Idejo sem dobil!

Idejo sem dobil! Ja, idejo sem dobil, ko sem v trgovini z namiznim igrami spraševal po glasbeni igri. Nisem namreč želel glasbene igre, ki temelji zgolj na vidnem spominu, kot recimo igra spomin, temveč igro, ki razvija, uri glasbene prvine, ki spodbuja glasbeno ustvarjanje. Skratka igro, ki želi od igralca zvok. Na moje presenečenje, med množico takšnih in drugačnih iger, ni bilo v trgovini prav nobene podobne. Takrat sem si rekel: Kaj takega, sam jo bom naredil!  Škoda bi namreč bila, da ne bi mogli, tako kot številne druge sposobnosti, z igro uriti tudi glasbenih. Ker učenje s pomočjo igre je nekaj najlepšega, kajne?

Kako lahko združimo igro in učenje glasbe si lahko pogledate na naslednji povezavi: http://glasbenaigra.simplesite.com

glasbena igra muzikalus kitara

Vendar med idejo in končnim izdelkom je lahko dolga pot. To sem nekako vedel. Ja, ideje že imaš, sem si rekel, glasbeno izobrazbo tudi. A uresničiti, idejo spraviti v otipljivo obliko? To je vsekakor nekaj, v čemer nisem blestel. Samo da sem pomisli, da bom moral iskati obrtnike za izdelavo, materiale, brskati po internetu in trgovinah za različnimi polizdelki, preračunavati koliko bo to vse prišlo. Ne, to ni bilo področje, ki bi me kakor koli zanimalo. Najraje bi kar nekoga najel za to. A kaj, ko bi tako postalo vse samo še dražje in bolj komplicirano. Pa vendar, ali sem sposoben to igro spraviti od ideje do prodaje? Ali bo tudi ta, kot že številne druge ideje, zdrsnila v pozabo in igra tako ne bo nikoli zares zaživela? Ne, sem si rekel! Treba bo premagati nelagodje in se tudi malo prisiliti. V stilu, vse za višji cilj. To mi je postalo sedaj izziv!

Počasi sem začel. Najprej seveda v glavi.  Potem sem to tudi realiziral. Iz papirja sem izrezal igralno podlago pa tudi karte z nalogami, ki so bile sicer v prvi varianti igre popolnoma drugače zamišljene. Figurice sem improviziral tako, da sem si jih sposodil kar z drugih iger. Skratka, začelo se je preverjanje mojih idej tudi v praksi. Čeravno mi poigravanje z idejami v glavi ni tuje, je vseeno obstajala možnost, da na kaj nisem pomislil. Da se kaj ne bo izšlo. A se je izkazalo, da sem kar dobro sestavil že v glavi. Bilo je samo nekaj podrobnosti, ki jih je bilo potrebno doreči, nekaj pravil izpiliti.  Čas je tekel, igro smo  mnogo krat preigrali. Vmes sem še popolnoma spremenili funkcijo kart, kar je čas preskušanja občutno podaljšalo. Spet in spet smo preigravali, menjali zasedbe tako po številu igralcev, kot po starosti in preskušali različne kombinacije. S spremembo funkcije kart je postala igra še veliko bolj zanimiva in vsestranska, zato se je ta časovni podaljšek vsekakor obrestoval. Končno sem se odločil, da je igra nared. 
glasbena igra muzikalus banjoZdaj se je začel meni veliko bolj neprijeten del načrta. Potrebno je bilo namreč poiskati različne obrtnike in oblikovalca. Čeravno bi nekatere stvari lahko naredil sam, bi to zahtevalo od mene dodatna izobraževanja, spretnosti in kupovanje različnih orodji. Ker se mi je zdela to stranska smer na poti k mojemu cilju,  vzelo bi mi tudi preveč časa in energije, sem se odločil, da ne bom na novo odkrival tople vode. Navsezadnje naj vsak dela tisto v čemer je dober in za kar se je dolga leta izobraževal na svojem področju. Vem, da vsi ne delajo tako, a sam sem, tudi s pomočjo izkušenj brata na tem področju, srečal ravno takšne. Z naročili sem tako podprl različne poklice, in tako prispeval k delu v raznovrstnih dejavnostih. Zato sem bil še toliko bolj vesel,  da sem se odločil za to smer. Zdaj je bilo potrebno le še sestavne dele igre zložiti v embalažo in igra je bila nared za prodajo.

Tako, moj cilj je bil dosežen! Igro sem spravil od ideje do prodaje. Vendar, s tem ko sem rekel – do prodaje – sem imel v mislih vsebinsko in oblikovno stanje igre. Da bo igra tako vsebinsko dovršena kot tudi lepo izdelana, da jo bo kdorkoli lahko kupil in igral. To sem vsekakor dosegel in bil sem zadovoljen. Vendar, kmalu sem ugotovil, da igre nihče ne  bo mogel kupiti, če zanjo ne bo izvedel. Zato sem postavljen še pred novo nalogo in tu odigrate svojo vlogo tudi vi, spoštovani bralec.

Če želite uživati v igri in zraven še utrjevati različne glasbene sposobnost, ali veste za nekoga, ki se ukvarja z glasbo in bi bilo to zanj zanimivo darilo, lepo vabljeni k nakupu! Z igro urite in utrjujete :

  • glasbeni spomin,
  • ustvarjalnost,
  • motoriko,
  • ritmični in melodični posluh in
  • pevske zmožnosti.

glasbena igra muzikalus petje

Zaradi raznolikosti in širokega glasbenega področja, ki ga igra zajema sem se odločil, da izvajam tudi delavnice ali krajše predstavitve igre. Vse podrobnosti o igri ali delavnicah in predstavitvah najdete na spletni strani: http://glasbenaigra.simplesite.com

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*