Kako izbrati IR panele za ogrevanje doma?

Medtem ko so bile prednosti ogrevanja z IR paneli še do nedavnega velikokrat spregledane, pa se ljudje vedno bolj zavedamo pozitivnih učinkov na zdravje, kot tudi prihrankov, ki nam ga ponujajo te energetske rešitve.

Danes je že vsem poznano dejstvo, da je ogrevanje z IR paneli primerljivo s sončnimi žarki, ki blagodejno vplivajo na naše telo, drug pomemben dejavnik pa je ta, da IR paneli ogrevajo predmete v prostoru in ne zraka. Rezultat tega je, da je toplota enakomerno razporejena v prostoru in tudi ko je v njem temperatura 20°C, imamo občutek, da nam je toplo.

ir paneli luč

Ko se odločimo za eno od energetskih rešitev, kot je ogrevanje z IR paneli, sledi najpomembnejši korak, to je nakup IR panelov. Ker je takšen način ogrevanja vedno bolj razširjen tudi pri nas, je tudi ponudba IR panelov zelo pestra, prav tako pa se spopadamo z izbiro primerne moči IR panelov, ki bo zadovoljila naše potrebe po ogrevanju.

Pri izbiri IR panelov upoštevajte vaše potrebe po ogrevanju in želje

Energetske rešitve, med katerimi so tudi IR paneli, so se do nedavnega uporabljale bolj za dogrevanje prostorov v prehodnem obdobju, danes pa predstavljajo učinkovit način ogrevanja skozi celo leto. Kadar se odločate za nakup IR panelov, je zato potrebno vedeti, ali boste z njim ogrevali celotno stanovanje ali pa jih boste uporabili zgolj kot dogrevanje vašemu centralnemu sistemu.

Ta sistem ogrevanja je modularen, kar pomeni, da ima vsak prostor svoj termostat, zato so možnosti uporabe toliko večje. Lahko se odločite, da boste z IR paneli ogrevali le en prostor v stanovanju ali pa vse.

Izbira IR panelov je odvisna stavbe, ki jo boste ogrevali

Izbira moči panelov je v prvi vrsti odvisna od stavbe, ki jo boste ogrevali z IR paneli. Ali je to stara zgradba, je to dobro ali slabo izoliran objekt, je morda celo pasiven ali stanovanje v bloku ali pa samostojna zgradba, je vprašanje na katerega si je potrebno natančno odgovoriti. Najbolj pomembno je, da je izolacija objekta dobra, saj bo sicer cena za ogrevanje nekoliko višja, kar pa se dogaja tudi v primeru katerihkoli drugih energetskih rešitev. 

Določitev optimalne moči IR panelov, ki jih nameravate namestiti v vaše stanovanje, je zato zelo pomemben korak pri izbiri IR panelov. Če boste v stanovanje namestili premalo močne IR panele, bo poraba električne energije večja, izkoristek ogrevanja pa manjši. Podobna situacija bo, če se boste odločili za premajhno število IR panelov.

Ne pozabite na velikost prostorov, ki ga boste ogrevali z IR paneli

Ključnega pomena pri izbiri IR panelov je torej prostornina prostorov, ki jih boste z IR paneli ogrevali, na podlagi česar se izračunajo toplotne izgube. Le te so odvisne od številnih dejavnikov, kot so na primer površine prostorov, višine stropov, števila zunanjih sten in njihove debeline oziroma debeline izolacije.

V splošnem velja, da je za ogrevanje 20 m2 potrebnih 1000 W, karkoli manj močnega ne bo moglo ogreti prostora na 20°C. IR paneli so plošče različnih dimenzij in moči (odvisno od proizvajalca) in glede na njihovo moč se lahko odločite za namestitev ustreznega števila IR panelov. Če ste izračunali, da potrebujete za en prostor na primer moč ogrevanja 1600 W, potem potrebujete en panel moči 1000 W in en panel moči 600 W, lahko pa se odločite tudi za več panelov z manjšo močjo, odvisno kam jih boste namestili.

Finančni vložek je odvisen od kakovosti IR panelov

Pri nakupu IR panelov je potrebno pomisliti tudi na njihovo kakovost. Upoštevajte dejstvo, da načrtujete energetske rešitve vsaj za obdobje 20 let, zato pri izbiri IR panelov ne varčujte. V splošnem velja, da cena, ki je višja, prinese tudi boljše IR panele, saj so cenejši praviloma izdelani iz manj kakovostnih materialov. Poceni IR paneli imajo običajno neke slabe komponente, ki se ob uporabi lahko vnamejo.

Zato je pravi recept za nakup IR panelov v nakupu preverjenih blagovnih znamk, ki imajo na trgu dolgoletno tradicijo. Pred nakupom se je vsekakor pametno pozanimati o izkušnjah uporabnikov, ki vam bodo lahko najbolje vedeli povedati o lastnih vtisih in občutkih.

IR paneli z dostave na dom in montažo 

Nekateri ljudje se odločijo za samostojen nakup IR panelov, kljub temu pa je lastna montaža odsvetovana. Pri namestitvi IR panelov je potrebno poznati tudi podrobnosti o dinamiki toplote v hiši ali stanovanju, zato je potrebno vedeti kam in koliko IR panelov namestiti v prostor. Ponudnik kakovostnih IR panelov vam običajno nudi celovito storitev brezplačne dostave kot tudi montaže, ki naj bosta pomemben kriterij, ko izbirate IR panele.

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*