Kakšne igrače so dobre za vašega otroka?

Igrače so za vašega otroka pomembne, saj zagotavljajo način za zabavno preživljanje prostega časa. A dobra igrača ni samo zabavna, temveč ponuja tudi izobraževalni vidik. Otroci torej z uporabo didaktičnih igrač razvijajo miselne sposobnosti in se preko igre s pomočjo takih igrač razvijajo, spoznavajo svet okoli sebe. Nekatere otroške igrače torej spodbujajo otrokov razvoj. Kakšno igračo torej izbrati, da bo imel vaš otrok od nje kar največ? Katere igrače so najprimernejše glede na otrokovo starost?

igrače lego figurice

Danes so igrače pogosto opremljene z lučkami in zvočnimi efekti. Ponavadi proizvajalci takšno igračo tržijo z besedami, da spodbuja otrokov razvoj, a nekateri strokovnjaki dejansko odsvetujejo, da bi se otrok igral samo z elektronskimi igračami. Logika za tem je enostavna: več, kot igrača naredi sama, manj bo z njo počel otrok, saj bo enostavno užival v predstavi. A ne želimo vas prepričevati, da so elektronske igrače slabe. Obstajajo igračke, ki so namenjene razvijanju otrokovih spretnosti in spodbujanju njegovega razvoja kot takega, in takšne, ki so namenjene zgolj zabavi. Nič ni narobe, če otroku kupite kakšno igračo, ki žvižga in se bliska, dokler ima na voljo tudi dovolj igrač, ki bodo krepile njegove fizične in miselne sposobnosti.

Od rojstva do prvega pol leta

V prvem polletju otrokovega življenja je dobro izbirati igrače, ki stimulirajo otrokova čutila. Zelo primerne so ropotuljice, s katerimi lahko otrok ustvarja zvok, ogledala, v katerih se lahko gleda in ki pri otroku spodbujajo zavedanje samega sebe in predmeti različnih tekstur. Pri izbiri igrač je treba upoštevati tudi dejstvo, da dojenčki in tudi malo starejši otroci zelo radi nosijo stvari v usta, zato morate izbrati materiale, s katerimi se otrok pri žvečenju (oziroma pri igranju nasploh) ne more poškodovati –nobenih ostrih robov, nobenih možnosti za trske, nobenih strupenih materialov in nobenih škodljivih materialov (barv ali lakov) s katerimi so ti predmeti prevlečeni.

Drugo polletje otrokovega življenja

Ko dojenček odrašča ter se uči plazenja in hoje, postaja vse bolj mobilen, zato morajo biti temu prilagojene tudi igračke. Igrača, pri kateri mora otrok ležati na tleh, ga ne bo več zanimala. Med učenjem hoje bo otroku pomagala hojica, ki ima seveda lahko na sebi še druge pripomočke za igro.

Ker otroci v drugem polletju svojega življenja običajno spregovorijo svojo prvo besedo, je dobro, da imajo pripomočke, ki jim pri tem pomagajo. To so lahko mehke knjige z enostavnimi slikami, na katerih so različne stvari, ali s preprostimi prizori iz vsakdanjega življenja. Če je otrok zainteresiran, mu lahko ponudite različne lutke, plišaste živalice in lončke, iz katerih bo prelival vodo – tudi ta bo v tem obdobju življenja postala čedalje bolj zanimiva.

Od enega do treh let

Otrok bo v starosti enega do treh let še bolj intenzivno raziskoval, zato je pomembno, da tudi njegove igrače to odražajo. V tej starosti otroci radi razstavljajo in sestavljajo, zato svojemu otroku lahko kupite kocke za sestavljanje, seveda primerne njegovim motoričnim spretnostim. Kocke morajo biti dovolj velike, da jih otrok z zaenkrat še nerazvitimi motoričnimi spretnostmi prime in da jih ne more pomotoma pogoltniti ali vdihniti.

Spodbujajte otroško domišljijo. Otroci bodo v tej starosti še posebej radi ustvarjali, zato jim ponudite barve za slikanje, voščenke, flomastre in barvice. Tudi malo starejši otroci še vedno radi nosijo stvari v usta, zato poskrbite, da so materiali, s katerimi ustvarjajo, varni zanje.

Velik del ustvarjanja je tudi igra vlog, zato otrokom lahko ponudite tudi materiale, s katerimi si bodo izmislili in odigrali svojo zgodbo. Če vas povabijo zraven in vam uprizorijo svojo igro, jim na koncu glasno zaploskajte.

Če želite poseči po bolj naravnih materialih, izberite lesene igrače. Prav tako so takšne igrače bolj prijazne do zdravja naših otrok. Lesene igrače omogočajo otroku tudi veliko zabave, saj se lahko igra z različnimi elementi.

Od predšolskega otroka do osemletnika

Še vedno je pomembno, da otrok s pomočjo igrač razvija svoje fine motorične sposobnosti in domišljijo, prav tako se v tem obdobju poglablja njegovo razumevanje prostorskih razmerij. V tem času se kar nekaj otrok nauči brati, zato je dobro, da svojemu otroku ponudite zanimive, a enostavne knjige, s katerimi bo bogatil svoj besedni zaklad. Tudi igrače, ki spodbujajo fizično aktivnost, ne bodo odveč – na primer žoge, kolebnice, gumitvist, hula hoop obroči, kolo, skiro in podobno.

Otroci te starosti lahko že primejo v roke zahtevnejše ustvarjalne materiale, kot so manjši čopiči, bleščice in nalepke. Zdaj je tudi pravi čas, da se začnejo ukvarjati z igranjem inštrumenta – če to želijo, seveda.

Pri tej starosti je še vedno zelo pomembno, da se starši kdaj pa kdaj igrajo skupaj z otroci. Odlična aktivnost, pri kateri lahko sodeluje vsa družina, so družabne igre. Večinoma so tudi družabne igre, ki so sicer namenjene manjšim otrokom, narejene tako, da lahko v njej uživajo tudi starejši otroci in odrasli. Čeprav so tudi igrače seveda pomembne, otrokom skoraj vseh starosti prav tako prija pozornost njihovih staršev.

Med drugim  so krasna ideja za nakup igrače lego kocke.  Le-te namreč spodbujajo v otroku ustvarjali proces ter so ene izmed bolj priljubljenih igrač. So primerne za otroke vseh starosti, saj so na voljo v različnih dimenzijah in vrstah. Njihova največja prednost je ta, da je z njihovo pomočjo možno sestaviti na tisoče kombinacij, zato se jih otroci tudi težje naveličajo. Izdelane so iz plastike ter so na volj ov različnih barvah. Med drugim so tudi izredno vzdržljive.

Za najmlajše je primerna igrača Lego Duplo, uporabljajo jo lahko otroci do petega leta starosti.

igrače lego duplo

Lego Classic so primerne za otroke od 4. leta starosti naprej, torej so primerne tudi za odrasle:

igrače lego classic

Možno se je odločiti tudi med bolj tematskimi Lego kockami, kot je Lego City in Lego Star Wars:

igrače lego city

igrače lego kmetija

Poleg Lego kock, so še ostale igrače, ki spodbujajo otrokovo kreativnost in razmišljanje. Ene izmed teh so: 

igrače lego leseni vlaki

igrače lego zvezdno nebo

igrače lego kuharski set

 

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*