Ilka Štuhec boljša kot Tina Maze?

Po upokojitvi naše kraljice belih strmin Tine Maze, smo se ljubitelji zimskih športov spraševali, če bomo lahko še kdaj uživali v tako napetih predstavah naših športnikov smučarjev. Vsa slovenska javnost je bila prepričana, da takšne šampionke kot je Tina Maze, še dolgo ne bo v naših vrstah. Pa smo že na začetku zimske sezone 2017 pojedli kar zajeten kos zarečenega kruha. S svojimi vrhunskimi uvrstitvami nas je začela presenečati naša Ilka Štuhec.

»Ko leti, leti«

Do sedaj je bil Ilkin najboljši uspeh četrto mesto na superveleslalomu v Beaver Creeku, leta 2013. V letošnji sezoni pa je s svojo prvo zmago na smuku v Lake Louisu presenetila. Prvič v svoji karieri se je na tekmi za svetovni pokal povzpela na zmagovalni oder in to na dveh tekmah, v dveh dneh. S tem je postavila nov mejnik v slovenskem smučanju. Doslej je to uspelo le sedmim slovenskim športnikom, med njimi pa so najbolj znani smučarski skakalci Primož Ulaga pred 31 leti, Primož Peterka leta 1997 in Peter Prevc v lanski sezoni.

ilka štuhec tina maze smuči

Kakšen je recept za uspeh?

Več kot očitno je, da je za Ilko Štuhec stala dobra ekipa in da so naporni treningi obrodili sadove. Ob strani ji stoji njena mama Darja Črnko, ki skrbi, da njene smuči drsijo po strminah, vendar recepta za takšen uspeh ne želi izdati. Za treninge je odgovoren Grega Koštomaj, lansko leto pa se je ekipi pridružila tudi kineziologinja Anja Šešum. Zaradi spora s Smučarsko zvezo Slovenije, se je podala na samostojno pot, kjer so jo velikokrat primerjali s Tino Maze, vendar sama trdi, da z njeno ekipo in njenimi koncepti ni nikoli simpatizirala. Želela se je oddaljiti od slovenske javnosti in trenirati v miru. Trenirala je v Čilu z moško reprezentanco, ki jo usmerja ter vodi Peter Pen. To je dvignilo zahtevnost treningov na višji nivo, s seboj pa je prineslo tudi uspehe. Trenutno je Ilka Štuhec vodilna v skupnem seštevku svetovnega pokala v smuku in na tretjem mestu v skupnem seštevku v superveleslalomu.

Ilka Štuhec boljša kot Tina Maze?

Tina Maze je v svoji odlični karieri nanizala 26 zmag v svetovnem pokalu, na zmagovalni oder pa se je povzpela kar 81-krat. Vendar Tini, navkljub vsem vrhunskim uvrstitvam ni uspelo nekaj, kar je uspelo naši 26-letni Mariborčanki. V dveh dneh nanizati dve zmagi in stati na najvišji stopnički. Tina Maze je v svoji karieri nanizala 4 smukaške zmage. Ilka Štuhec je za 3 zmage v smuku potrebovala slab mesec dni. Vendar Ilka o kristalnem globusu še ne razmišlja.

ilka stuhec tina maze strmine

»Od trnja, do zvezd.«

»Hvala, da si dokazala, da je s Pohorja mogoče priti na vrh sveta.« je odmevalo po mariborskem Trgu Leona Štuklja, kjer so jo sprejeli njeni podporniki z mariborskim županom Andrejem Fištravcem na čelu. Trenutno naša najboljša slovenska smučarka na sprejemu v  Mariboru ni mogla skriti svojih solza, ko je s svojimi navijači podoživela svoje uspehe.

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*