TOP ideje za izlet, ki jih ne smete spregledati

Za tiste malo bolj avanuristične pa tudi tiste, ki se redko kam odpravijo, se velikokrat pojavi dilema, kam se odpraviti na izlet. Naša dežela in njena okolica sta polni tako znanih izletniških krajev kot tudi skritih biserov, ki čakajo na vaš obisk. Če ste brez ideje za izlet, berite naprej, saj vam bomo razkrili nekaj zanimivih destinacij.

ideje za izlet zemljevid

Katere so najpogostejše destinacije pri nas?

Če imate na obisku goste iz tujine in bi jih radi popeljali po naših najprepoznavnejših atrakcijah, lahko začnete kar pri našem glavnem mestu, Ljubljani. Seveda jih morate peljati v center naše prestolnice, ki s svojo arhitekturo vedno znova očara tudi tiste, ki vsak dan prečkajo Prešernov trg.

Druga destinacija, zaradi katere se turisti radi vračajo k nam je otoček sredi jezera, Bled. To je eden izmed krajev, zaradi katerega Slovenija izgleda kot iz pravljice, ko ste že tam, pa so oglejte še Blejski vintgar. Če nimate ideje za izlet, pa si še niste ogledali Škocjanskih jam, kaj še čakate? So namreč edini spomenik pri nas, ki je vpisan v svetovno naravno dediščino UNESCO. Ko smo že pri jamah in če se boste mudili na kraško-primorskem koncu, si lahko spotoma ogledate še Postojnsko jamo in Predjamski grad. Ker je dokaj blizu tudi Cerknica in s tem največje presihajoče jezero v naših koncih, si vzemite čas, da vas očara tudi Cerkniško jezero.

Če pa vas bolj premami objem narave, je skoraj nujno, da se podate na raziskovanje Logarske doline ali Triglavskega narodnega parka. Ko smo že pri hribih in gorah, lahko svojim gostom ali pa sebi pričarate športni dan in se odpravite na Veliko planino ter si ogledate enega izmed redkih še ohranjenih pastirskih naselij. Ne pozabite pa še na naša obalna mesta, razgled z obzidja piranske cerkve očara vsakega. A to so le nekatere ideje za izlet, saj naša zelena dežela ponuja tudi skrite, še ne tako odkrite kotičke.

Skriti kotički Slovenije

Če iščete ideje za izlet, pa si ne želite na točke, kjer kar mrgoli ljudi, si lahko ogledate tudi manj znane, a zato nič manj čudovite kotičke naše dežele. Lahko se zapeljete v Goriška brda, kjer vam čudovit razgled ponuja razgledni stolp Gonjače, ko smo pa že pri razgledu, vas nekaj kilometrov od Celja, natančneje v Žusmu, čaka Stolp ljubezni.

Ste navdušeni nad naravo in vodami? Lahko si ogledate Napoleonov most na Nadiži, kjer se lahko v toplejših dnevih tudi kopate, izvir Krupe v Beli krajini, izvir Ribnice pri Ribnici, klevevško toplico, Pekel pri Borovnici, Iški vintgar, Zelence, Petelinjsko jezero pri Pivki, ali pa razvajate svoje oči ob pogledu na turkizno barvo reke Soče.

Če pa ste bolj hribolazci in še iščete različne ideje za izlet, se lahko podate na cerkniško Slivnico, ljubljansko Šmarno goro, Polhograjsko hribovje, Krim, Blegoš, Nanos ali Slavnik, to pa so le eni izmed naših vrhov. Ideje za izlet pri nas ni težko dobiti, saj smo obdani s čudovito naravo, ki kar kliče po našem obisku.

Si želite zabave?

Izlet ne pomeni, da moramo veliko prehoditi in si ogledovati znamenitosti. Lahko se namreč zelo zabavamo tudi v pustolovskih parkih in ob adrenalinskih dejavnostih. V Sloveniji vam ideje za izlet, ki je malo drugačen, lahko popestrita Pustolovski park Geoss ali Pustolovski park Postojna, če pa se morda mudite v okolici Soče, se ustavite še v njihovem adrenalinskem parku. Če vas ni preveč strah, ali želite svoj strah premagati, vam ne sme uiti zipline z naše velikanke v Planici, kjer se pozimi srečujejo smučarski skakalci in njihovi navijači. Ob spustu po 566 metrih in višinski razliki kar 202 metrov zagotovo ne boste ostali ravnodušni!

Če še niste našli prave ideje za izlet, vam lahko predstavimo še nekaj krajev, kjer se lahko sprostite in uživate z najdražjimi, saj imamo pri nas ogromno toplic in term. Terme Banovci, Terme Čatež, Rimske terme, Šmarješke toplice, in še in še. Pa še namig, če se slučajno odpravite v Terme Olimia, ne izpustite bližine Jelenovega grebena, kjer lahko hranite in od blizu opazujete te čudovite živali.

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*