Imobilizacija je nujno potrebna ob raznih nesrečah

Ni prijetno, ko naletimo na kakšno nesrečo in moramo poklicati reševalce. Vsi nismo najbolj, če lahko rečem, ljubitelji krvi, in nam je ob pogledu na ranjenca hudo, se ne počutimo dobro in zelo težko pomagamo. Je pa včasih tudi nujno, da pomagamo v tistem trenutku, ker lahko nekomu tudi rešimo življenje, dokler ne pridejo do nas reševalci. Dobro je, da si ste še vsaj nekaj zapomnili od predavanja, ko ste delali izpit za avto. Mogoče se lahko v tistem trenutku lotite imobilizacije, če vidite, da je potrebna. Imobilizacija noge ali roke vam sigurno ne bo težko, če vidite, da je potrebna.

imobilizacija roka

Ko naletite na nesrečo, ne si zatiskajte oči, pomagajte, kolikor se da. Imobilizacija je pogosto potrebna, ko se zgodi kakšna nesreča. Res je, da imajo reševalci vso potrebno opremo, da pravilno imobilizirajo, kar je potrebno. Ampak tudi mi si lahko pomagamo v tistem trenutku z marsikaterim predmetom. Mislim, da smo se to tudi učili, kar nam je pri roki vzamemo in imobiliziramo tisti del telesa, ki je potreben. Pravilno bodo nato imobilizirali reševalci, zdravniki ali gasilci, kdor bo pač prvi prišel na kraj nesreče. Največkrat se mora imobilizirati ob kakšnih padcih ali čem podobnim. Ampak se ne vedno ozirati na to, tudi ob kakšnem trku avtomobilov lahko pride do različnih zlomov. No sedaj sem tudi omenila, če mogoče še kdo ni vedel, kdaj moramo kaj imobilizirati. Imobilizacija se naredi, ko pride do kakšnega zloma, npr. roke, noge, največkrat morajo tudi vrat, da se ne premika in ne pride še do dodatne poškodbe.

Seveda, da je pravilno imobilizirano, morajo reševalci uporabiti pravilno in kvalitetno opremo za takšne stvari. Brez nujne in pravilne opreme, bi lahko prišlo do še dodatnih poškodb. Vi, če naletite na takšno poškodbo, naredite samo dobro z kakšnim drugim predmetom samo do prihoda reševalcev, oni pa bodo dalje ukrepali s svojo premo.

Imobilizacija glave se opravlja z opornicami, ki ste sigurno že videli. Dobijo se v različnih velikosti, da vsakemu lepo ustreza. Reševalci imajo vedno s sabo različne velikosti teh opornic, saj ne vedo kaj jih čaka, tako tudi večjo količino. Skoraj vedno ob vsaki nesreči dajo opornico na vrat, da ponesrečenec ne premika vratu in glave, saj v tistem trenutku ne vedo, kaj je poškodovano. Tako se izognejo dodatnim nezgodam ali poškodbam. Ko nekoga naložijo na nosila, morajo še dodatno imobilizirati glavo z trakovi, da se res glava ne premika in je lepo pri miru. Imobilizacija nog ali rok se izvaja z vakumskimi opornicami. Z njimi tudi včasih morajo celotno telo ali kolke imobilizirati, ko vidijo da je prišlo do poškodbe ali zloma. Tudi te opornice so v različnih velikostih, saj za roko rabijo drugačno, kot za noge. Zato morajo reševalci vedno imeti ogromno različne opreme s sabo, da lahko nekoga pravilno oskrbijo ob sami nesreči. Morajo znati tudi zelo hitro ukrepati in vedeti kakšna velikost je pravilna, ne da tam poskušajo in ugotavljajo. Večkrat pride tudi do težav na hrbtenici, zato tudi tukaj morajo imobilizirati pravilno in hitro. Uporabljajo različne jopiče za hrbtenico, da ponesrečenec res ne more dobiti še dodatnih težav na hrbtenici. Pri takšnih težavah, morajo še posebej paziti, saj vemo da zaradi hrbtenice lahko postanemo hromi.

Imobilizacija je zelo nujna ob vsaki mali nesreči. Hitro moramo ukrepati, če vidimo, da je prišlo do padca ali česa podobnega. Če smo prvi na kraju nesreče, se nikoli ne ustrašite, pomagajte kolikor se da, pokličite tudi takoj reševalce, poslušajte njihova navodila. Ko pa pridejo reševalci na kraj se raje umaknite, da ne motite strokovnega dela. Če vas prosijo za pomoč, jim pomagajte, ampak samo to kar vas prosijo. Boste videli, da boste opravili eno dobro delo, če boste hitro ukrepali in se ne ustrašiti.

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*