični sistem torej za pogon (mehansko delo) uporablja tlak tekočine, ki je največkrat olje. Hidravlika torej deluje tako, da na eni strani ustvari silo, to pa potem prenese na drugo točko – z uporabo nestisljive tekočine. Lahko pa se uporabi tudi za povečevanje sile, s pomočjo tega lahko, na primer, dvigujemo predmete, ki so težji od sile, ki smo jo vložili na začetku.

Hidravlične cevi in spojke so kot del tovrstnih sistemov uporabni v najrazličnejših industrijah, na primer avtomobilski, letalski, robotski, arhitekturi, gradbeništvu na splošno in še kej. Hidravlika nam lahko pomaga povsod, kjer potrebujemo veliko moč, hkrati pa tudi natančnost. Brez tega pa dandanes ne gre več. In še krovni elementi naprav, ki temeljijo na preprosti, a zanesljivi hidravlični tehniki? To so hidravlične črpalke, celotni hidravlični sistemi, akumulatorji, cevi in valji …

Teflonske ali poliamidne?

Naj se ustavimo pri ceveh, ki so res zelo uporaben in nepogrešljiv sestavni del hidravličnih naprav. Hidravlične cevi in spojke uporabljamo v različnih industrijskih panogah, in sicer za pretok hidravličnih tekočin, na primer goriva, bencina, ojla, maziv … Cevi so lahko visokotlačne ali nizkotlačne, poznamo pa tudi gibke. Podjetje Hidra ima na voljo visokotlačne teflonske in poliamidne svetovno znanega proizvajalca Manuli. Razvili so jih v koraku z dolgoletnimi izkušnjami in skrbmi za kvaliteto izdelkov ter varnost in zadovoljstvo uporabnikov. Teflonske cevi najdemo zlasti tam, kjer cevi in drugih materialov ne pridejo v poštev. Nudijo visoko odpornost, mehanično so čvrste, sposobne so prenašati velike temperaturne razlike, odporne so tudi kemično in so kot take izjemno trpežne ter imajo dolgo življenjsko dobo. Poliamidne cevi pa uporabljajo za hidravlične sisteme ter kemične medije. To so lahke in tanke cevi, v katerih se pretakajo različna olja, voda ali dizelsko gorivo. Prenesejo močne pritiske, so kompatibilne z različnimi snovmi in so visoko odporne.

hidravlične cevi in spojke notranjost

Hidravlične cevi in spojke podjetja Hidra so visoke kakovosti in imajo dolgo življenjsko dobo. Na zalogi imajo spojke Faster klasične in specialne izvedbe, primerne za traktorje ter gradbene stroje. Spojke so nujne povsod, kjer je treba povezavi ali ločiti določene napeljave. Dobra spojka omogoča kar najoptimalnejšo možnost povezave in je prilagojena uporabi v različnih panogah.

Hidra vam nudi hidravlične cevi in spojke, ki so splošno in vsestransko uporabne, poleg tega pa lahko pri njih dobite tudi druge izdelke, kot so industrijske cevi, različni priključki, cevi in pištole za visokotlačno pranje, kovinske gibke cevi, kompenzatorje in še in še. Vsekakor vam bodo njihovi izdelki lahko pomagali, kadar se bo pojavila potreba po takšnem ali drugačnem hidravličnem sistemu.

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*