Ingver – darilo narave



Narava nas je obdarovala z veliko rastlinami, katere so nepogrešljiv vir hranil, ki imajo na naše telo velik vpliv in nam zagotavljajo oskrbo z najpomembnejšimi elementi. Žal se te rastline pri nas premalo uporabljajo in med njimi je tudi ingver, ki mu nedvomno pripada večji sloves, saj je kot rastlina izjemno bogat in se priporoča njegova vsakodnevna uporaba.

ingverjev čaj

O ingverju in njegovih zdravilnih učinkih so začeli širiti zgodbe v Aziji že več kot 3000 let nazaj. Znan kitajski filozof Konfucij je že več kot 500 let pred našim štetjem cenil ingver do te mere, da je hotel imeti vsako jed pripravljeno na način, ki vsebuje tudi to čudežno začimbo. Ingver se je hitro razširil tudi v Evropi, uporabljali so ga že stari Rimljani, hitro so jih kopirali tudi v Angliji in Skandinaviji. Pri nas je bil ingver v preteklosti nekoliko manj poznan, ampak sedaj vse več ljudi prisega na njegove zdravilne učinke in zanimivo ter posebno aromo, ki odlično dopolni kuharske specialitete. Veliko ljudi na našem področju piše strokovne analize in v stroki obstaja že veliko literature, ki zagovarjajo ingver in njegove odlične lastnosti, ki nam pomagajo do boljšega fizičnega in psihičnega stanja. V prehrani in v zdravilne namene se uporabljajo sveže korenine, lahko so tudi posušene ali zmlete. Opis, ki bi zajemal vse pozitivne učinke tega čudeža narave bi lahko našli v kakšni knjigi, saj je njegov pozitiven vpliv na telo zelo obširna tema.

Sigurno je med vsemi dejstvi, ki govorijo o ingverju in njegovimi zdravilnimi učinki najbolj zgovorno to, da ima edinstveno sposobnost čiščenja organizma pred skoraj vsemi vrstami strupov, ki jih vnašamo z hrano, alkoholom, zrakom in kemikalijami. Strupi so v večini razlog za razna obolenja, zraven tega pa zavirajo regeneracijo in pravilen razvoj naših celic, kar v veliko primerih vodi do raka v raznih oblikah. Odlično deluje tudi proti driski in slabosti, ter je odlična alternativa za dobro delovanje imunskega sistema, če ga jemljemo redno pa zmanjša tudi kronično utrujenost, ter pomaga k izboljšanju spomina in k povečanju apetita. Ingver je dober afrodiziak in ima dober vpliv na jetra in ledvica. Vpliva tudi na prečiščevanje telesa, pomaga pri pospeševanju znojenja, dobro deluje na glavobole in je dober antioksidant, kar pomeni, da nas ščiti pred vplivi iz okolja. Pospešuje gibljivost sklepov, znižuje holesterol, deluje protivnetno, zmanjšuje bolečine pri artritisu ter omili otekline in jutranjo okorelost. Industrija ga uporablja kot dodatek k zobnim pastam, ustnim vodicam, veliko se pa v zadnjih časih pojavlja tudi prehranskih dopolnil, ki vsebujejo ingver. Obstaja veliko receptov, kako uporabljati ingver, da iz njega izvlečemo kar se da veliko pozitivnih lastnosti.

ingver

Ingverjev napitek

Najbolj preprosto si je pripraviti ingverjev napitek, ki ga lahko zaužijemo toplega, ki dobro pregreje naše telo, ali hladnega, ki nas dobro osveži. Korenino ingverja nastrgamo in prelijemo z vrelo vodo. Napitek pustimo pokrit 5 – 8 minut, nato ga precedimo in že je pripravljen. Če pa želimo osvežilno vitaminsko bombo, ga pustimo 1 uro v hladilniku. Napitek iz ingverja nam bo zagotovil vnos potrebnih hranil, pospešil prebavo, če ga pijemo zjutraj na tešče pa bo poskrbel tudi, da se nam bodo aktivirale celice in odlično bo deloval na razstrupljanje našega telesa. Ingver je izredno dober energent, zato ga ni priporočljivo uživati pred spanjem.

Ingver z medom

Veliko je zgodb, ki opisujejo, kako so ljudje z pripravkom iz ingverja in medu ozdravili težke bolezni in zdravstvena stanja, odličen je tudi proti bolečinam, vnetjem, dal nam bo energijo in velja kot odlična alternativa za dober imunski sistem. Ta hranilno bogat pripravek lahko naredimo tako, da dve večji korenini ingverja dobro očistimo in nastrgamo, ter prelijemo z 0.5 litra medu, pustimo stati dan ali dva, da se sprostijo vsa hranila. Zaužijemo ga trikrat na dan po eno čajno žličko, ki naj bo plastična ali lesena, nikakor pa naj ne bo kovinska, saj kovina povzroči oksidacijo, ki uniči večino vitaminov in mineralov, kar pa bi zelo zmanjšalo vrednost pripravka. Dodatek medu bo nekoliko prikril specifičen okus ingverja, lahko mu dodamo tudi cimet ali limono, kar bo še dodatno vplivalo na izgubo ingverjeve rahlo pekoče arome.

Na internetu lahko zasledimo še veliko receptov, ki vključujejo uporabo ingverja. V prehrani ga uporabljamo predvsem za solate in rižote, odlično se kombinira tudi z raznimi sladicami iz jabolk in medenjaki. Skratka, z ingverjem se lahko igramo na 1000 načinov, pomembno je samo, da najdemo pravega zase, saj nam bo naš organizem nedvomno hvaležen.

V prazničnem času je ingver še posebej dober kot prva pomoč, v primeru zaužitja večje količine hrane. Pa dober tek !

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*