Humanitarnost je cilj gostincev, ki pristopijo k projektu Srčnih kuhinj. Gostilna Pr` Matičku je domača gostilna v gozdu, kjer lahko naročite srčno jed, produkt sodelovanja pri projektu humanitarnega Zavoda Pod strehco. Srčna jed je degustacijski meni, štiri in šest hodni, po ceni 25 evrov ali več, delež od prodanega obroka gre v socialni sklad toplih obrokov. Gostilne lahko pristopijo k projektu na dva načina. Prvi način je tisti, ki ga zasledimo v ponudbi gostilne Pr` Matičku, lahko pa se gostinci odločijo za drugi način, pri katerem nakažejo določen pavšal v socialni sklad. Izbira je njihova, cilj enoten, humanitarnost.
Včasih lahko pri pisanju članka naletiš na oviro, katero pa premostiš z mišljenjem, ki je povezano z lovom. Če je plen, ki ga lovec skuša uloviti, prebrisan kos divjačine, se mora lovec temu prilagoditi. Zato je najbolje, da se pustite presenetiti z izborom jedi, ki vam jih je pripravil chef Matjaž Erzar – Matiček, član lovske družine Paljevo. Prav gotovo boste navdušeni nad degustacijskim menijem, sestavljenim iz rezultatov uspešnega lova prejšnjega dne.
Gostilna Pr` Matičku združuje humanitarnost in dobro jedačo, obogateno z izborom vin, katera spremljajo okusno pripravljeno divjačino. Vinska ponudba je sestavljena iz 40 etiket znanih in manj znanih vin. Svojo podporo humanitarnosti lahko izrazite tudi vi z naročilom degustacijskega menija po ceni 25 evrov ali več in s tem postanete eden izmed mnogih, ki so na tovrsten način že pomagali ljudem v stiski.
Napisati dober članek o tem, kje si dobro jedel, je velik izziv. Lahko izpade suhoparno ali pa je slab ponaredek enega izmed člankov znanih degustatorjev in takih, ki se šele uvajajo. Divjačinska juha, obogatena s kašo, telečji zrezek v naravni omaki, kot priloga pa pražen krompir, kuhana zelenjava, korenček je vedno prisoten. Dva cvetova kuhane cvetače, pri dekoraciji z nežnimi, sočnimi barvami ni odveč previdnost, saj je lahko hitro vsega preveč.
Izbira v solatnem baru je standardna glede na tip jedi, ki jih strežejo Pr` Matičku: zelena solata, paradižnik, zelena paprika, sveže kumare, zeljnata solata in meni na pogled zelo zanimiva vijolična paprika. Na pogled drugačna, pa vendar je to paprika z njihovega vrta, prav tako kot vsa ostala zelenjava. Če je krompirja za vas premalo, lahko okusno pripravljeno omako pospravite s kruhom, katerega tudi sami spečejo v krušni peči. Vendar so Pr` Matičku porcije jedi dovolj velike, da ne potrebujete zraven še kruha, če želite obed zaključiti s katero izmed domačih unikatnih sladic. V primeru, da niste pretirano navdušen ljubitelj divjačine, vam lahko chef Matiček pripravi jedi iz krušne peči kot so: krača, svinjska ali telečja, sladkovodne in morske ribe, koline, pravo gibanico…
Srčna kuhinja je projekt, h kateremu lahko pristopi vsaka gostilna, ki ji humanitarnost in dobra dela niso tuja. Chef Matiček se je temu projektu pridružil že takoj na začetku in je eden prvih gostincev, ki imajo na meniju združene divjačinske specialitete in humanitarnost. Že ob misli, da ob naročilu in plačilu degustacijskega menija pomagate osebam v stiski, gurmana ne pustijo ravnodušnega. Srčno jed, degustacijske menije, štiri in šest hodne po dogovoru pa tudi več, v gostilni Pr` Matičku strežejo ves odpiralni čas.
Oglasite se Pr` Matičku, spoznali boste lovca in nabiralca, ki je lovil tudi v Kanadi, Namibiji, Južni Afriki, Rusiji in Kirgiziji. Gostilna ponuja domač ambient in trofeje lova, razporejene po prostoru. Združitev ambienta in divjačinske hrane ustvari pri gurmanu željo, da bo naslednjič spet prišel na krepčilen obrok in namesto kruha raje pojedel sladico. Gostilna Pr` Matičku tako že od otvoritve, dne, 8.12.2000 pa vse do danes slovi po specialitetah, ki jih pripravi chef osebno.