Iskanje zaposlitve zahteva veliko optimizma in dobre volje

Iskanje zaposlitve ni nikakor enostavno in lahko delo. Je proces, ki zahteva od posameznika vztrajnost, organiziranost in visoko motiviranost za iskanje zaposlitve. Saj so večinoma iskalci zaposlitve na začetku  motivirani, z veliko optimizma pristopijo k iskanju zaposlitve, si zastavijo cilje vendar, če v določenem obdobju ne dosežejo želenih rezultatov, se lahko zgodi, da jim kmalu motivacija upade. Ravno na  to  temo  je predstavila svoje izkušnje sogovornica, ki je iskanje zaposlitve podcenjevala oziroma k reševanju problema je pristopila ležerno in ne načrtovano.

Iskanje zaposlitve
Iskanje zaposlitve

»Iskanje zaposlitve je zame sedaj postalo vsakodnevno delo, ki mu namenjam najmanj štiri ure dnevno. Načrtujem aktivnosti, ki jih tudi do konca dneva izvedem. Ta praksa se je izoblikovala skozi določeno obdobje iskanja zaposlitve. Na začetku sem seveda pristopila k reševanju problema polna optimizma in s premalo informacij. Zame je iskanje zaposlitve pomenilo postransko dejavnost, ki ji nisem namenjala toliko časa in pozornosti, kot ji namenjam danes. Pa čeprav se veliko govori o tem, da nezaposlenost nenehno narašča ter, da je iskanje zaposlitve vedo bolj problematično, sem bila prepričana, da si bom v kratkem času vseeno priskrbela zaposlitev. Potrebno je samo, da začnem pošiljati prijave na zaposlitvene oglase pa bo. Moj optimizem je bil upravičen, saj nisem do pred kratkim nikoli bila brez zaposlitve ter se mi ni bilo treba ukvarjati z iskanjem te. Skratka  iskanje zaposlitve sem, na samem začetku, doživljala kot problem, ki ga bom kar kmalu rešila sama in brez svetovanja ter tehnik iskanja zaposlitve različnih strokovnjakov, ki sem jih imela za površne oziroma preveč ameriške. Tako  motivirana in optimistična se podam v iskanje zaposlitve, si postavim cilje, na kar kmalu ugotovim, da nekateri zaposlitveni oglasi nimajo ne repa in ne glave. So tako napisani, da še sami delodajalci ne vedo pravzaprav, kaj iščejo oziroma iščejo ljudi, ki so izobraženi za eno področje, delali pa naj bi v čisto nekem drugem področju. Na primer pri nekem oglasu delodajalec navede, da  potrebuje ljudi, ki imajo izobrazbo s področja farmacije ter zdravstva, za delovno mesto strokovni sodelavec za področje diabetesa.  Hkrati pa ta delodajalec navede opis delovnih nalog, ki zajemajo oglaševanje, trženje, oblikovanje promocijskega materiala, prevajanje in administracijo. Se pravi lahko razumemo tako delodajalec potrebuje farmacevta, ki obvlada področje oglaševanja in trženja, oblikovanja medijskih izdelkov, je prevajalec in administrator. Saj je razumljivo, da je v sodobnih časih priljubljena interdisciplinarnost ter da se  nekatera področja prepletajo, vendarle se sprašujem: » Ali je običajno, da se farmacevt ali zdravstveni tehnik spozna na oblikovanje promocijskega materiala? Ali so farmacevti  tudi prevajalci? Kaj pa oglaševanje in trženje, a to ni zopet drugo področje? Kaj pa administracija?….

Iskanje zaposlitve je lahko dolgotrajna naloga
Iskanje zaposlitve je lahko dolgotrajna naloga

Na takšne in podobno  nesmiselne oglase  bo zagotovo naletel vsak, ki se poda v iskanje zaposlitve. Kakorkoli že , na te oglase se je potrebno pri iskanju zaposlite tudi prijavljati oziroma pisati motivacijska pisma ter razložiti, zakaj si ravno ti pravšnji za to zaposlitev, kakšen absurd. Ravno takšni in podobni oglasi ne motivirajo iskalce zaposlitve za delo. Kajti nelogičen in dolg seznam zahtevanih nalog  neusmiljeno jemlje vsak pogum. Še zraven tega, če nenehno dobivamo negativne odgovore na poslane prijave, zagotovo začneta motivacija in optimizem  upadati. Težko je če se res trudiš in ti kar naprej ne uspe. Vendar  obstajajo tudi številna orodja, s katerimi si pomagamo v boju imenovanem iskanje zaposlitve. Natančno izdelan karierni profil je eden med orodji, ki ga svetujejo različni strokovnjaki, ki pomagajo pri iskanju zaposlitev. Torej tako kot imajo delodajalci dolg seznam zahtevanih nalog in pričakovanj, tako tudi iskalci zaposlitve skrbno pripravijo dolg seznam pozitivnih osebnostnih lastnosti, delovnih izkušenj, dosežkov, znanj, veščin, referenc  itd.  Ta se tudi v času iskanja zaposlitve dopolnjuje, z opravljenimi izobraževanji, z udeležbo na različne seminarje,  predavanja,  delavnice, tečaje in seveda te aktivnosti dodatno bogatijo  karierni profil.« T.Š.

