Iskanje službe?! Ja pajade

Pri 31 letih. Poslana samo 1 prošnja za delo. Poklicali so takoj, še isti dan razgovor za službo, naslednji dan klic, da bo sprejeta, če naredi zdravniški pregled. Dobro stoječe podjetje, tovarna. In ja, oseba brez delovnih izkušenj na področju, za katerega je poslala delo. Sprejeta zaradi izobrazbe in zaradi večjega naročila.

Mogoče se res sliši v teh časih zgornji odstavek kot znanstvena fantastika, vendar mogoče pa je res. V teh časih, ko ni in ni nobenih zaposlitev se najde nekdo, ki takoj dobi delo nekaj izven zemeljskega. Sploh, če oseba nima vsaj 3 ali 5 ali koliko že delovnih izkušenj. No, saj za v tovarno za tekoči trak se jih v resnici ne potrebuje. Vendar kaj, ko na tak način se ima možnost napredovanja do točke, kjer si želi biti nazadnje.

Zelo lepo povedano. Če želiš biti vodja, ali kaj drugega na oddelku, sprva začni od spodaj in spoznaj vse operacije, da boš lahko pomagal, svetoval, ko boš prišel tja, kamor želiš priti. Najhuje je pri tistih, ki kot šefi pridejo na delovno mesto, nimajo pojma o pojmu in vsem solijo pamet. In ja, v tem podjetju so baje tudi šefi šli za tekoči trak, ko se je najbolj potrebovalo delavce, ker jih niso mogli dobiti tako hitro.

Sedaj pa od začetka. Bila je sreda in bil je čas, da za svoje podjetje plača prispevke. Tistih 400€, ki jih ni mogla prislužiti, ker je več kot štirinajst dni delala brezplačno, prostovoljno na drugih področjih. Saj do sedaj ni zmogla skoraj noben mesec pokriti sama čisto vseh stroškov. Ni bila vsiljiva, bala se je same sebe. Ni šlo, čeprav si je v sebi nekje spodaj močno želela. Še enkrat si je sposodila denar. Vendar tokrat je oseba naredila rez. Še tokrat in nikoli več. Če ti do sedaj ni šlo, potem tudi v naprej verjetno ne bo šlo. Najdi si službo, to lahko delaš tudi v prostem času.

Bila je obupana, želela si je miru in tišine. Naslednji dan se je pogovorila z osebo, ki ji je posojala denar, odločena, da naredi spremembo. Ampak ne takoj. Tekli so dnevi, stanje se je slabšalo, prišla depresija, slabo počutje. Ker je bila povabljena na nek dogodek, se ga je udeležila, vendar se je počutila slabo. Skregala se je z vsemi. Naslednji dan je bila doma. Odšla je v naravo, se dotikala metulja, ki ni in ni hotel odleteti, ampak je mislila, da se želi pogovoriti z njo. Tudi ko je odhajala se je zgodilo nekaj lepega, šel je okoli njene glave, da jo pozdravi. Stanje se je počasi izboljšalo, počutila se je bolje.

V ponedeljek je bila poklicana, da gre urediti zadeve z ljudmi, s katerimi se je skregala glede še nekaj malenkosti. Izredno nerada je šla in tam ni bilo osebe, h kateri je prišla. Vendar je tam videla neko drugo poznano osebo. On odvetnik, ki ga je spoštovala kot prijatelja. Poklical jo je k sebi. V njegovi sterilno beli pisarni sta se začela pogovarjati, nato ji je rekel, naj zapre vrata in se usede. Odgovorila mu je, da raje ne bi, ker ni bila sproščena, saj je pred kratkim dobila mesečno perilo in se je bala, da bo šlo kaj mimo in umazalo snežno bel stol. Vendar je on rekel, da to ne bo svetovanje, to pa zato, ker je imel na vratih pritrjen list koliko stane njegovo svetovanje. Z muko se je usedla in sta se pogovarjala. Povedal ji je težke besede, vendar a niso pravi prijatelji tisti, ki povedo kar nam gre, ne pa tisto, da se bomo bolje počutili. Od njega in od ostalih s katerimi se je tam pogovarjala je odšla pomirjena.

Zvečer je bil mrk in vse oči so bile nekako usmerjene vanj in vsi so govorili o njem. Odločila se je, da ko bo konec mrka, da bo poslala prošnjo za delo. No, saj jih je nekaj že pošiljala, ampak to je bila prva resna in prva kjer je morala in želela dobiti delo. In so jo poklicali, že naslednji dan, vendar ni imela pri sebi telefona. Tako se je prvič z njimi pogovarjala dan kasneje, v sredo. Že isti dan je odšla na razgovor za delo, prosila pa je tudi, da ji pokažejo delovno mesto. Na razgovoru se je počutila kot na pogovoru in kot da je delo že njeno. Povedali so ji, da jo v kratkem pokličejo ter sporočijo ali je sprejeta ali ne.

Naslednji dan klic. Ko je videla sedaj že znano številko, se ji je srce skoraj ustavilo. V prsih jo je stisnilo. Zadihala je in se javila na telefon kolikor se da mirna. Gospa na drugi strani jo je vprašala, če ima takrat in takrat možnost, da gre na zdravniški pregled. Seveda je rekla da. Nazadnje je gospo vprašala, v upanju in strahu, če to pomeni, da je sprejeta in gospa je odgovorila, da če naredi zdravniški pregled, da jo pokličejo na delo. Kmalu so jo poklicali še na izobraževanje o varstvu pri delu in čez eno uro je bila že v morebitni bodoči službi na predavanjih. In sedaj preostane samo čakanje na datum, ko bo šla na pregled in izvedela, ali je notri ali ne.

Ta zgodba ni posmehovanje tistim, ki pošiljajo tudi po 100 prošenj in ne morejo in ne morejo dobiti dela. To je samo ena lučka, da če se želi delo, da ga je vseeno mogoče najti, seveda če si na pravem koncu ob pravem času. Ne bom pisala z dovolj veliko željo, ker vsakdo ima željo živeti, preživeti in dovolj zaslužiti. Življenje je nepričakovano, če si ob pravem času na pravem mestu se ti lahko dogajajo tudi tako nepričakovane stvari, samo verjeti moramo vase in ne obupati ob vsaki težavi, ko smo pripravljeni, se vse poklopi, ne prehitevajmo stvari, prišle bodo, ko jih bomo potrebovali.

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*