Indeks telesne mase (ITM) in ločevalna dieta, ki ne delujeVeliko ljudi se dandanes spopada z odvečno telesno težo, kljub temu pa so zdravi kilogrami pomembni tudi za normalno delovanje našega telesa. Predno se lotite številnih diet, si izračunajte svoj indeks telesne mase (ITM). Ta vam pove v katero skupino prehranjenosti pravzaprav spadate. Če spadate v skupino normalno prehranjenih posameznikov, so majhni koraki do popolne postave čisto dovolj. Vseeno niso odveč zdrave življenjske navade, kakor redno gibanje in pravilna zdrava prehrana. V kolikor želite doseči želeni cilj, se prepričajte kaj vašemu telesu najbolj ugaja. Namreč dejstvo je, da smo vsi posamezniki med seboj drugačni, drugačna pa je tudi naša prebava. Vsekakor mora tudi pri hujšanju, naše telo dobiti vse potrebne vitamine, minerale in vlaknine, kajti le tako bo lahko normalno delovalo.

Indeks telesne mase (ITM) in ločevalna dieta

Indeks telesne mase (ITM) nam poda informacije o prehranjenosti osebe, ki lahko spada v razred podhranjenosti, normalne, čezmerne prehranjenosti ali debelosti prve, druge in tretje stopnje. Če spadate v katerikoli razred, razen normalne prehranjenosti, potem spreminjajte telesno težo v okencu, dokler ITM ne bo normalen. Indeks telesne mase (ITM) vam je v pomoč, če želite izgubiti ali pridobiti nekaj kilogramov, kajti na podlagi indeksa si lahko sestavite svoj jedilnik. Pomembno je, da se zavedate, da je zdrava telesna teža ključnega pomena tako glede zdravja, kot glede splošnega počutja. V kolikor je delež maščobe v vašem telesu previsok, vam to pušča številne neprijetne posledice. Indeks telesne mase (ITM) vas seznani z vašim zdravstvenim stanjem ter pomaga pri sprejemanju odločitev. Dejstvo je, da ljudje danes živimo hiter življenjski slog, zato je še posebej pomembno, da se zdravo prehranjujemo ter smo telesno aktivni. Pri tem se ni potrebno pretirano odrekati določeni hrani in opravilom, vendar moramo zgolj najti tisto zlato sredino in uravnoteženost.

V kolikor si želite uravnoteženo in zdravo shujšati pa ne veste kako, posezite po uravnoteženi prehrani in gibanju. Vsekakor ste že slišali za razne diete, po katerih se vam izgubljena telesna teža znova povrne. Poznamo celo vrsto diet, najbolj pa je edinstvena ločevalna dieta. To je dieta, ki traja 90 dni. V teh 90 dneh se mora posameznik prehranjevati z živili v pravi kombinaciji. Dieta se deli na obdobja, in sicer na vodni, škrobni, sadni, beljakovinski in hidratni dan. Tovrstna dieta posamezniku ne nudi namreč dovolj informacij, saj se o količinah in kvaliteti hrane ne govori prav dosti. Ločevalna dieta je namreč izredno vprašljiva, kajti način prehranjevanja izredno omeji posameznika. Med drugim vsebuje veliko pravil, ki pa jih morate upoštevati. Zavedati se morate, da ko je na vrsti dan, ko uživate zgolj sadje, je sadje edina stvar, ki so smete zaužiti.

Ko začnete s kakršnokoli dieto ali hujšanjem si zastavite cilj. V primeru, da želite zgolj znižati telesno težo, potem ne bo težav, v kolikor pa želite preoblikovati postavo, pa vaš čaka veliko dela. Bistvo je, da če želite izgubiti telesno težo, da morate zaužiti manj kalorij, kot jih vnesete v telo. Če želite preoblikovati svojo postavo, mora biti hrana na vašem jedilniku zdrava in uravnotežena, gibanje pa aktivno. Ločevalna dieta je v takem primeru neprimerna za vas. Pri tovrstni dieti izgubljate zgolj mišično maso, ne pa maščobne obloge. Vaš cilj mora biti zdravo telo in zavidljiva postava, v nasprotnem primeru, si lahko nakopljete celo goro zdravstvenih težav. Pomembno je tudi počutje, saj moramo pri premagovanju vsakodnevnih izzivov imeti kar veliko energije. Pri ločevalni dieti jo ne boste imeli, sploh če je na vrsti vodni dan. Ločevalna dieta s tem ne bo pripomogla k vaši zbranosti in hitrem razmišljanju, kvečjem bo vaše počutje še oslabila. Dejstvo je, da ko smo lačni naše razpoloženje niha, to pa v službi ne pride v poštev, kajne?

V kolikor si želite izgubiti odvečne kilograme ali se že dalj časa spopadate z njimi, posezite po zdravi in uravnoteženi prehrani, kajti le-ta je ključ do zdravega telesa in dobrega počutja.

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*