Izberite najugodnejše zavarovanje

Lastniki avtomobilov avtomobilsko zavarovanje sklepajo vsako leto znova. Pri tem velja posebej poudariti, da ni pametno avtomatsko obnavljati že obstoječih zavarovanj, saj cene zavarovanj padajo. Bolj priporočljivo je, da primerjate ponudbe posameznih zavarovalnic. V nadaljevanju podajamo nekaj nasvetov, kako izbrati najugodnejše zavarovanje.

Avtomobilskega zavarovanja ne obnavljajte avtomatsko

Ali ste prepričani, da je vaše zavarovanje avtomobila najbolj ugodno? Cene se namreč nenehno spreminjajo. Zato na začetku vedno preverite, koliko bi plačali pri vaši trenutni zavarovalnici in potem informacijo primerjajte s ponudbami ostalih zavarovalnic. Na zavarovalniški trg je pred dobrim letom vstopila nova nemška zavarovalnica z imenom Ergo, obstoječe zavarovalnice pa so prav tako obogatile ponudbo z novimi blagovnimi znamkami – Adriatic Slovenica z wiz.si, Generalija z g24.si, Zavarovalnica Maribor s hi3. Gre za cenovno izredno konkurenčne spletne blagovne znamke. Ko naredite pregled, ponovno preverite, ali vam že obstoječa zavarovalnica lahko ponudi enake ali celo boljše pogoje. Trenutna gospodarska situacija zavarovalnice pritiska, da se borijo za sleherno stranko. To vpliva na večjo moč kupcev – ne zanemarite je.

zavarovanje avto

Upad cen avtomobilskih zavarovanj

V letu 2016 so zavarovalnice pri avtomobilskih zavarovanjih pobrale več kot 7 % manj zavarovalniških premij. Temu sta botrovala predvsem zamenjava obstoječih zavarovalnic za cenejše in znižanje cen avtomobilskih zavarovanj. Naj vas to dodatno spodbudi k primerjanju zavarovalnic in posledičnem varčevanju.

Izbor naj ustreza potrebam

Konec leta 2016 je bilo Sloveniji 49 % registriranih osebnih avtomobilov starih 9 ali več let, 31 % pa 12 let ali več. Glede na razmerje med ceno in vrednostjo so v večni primerov samo slednji primerni za sklenitev zavarovanja zgolj glede avtomobilske odgovornosti (AO). Obvezno avtomobilsko zavarovanje ali AO krije vso škodo, ki je nenamerno povzročena na avtomobilu, objektu ali stvareh, ki pripadajo ostalim udeležencem v prometu, hkrati pa krije tudi nematerialno škodo, ki jo lahko utrpijo druge osebe zaradi telesnih poškodb. Zakonsko predpisan znesek znaša za materialno škodo 1.000.000 €, za nematerialno škodo pa 5.000.000 €. AO pa ne krije nobenih posledic na vašem vozilu. Gre namreč za najcenejšo, pa tudi najbolj osnovno obliko avtomobilskega zavarovanja.

Pri sklenitvi zavarovanja je bistvena odkritost

Pretekle škodne dogodke in druge podatke, vezane za vaš avtomobil, zavarovalnice lahko kadarkoli preverijo. Prav tako bi bilo zelo tvegano zamolčati podatek, da bo vaš avto vozil mladi voznik, saj bi vas prikrivanje takšne informacije nazadnje lahko veliko stalo. Tudi ocena števila prevoženih kilometrov naj bo – čeprav je le ocena – kar-seda realna. V primerih nezgodne situacije in ocene stroškov popravila se vedno beleži tudi število prevoženih kilometrov na števcu, nakar ima zavarovalnica več možnosti, katere lahko uveljavi zoper vašo zavarovalno polico. Tudi v primeru selitve novo bivalno lokacijo sporočite zavarovalnici, saj pri posameznih zavarovalnicah ima ta lahko vpliv na višino zavarovalne premije. Velja splošno pravilo, da meščani plačajo več, to pa zaradi povečanega števila nesreč in tudi povečane možnosti kraj avtomobilov v mestih.

Odbitna franšiza

Odbitna franšiza sicer pomeni nižje plačilo predvsem za kasko zavarovanje avta, hkrati pa tudi kritje stroškov do franšiznega zneska v breme lastnika vozila. Prinaša avtomatsko tveganje, da lastnik plača tako zavarovanje kot tudi, v kolikor škoda nastane, stroške do tega franšiznega zneska. Če do škode ne pride, boste sicer privarčevali, v nasprotnem pa bodo vaši stroški še višji.

Prednosti enkratnega plačila

V kolikor imate možnost, da ob sklenitvi zavarovanja izvedete enkratno plačilo, se zanj vsekakor odločite. Prinaša vam namreč dodaten popust, ki se glede na zavarovalnice giblje med 3 in 6 %.

Samo občasna vožnja

V tujini je uveljavljena praksa številnih možnosti, med katerimi stranke nazadnje izberejo zanje najustreznejšo. Ena teh praks se je nedavno preselila tudi k nam, in sicer da stroški avtomobila nihajo glede na število kilometrov, ki ste jih prevozili. Trenutno ima takšno ponudbo samo Zavarovalnica Tilia, prek produkta Moj Avtokm, in predstavlja dobro možnost za tiste, ki letno prevozijo malo kilometrov.

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*