Kolikokrat si zaželiš nekaj sladkega, pa da ne bi bilo prineseno iz trgovine in da bi lahko pojedel takoj? Kolikokrat te nekdo obišče, brez da bi se napovedal, ti pa nimaš kaj ponuditi ob kavi? Da bo konec vprašanj, vam danes ponudim odličen recept za hitro torto. Zares hitro, saj je narejena prej, kot se kava skuha.
Za majhno tortico potrebujemo jajce, moko, sladkor, pecilni prašek, mleko in olje. Preprosto zmešamo, damo v mikrovalovno pečico na maksimum za tri minute in postrežemo. Če imamo med gosti ljubitelja čokolade, v zmes preprosto dodamo kakav, ravno tako v mikrovalovni pečici pečemo tri minute in dobimo izvrstno čokoladno hitro torto.
Vsak improvizator v kuhinji bo to naredil, brez da bi ga zanimale količine. Lahko povem, da je idealna količina dve žlici sladkorja, dve žlici moke, tri žlice kakava, eno jajce, tri žlice mleka in tri žlice olja. Ter seveda žlička pecilnega praška. Seveda pa lahko sami spreminjate količine, sploh če hočete narediti večjo hitro torto. Tako boste tudi vedno znova presenečeni nad okusom in le tako boste odkrili tistega pravega, kateri vam bo najbolj ustrezal.
Seveda hitra torta še ni končana, čeprav jo lahko zaužijete. Brez skrbi lahko tudi izrazite svojo kreativnost in ji, kot sem danes naredil tudi sam, dodate kandirano sadje, katerega ste prej namočili v rumu. Lahko jo okrasite s smetano in češnjico, lahko poleg ponudite tudi marmelado ali nutelo.
In ker sem tudi sam improvizator, nisem še nikoli spekel te hitre torte na enak način. Vsakič poskušam nekaj drugačnega, nekaj, kar bi zadovoljilo še tako zahtevnega gurmana, kot sem sam. Zato sem danes, ko sem delal dve torti naenkrat, veliko improviziral. Najprej sem namreč zmešal vse sestavine, prelil v skodelico, dodal kandirano sadje in medtem, ko se je ena pekla v mikrovalovni pečici, v zmes ki mi je ostala, dodal kakav. Po treh minutah sem prvo torto stresel iz skodelice ter razrezal na okrogle koščke in položil na krožnik, da se je ohladila. Medtem je bila že druga torta pečena, naredil z njo enako, kot s prejšnjo in začel z dekoracijo.
Ker vsega, kar preberemo v receptih, običajno nimamo doma, sem se odločil uporabiti nekaj preprostega, kar ima skoraj zagotovo vsako gospodinjstvo – kandirano sadje in čokolado. Čokolado stopimo na maslu in prelijemo okrogle koščke ohlajene hitre torte. Na vrh damo še košček kandiranega sadja in sladica je pripravljena.
Hitra torta je idealna za zajtrk, z njo lahko presenetimo partnerja, povsem prija ob kavi, kjer vam ne bo nihče verjel, da ste jo naredili v nekaj minutah. Najboljše pa je, da jo lahko zvečer, če imate goste na večerji, spečete kar tako, brez da bi kdo sploh opazil, da nekaj nastaja. Seveda jo po večerji lahko postrežete s kozarcem rumenega muškata.
Da pa ne bom preveč vsiljiv že v prvem članku, vas sedaj podim v kuhinjo. Improvizirajte, poskusite in se navdušite. Naj hitra torta postane vaša vsakdanja razvada. Ko končate, pa seveda komentirajte, kako vam je uspela in kakšna se vam zdi. Komentarjev bom zelo vesel.
Pa dober tek vam želim.