Hoja z bosimi nogami

Poletje je zagotovo čas, ko lahko našim stopalom privoščimo sproščen sprehod brez čevljev. Si težko predstavljate takšen podvig? Če veste, kaj s tako hojo vse vzpodbudite v svojem telesu, kako zdramite živčne končiče in nevrone, boste poletni in tudi še pozno jesenski čas izkoristili za to, da bo hoja z bosimi nogami postala del vašega vsakdana.

hoja hoja z bosimi nogami pesek

Hoja v morju, kjer ne uporabljamo vse mogočih copat, natikačev, sandalov, da pridemo do globine primerne za plavanje je na začetku morda malce boleča, a s previdnostjo in ne preveliko mehkužnostjo, boste uspešno prišli do mesta, kjer boste lahko zaplavali. No, če veste, da so na morskem dnu zagotovo morski ježki, ki vas lahko zbodejo, vas moram razočarati, da vas takšna obuvala ne bomo v popolnosti zaščitila. V takem primeru vam svetujem, da si najdete bolj primerno plažo.

Hodite lahko tudi po mivki, pesku, travi, makadamu. Pomembno pri tej hoji je, da uporabljate glavo. Hoja z bosimi nogami ni brezglavo tekanje v naravi, čeprav si ga nekateri tudi privoščijo. Zakaj pa ne?!

Hoja z bosimi nogami je koristna za vitalne funkcije našega organizma. Krepi namreč imunski sistem, pomaga pri premagovanju utrujenosti in lajšanju stresa, deluje celo protibolečinsko in protivnetno, spodbuja pretok krvi, izboljšuje delovanje limfnega sistema, pospešuje presnovo, pripomore pa tudi  k razstrupljanju organizma.

Zakaj je temu tako?

Na naših stopalih (in tudi dlaneh) so točke, ki so povezane z vsemi vitalnimi organi v telesu. S stimuliranjem teh točk masiramo notranje organe in izboljšamo pretok življenjske energije skozi njih. Tako postanemo bolj zdravi in vitalni.

Naša stopala predstavljajo naše temelje, naš odnos do resničnosti. Smo bitja, ki hodimo po dveh nogah, zato se zemeljske energije dotikamo s stopali, za razliko od rastlin in dreves, ki pa se izmenjujemo energijo z zemljo s koreninami. Če hočemo imeti nemoten pretok energije po telesu, je bistvenega pomena, da imamo dober stik s tlemi. Zagotovo ste že slišali frazo “trdno stojimo na tleh” ali pa “zamaje ga vsak vetrič”.

Energija Qi se nenehno pretaka skozi kanale ali meridiane v telesu, ki se končujejo v refleksnih točkah na stopalih in dlaneh. Kadar je pretok energije neoviran smo zdravi; kadar ga ovirata napetost ali zastoj, pa zbolimo.

Če pogledate otroke okoli sebe, so ti najraje bosi, mi starši pa smo tisti, ki jim od malega natikamo čevlje različnih oblik in jim na nek način vsiljujemo naše želje, ponavadi po čimbolj modernem čevlju vrhunske znamke, ne upoštevamo pa njihovih potreb. Otroci želijo hoditi bosi. So pristni in želijo imeti stik s tlemi, s prizemljenostjo, ki nam odraslim zagotovo manjka. V preteklosti je bilo to normalno, saj pri marsikateri družini dolgo ni bilo čevljev za vse člane družine, še posebej pa ne za otroke. Samo spomnite se pravljice o Muci Copatarici.

Hoja z bosimi nogami je najcenejša metoda za vrhunsko sproščanje naših prenapetih glav, ki so pod nenehnim stresom, boleznijo sodobnega časa.

Energija, ki prihaja iz Zemlje, je izjemno močan antioksidant, ki preprečuje tudi vnetja, ki so v zadnjem času zelo pogosti v našem telesu. Za vnetja uradna medicina predpisuje različna zdravila, tudi antibiotike, za katere vemo, da imajo nemalo slabih stranskih učinkov. Poskusimo biti za spremembo sami svoj terapevt in dovolimo našemu telesu, da se pozdravi sam s pomočjo energije, ki jo bo črpalo iz narave, iz tal.

Nekaj nasvetov, ki jih je potrebno upoštevati pri  ‘bosonogi’ hoji:

  • Na začetku začnite premagovati manjše razdalje in stopala postavljajte na tla previdno;
  • Noge si vedno namažite s kremo, da boste kožo zaščitili in bo bolj elastična;
  • Za vsak primer imejte s seboj nekaj obližev, pa za vsak slučaj tudi kakšen udoben par čevljev (previdnost je vendarle potrebna – bolje, da imate, pa ne potrebujete, kot pa, da nimate in nujno rabite);
  • V kolikor imate alergijo na insekte, pa bodite še posebej previdni, nikakor se brezglavo ne spuščajte v takšno avanturo brez posebnih obuval, ki spominjajo na boso nogo in ustreznih zdravil za prvo pomoč.

Poletje je kot nalašč pravi čas, da si postane hoja z bosimi nogami del našega vsakdana. Najsi bo to po obali, makadamu, travi ali drugi mehki površini ali pa kar po stanovanju.

 

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*