Imotski

Bliža se poletje in marsikoga bo pot zanesla k našim sosedom v Dalmacijo na poletni oddih. Obmorska mesta so večini znana, zanimiva pa je tudi notranjost Dalmacije. Mestece Imotski leži v zaledju dalmatinske zagore, za planino Biokovo na meji Bosne in Hercegovine ter Dalmacije. Naravni znamenitosti, ki ju boste z lahkoto našli sami, sta dve zanimivi jezeri Modro in Rdeče. Rdeče jezero je najgloblje kraško jezero v Evropi. Leži med rdečimi skalami in od tod tudi izvira ime Rdeče jezero. Domačini so nam povedali za zanimivo posebnost tega jezera: če vržeš kamen v jezero, ta nikoli ne pade v vodo. Bolj ko se bliža tlom, bolj zavija stran od vode in vedno pade na obrežje, ne glede na to s kakšno močjo vržeš kamen proti sredini. Tudi mi smo poizkušali in se trudili, da bi kamen padel v vodo ampak zaradi gravitacije je le ta vedno znova zavil in padel na obrežje.

 

rdece_in_modro_jezero_hrvaska

RDEČE

Modro jezero ima zelo temno in intenzivno modro barvo, najverjetneje tudi zaradi svoje globine. Je priljubljeno kopališče domačinov, tistim ki jim je do morske obale predaleč se radi malce ohladijo v poletnih mesecih. Tudi sami lahko poizkusite, je zanimiva izkušnja.

Nedaleč stran od rdečega in modrega jezera, če se odpravite z avtom proti zahodu je mlin, zraven pa prijetna restavracija kjer si v poživljajočem hladu lahko malo odpočijete ter si privoščite odlično dalmatinsko hrano. Medtem iz restavracije lahko vidite malo cerkvico sredi polja, ki jo spremlja legenda o nastanku rdečega in modrega jezera. Cerkev je res mala in stoji dobesedno sredi pšeničnih polj. Legenda izhaja iz časov, ko so na tem ozemlju vladali Turki. Govori o veliki in goreči ljubezni, o popolni in iskreni predaji dveh partnerjev. Ljubezen se je vnela med nuno, ki je hodila v cerkvico k verskim obredom in Turkom. Kljub prepovedi in prigovarjanjem, da je njuna ljubezen prepovedana, sta skupaj zbežala v gore, da se osvobodita prepovedi in zaživita srečno življenje. Za takratna dojemanja življenja je bilo to hudo »prešuštvo« in ljudje jima niso pustili zbežati, temveč so ju v gorah ubili. Na mestih kjer sta morala umreti, sta med gorami in skalovjem nastala Rdeče in Modro jezero. Skoraj eno zraven drugega simbolizirata dve solzi: nunino in turkovo.

MODRO

Mestece Imotski je pristno dalmatinsko mesto z značilno arhitekturo kamnitih obmorskih mest. Na skalnatem področju nad mestom leži imotski grad, od koder je čudovit razgled tako na sosednjo državo Hercegovino kot tudi na Dalmacijo. Mesto se ponaša z odlično kulinariko in prijaznimi meščani ki bodo z veseljem ustregli vsem vaših željam. Njihove specialitete so jagnje ali teletina, polenta in krompir ter okusen kruh, vse pripravljeno na dalmatinski način »izpod peke«. Z odprtjem tunela Sveti Ilija skozi goro Biokovo ste v pičlih dvajsetih minutah že v Makarski in na čudoviti dalmatinski rivieri.

Za kopanje in morske radosti priporočam mesto Brela. Leži nekaj kilometrov naprej od Makarske in nosi ime biser Jadrana . Morje je namreč biserno čisto, barve pa se prelivajo od svetlejših zelenih, preko turkiznih v modro. Obrežje iz drobnega peska ne bode v bose noge. Z veseljem boste občudovali naravne lepote, nizki in dišeči bori, ki sedajo prav do morja pa vam bodo nudili prijetno senco. Morje se na tem področju praviloma ne ogreje do 25 stopinj ali več, saj se z vodnimi tokovi nenehno meša in vzdržuje prijetno osvežilno temperaturo.

Enodnevni izlet je primeren za dopustniške dni, ki jih boste preživljali na dalmatinski obali. Kak dan se vam morda ne bo ljubilo na plažo, saj poležavanja se mnogi kaj hitro naveličamo. Ko si zaželimo majhne spremembe, je to morda prava ideja za popestritev dogajanja.

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*