Izlet v Piran

Vsako mesto na svetu ima svojo zgodbo. Piran, eno najbolj fotogeničnih mest v Sredozemlju, je posebej zanimiv zaradi svoje bogate zgodovine in kulture. Piran leži na samem rtu piranskega polotoka v neposredni bližini mondenega Portoroža. Je najbolj dragocen in ohranjen kulturni spomenik slovenske Istre. Zgodovinarji menijo, da je ime kraja verjetno grškega izvora ( φωτιά – ogenj ). Legenda pravi, da so Pirančani v preteklosti zažigali velike krese, da bi svetloba ognjenih zubljev varovala grško ladjevje pred brodolomom. Starejše razlage pravijo, da ime izhaja iz keltskega jezika ( biour – dun, kar pomeni vrh hriba ). V starih zapisih v začetku srednjega veka se Piran prvič omenja v latinščini kot Pyrrhanum.

 

piran_slovenija_izlet

Piran
Piran

Staro obzidje, ozke ulice, ribiči ki razpletajo svoje mreže, tesno stisnjene hiše ki se stopničasto dvigajo navkreber, stik z morjem, vam bo dalo občutek sprehajanja skozi sliko. Piran ima bogato kulturno dediščino: gledališče Tartini, pomorski muzej, akvarij, cerkev svetega Jurija, morska biološka postaja, baročna hiša in palača Apollonio na Trgu bratstva. Tartinijev trg je postal osrednji piranski trg ob koncu 13. stoletja, današnjo podobo pa je dobil v drugi polovici 19. stoletja. Z zasutjem mandrača je ustvarjena prostorna tržna ploščad okoli katere so zgradili vse pomembnejše občinske ustanove, ter meščanske stavbe ob katerih se je v prvobitni obliki ohranila Benečanka, katera vas bo popeljala v 15. stoletje in je najlepši primerek beneško – gotske arhitekture v Piranu. Trg je poimenovan po slavnem piranskem skladatelju in virtuoznem violinistu Giuseppe – u Tartini – ju, ki je ime rojstnega mesta ponesel v svet. Na trgu se uprizarjajo gledališke igre. Obalne galerije, že več kot 30 let, organizirajo tradicionalno mednarodno srečanje slikarjev »Ex – tempore«. Občina Piran s svojimi solinami uvršča Slovenijo v krog mediteranskih držav, v katerih se na tradicionalen in naraven način prideluje sol iz čiste morske vode. Piran je pomembno turistično letovišče s kulturnimi prireditvami, hoteli, bari in restavracijami. Kava, kosilo ali večerja vam bodo še dolgo ostali v spominu če boste obiskali kultne lokale v tem slikovitem mediteranskem mestu.

Cafe Teater
Cafe Teater

Piran se z obstojem tega objekta uvršča med svetovno elito. Nahaja se v osrčju Pirana in v prepoznavnem ambijentu obstaja že 15 let. Od svoje ustanovitve Cafe Teater je pridobil renome kultnega lokala ki se v marsičemu razlikuje od drugih gostiteljskih objektov. Interijer vas bo navdušil, atmosfera pa vas bo uvrstila med redne goste. Prečudovita dvorana v art – deco, oziroma secesijskem stilu je idealna za organizacijo koncertov, gledaliških iger, strokovna predavanja ali za popolno organizacijo poslovnega dogodka. Vsaki podrobnosti vgrajeni v tem ekskluzivnem prostoru je posvečeno veliko pozornosti. Elegantnemu dekorju in udobju prispeva toplina lesenih elementov, eleganca kristalov in porcelana, prefinjenost mediteranskega kamna in igra svetlobe. Na stenah so umetniška dela akademskega slikarja Milana Todiča, na stropu pa freske s prizori iz muzeja. Cafe Teater je idealen kraj za začetek dneva z dobro skodelico kave, z dnevnim tiskom in revijami, popoldanski kozarec vina s prijatelji, ruma s Karibov in najboljših koktejlih na obali v vročih poletnih nočeh, ko Teater postane zbirališče ljubiteljev dobrega funky, house in latino zvoka. Znan je tudi po kakovostnih nastopih v živo in odličnih tematskih večerih. Poseben kraj ob morju za sprostitev in zabavo, odlično prizorišče za jazz in druge koncerte, po svojih uslugah in kakovosti Teater je znan tudi zunaj države. Imel je to čast da je gostil domače in mednarodne znane osebnosti, številne ljudi iz sveta filma, glazbe, politike in športa kot so: Jeremy Irons, Dragan Nikolić, Dragan Bjelogrlić, Branko Djurić, Zijah Sokolović, Tanja Ribič, Saša Lošić, Psihomodo Pop, Samuel Lucas, Venus Williams, Martina Navratilova in drugi. Številni turisti se znova vračajo in uživajo v duhu čarobnih piranskih noči v Cafe Teatru. nostromo 2

Casa Nostromo je pravi biser med restavracijami v Piranu. Profesionalna zgodba z odlično vinsko karto. Jedi so izvrstne, kombinacije neverjetne, saj kuhar z vsako novo jedjo ustvari novo mojstrovino. Je idealna združitev tradicije in kakovosti. Kapaciteta restavracije znaša 35 sedežev v notranjosti in 30 na terasi. Čar dnevne sobe opremljene z ljubeznijo in toplino, ob svečah in prasketanju kamina ustvari občutek da se počutite kot doma. Specialitete domače in mednarodne kuhinje, širok spekter hrane in pijače preverjene kakovosti, umetniške slike, umirjena glasba v pristnem okolju vam bo dala priložnost da uživate.

mia chanel

Ob svojem postanku v Piranu, preživite svoj nepozaben dopust v apartmajih vile Mia Chanel. Je idealna lokacija za tiste, ki bi svoj dopust radi preživeli v luksuznem apartmaju s pogledom na morje. Šest popolno opremljenih apartmajev, kjer najem sobe vključuje turistično takso in parkirišče v notranjosti Pirana. Videti in doživeti je treba arhitekturo mesta na katero je močno vplivala beneška republika. Piran je v celoti spomeniško zaščiteno mesto in kot tak predstavlja izjemen spomenik razgibane in privlačne arhitekture preteklih let. Ko se tako sprehajate po piranskih, precej vijugastih ulicah, se vaš sprehod zdi kot pot po zakladnici stoletij in vsekakor predstavlja posebno doživetje. V Piranu so se stoletja pomešala, ne da bi bila drug drugemu v napoto.

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*