Iskanje zaposlitve je resna in je lahko dolgotrajna naloga, ki zahteva opredelitev aktivnosti do cilja, uvedbo  novih strategij in opuščanje starih kadar niso uspešne. Zahteva nenehno informiranje ter sprejemanje nasvetov in smernic strokovnjakov. Od posameznika se pričakuje vztrajnost ter visoka motiviranost. Saj iskanje zaposlitve je navadno  za  posameznikovo duševnost zelo  obremenjujoča, sposoben  mora biti pobrati se in na novo zagnati po vsaki zavrnitvi, ki jo v tem procesu doživlja. Sposoben mora biti ohraniti svojo pozitivno samopodobo kljub zavrnitvi delodajalcev ter zavrnitvi v družbi, ki se mu lahko pripeti. Zavrnitev ne sme povezovati s svojimi sposobnostmi ampak z določeno situacijo kjer mu ni bila, na primer, sreča naklonjena. Načrtovati mora vsakodnevne aktivnosti, ki bodo prispevale uspešnem iskanju zaposlitve ter jih tudi dosledno izvajati. Ne vdati se malodušju in samopomilovanju temveč si odpreti svet, ki ponuja nešteto možnosti in priložnosti. Posamezniki, ki iskanje zaposlitve doživljajo, kot resno in sistematično delo, ki zahteva vlaganje časa, truda in znanja,  imajo velike možnosti, da do  rešitve tudi  pridejo.

5 komentarjev

 1. V Sloveniji je iskanje dela ( zaposlitve ) bolj podobno misije nemogoče, iskalec mora res imeti zelo, zelo veliko pozitivne energije in podporo pozitivnih ljudi, da lahko preživi, po vsej verjetnosti dolgi čas brezposelnosti, izobrazba je vse manj pomembna, v oči “bode” zadnji primer, ko se je novinar, zaposlil v državni banki, seveda brez izkušenj dela v banki, pač velja načelo, glavno, ” da je naš” !!!

  • Samira Gorišek

   Žal tako je, v današnjih časih je bolj kot izobrazba, delovne izkušnje ali sposobnosti pomembno koga poznaš oziroma komu pripadaš, zato nas nenehno svetujejo, da je pri iskanju dela pomembno mreženje.

 2. Točno tako kot je napisal Tomaž Zakonjšek! Mlada diplomirana bibiliotekarka, je na razgovoru za službo, v eni od ljubljanskih knjižnic, pogrnila na celi črti, ker je priznala da ima več kot le V. stopnjo izobrazbe, ki je bila “pogoj” za zaposlitev. Dejstvo je, da ima najbrž “taglavni” v tej knjižnici tudi samo V. stopnjo in se boji prehude in premlade konkurence. In tako lahko v tej knjižnici srečam hostese z globokim dekoltejem, našobljenimi ustnicami, spredenano frizuro….in brez osnovne bibliotekarske izobrazbe. Ne pričakujem, da bodo tam zaposleni vsevedi, ampak želim, da se znajdejo med knjižnimi policami in vsaj pokažejo malo zanimanja za knjige, če je že tam v službi….Oh ja, naša ljuba Slovenija.

 3. Elma Kodar

  Strinjam se z vsem kar je napisano in sklepam, da je v Sloveniji zelo pomembna SREČA. Ne rabimo biti nič od tega kar se od nas zahteva. Lahko smo kvečjemu: ne urejeni, nekomunikativni in nesposobni, leni in neodgovorni in etc. Pomebno je, da imamo srečo, kar pomeni: sorodstvo ki šteje, pravilna politična pripadnost, veliko oprsje, povprečni IQ -7 (da ne bi kdo v timu za razgovor opazil konkurenco).Žal, tukaj se ne more nič spremeniti. Spremenimo mogoče lahko tisti del, kjer se objavljajo zahteve za določena delovna mesta. Recimo, nenehno nas učijo kako se poceni prodati na trgu, nikoli pa nas ne učijo nas o tem kako, da se začnemo ceniti…to je velik problem, to je največji problem… Ko se sami naučimo ceniti in ovrednotimo sebe kot “tržni produkt”, bodo se in zahteve v objavah prostih delovnih mest spremenile.

 4. Metka Dolgan

  Ja ,tudi sama sem že dlje časa brez službe in gotovo drži trditev v Sloveniji, da ni važno kaj znaš, važno je čigav si.
  Jaz sebe cenim dovolj.
  In zato me zelo moti, ko v vsakodnevnem življenju srečujem ljudi na delovnih mestih, za katere je več kot očitno,
  da ne obvladajo tistega dela , pa so vseeno tam, v službi in se nihče ne zgane, vsem je že vseeno ,kako je delo opravljeno, če sploh je .
  Kdaj bomo temu naredili konec , v tej Sloveniji?

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*