Izza kulis Jehovovih prič

Veliko vas jih pozna. Jaz jih nisem. Veliko izmed vas je slišalo za njih. Jaz nikoli. Velikim izmed vas so pozvonili na vrata, meni niti enkrat. Jehovove priče namreč.

jehove priče modra

A ko so prišli v moje življenje, to ni mogel biti bolj primeren trenutek za njih. Imel sem 15 let, nič prijateljev a tisoč vprašanj. Sam v tuji deželi, brez očeta in družine, razen matere samohranilke. V moji domovini pa je divjala vojna. “Zakaj, čemu, pa kaj za vraga je smisel vsega?”, so bila pogosta vprašanja, ki sem jih zastavljal samemu sebi, že pri 15-tih letih.

Dokler niso v moje življenje prišli oni. Prišli pa so po družinskem članu, ki se je vrnil iz tujine. Po družinskemu članu, ki je bil moja edina očetovska figura, v pomanjkanju pravega očeta. Če je že kaj želelo priti v moje življenje, bi mu svetoval ,da pride po tem človeku. On je bil moj zgled.

V življenje osamljenega, zbeganega najstnika, so prišli po osebi na katero je ta bil najbolj vezan, z “odgovori” na vprašanja, ki jih trenirajo in vadijo vsak teden v svojih dvoranah, vadijo pa jih že več kot stoletje. Neravno “pošten boj”. Pri njih sem mislil, da doživljam nesebično, iskreno “krščansko” ljubezen, ki mi je v letih vojne, nesprejemanja v Sloveniji, bila kakor zdravilo za vse notranje rane, razdore in sovraštva. A kako zelo pogojna in nekrščanska je ta “ljubezen” bila, bom spoznal šele leta pozneje.

Bil sem lahka, dovzetna tarča. Postal sem fanatik v njihovih vrstah. 9 mesecev po stiku z njimi, sem se “krstil” in tako formalno postal eden izmed njih. Tri mesece pozneje sem bil eden izmed bolj gorečih, ki so od vrat do vrat obiskovali ljudi, do 120 in več ur mesečno. Moji kratki govori v dvoranah, pa so poželi aplavze, tudi ko to ni bilo primerno.

Potem sem se seveda, kot v vsaki pravi zgodbi, zaljubil. V punco, ki je tudi bila Jehovova priča.

Tista prva, nedolžna ljubezen, ki naj bi se razvijala po naravnih smernicah življenja, kjer spoznavate sami sebe kot osebo, kjer spoznavate nasprotni spol in ki večinoma propade po nekaj letih, se pri meni ni odigrala po naravni poti, temveč se je končala s poroko pri 18-tih. Nisem se še niti bril pošteno. Dobesedno.  A bila je izbira med poroko ali zanemarjanjem normalnih, naravnih čustev, ter v mojem primeru iskrene ljubezni do dekleta.  Nimam ravno prostora, da grem v detajle nečesa, kar naj bi bilo čudovita, naravna življenjska izkušnja, a se je zaradi doktrinarnih pravil neke organizacije, sprevrglo v najbolj stresno travmatično moro, ki jih je moja psiha doživela do tedaj. In, ali je potrebno sploh omeniti, da se je zakon po 7 letih tudi razdrl, skupaj z najinimi iluzijami “o edini božji organizaciji na planetu”?

In ko postanete Priča, vam točno to govorijo vsak dan. Marsikaj vam pa ne povedo. O zgodovini svojih napačnih učenj recimo. Nekatera omenijo, seveda. Saj se neke stvari ne morejo skriti.

Tiste pa, ki so stale ljudi njihovih življenj, pa seveda ne. Dobro jih skrivajo. Če ne znate angleško, prepovedano pa vam je imeti stike z bivšimi Jehovovimi pričami (ki povečini, imajo takšne informacije), živite v čudovitem neznanju in se vam prav “lepo” godi.

Vse svoje napačne nauke, ki jih pridno spreminjajo v rednih časovnih intervalih, opravičujejo z idejo da  “luč sveti bolj in bolj”, ker ni bilo dobro “osvetljeno”, so imeli napačne ideje, nauke.

A kako recimo, opravičiti smrt desetin, stotine mladih Prič v letih od 1920-1950, ker jih starši niso hoteli cepiti proti najbolj osnovnim stvarem, kar je rezultiralo z njihovo smrtjo. In potem “luč zasveti bolj” in kar naenkrat, lahko. Si predstavljate, da vam otrok umre, verska skupnost ki ji pripadate pa reče da spreminja mnenje o nasvetih ki ste jih ubogali, katera so rezultirala s smrtjo vaših otrok? Rekli vam bodo, da so to bili samo nasveti, ne doktrine. Za fanatične Priče, je to pogosto eno in isto. Ti nevarni zdravstveni nasveti pa se spremenijo nekega dne, brez opravičila.

Kako opravičiti smrt stotine Jehovovih prič v Malawiju, kjer je vodstvo verske skupnosti od njih hinavsko zahtevalo več politične nevtralnosti kot do Prič drugje. Hinavščina ki je rezultirala z množičnimi posilstvi in umori celih družin.

Kako opravičiti prikrivanje pedofilije v svojih vrstah, za kar so člani Vodstvenega organa bili zaslišani par let nazaj, v Avstraliji pri Kraljevski komisiji.

Na žalost, nimam prostora za opis desetin škandalov in naukov ki so rezultirali v takšnih in drugačnih tragedijah navadnih vernikov.

Nič od tega nisem vedel. Še sedaj se spomnim trenutka, ko sem v roke dobil knjigo, ki mi je začela odpirati moje indoktrinirane možgane. Napisal jo je bivši član vodstvenega organa Jehovovih prič Raymond Franz. Človek, ki je sodeloval pri veliko tragičnih in napačnih odločitvah, o katerih vam seveda ne govorijo. Ki razkriva vso “tragično, kriminalno in napačno” delovanje organizacije katere član sem bil. V roke sem jo vzel s težko muko, saj so me učili, da je to “satanova propaganda”. Ni mi je bilo treba prebrati cele, pa sem kmalu skoraj bruhal.

Bujenje iz iluzije je bilo veliko bolj boleče, kot bi si lahko mislili. Nisem bil član samo še ene “verske skupnosti”. Bil sem član “Božje organizacije”. Poznal sem vse odgovore, svet in način na katerega ta funkcionira, pa mi je bil jasen. Končno sem imel prijatelje, nadomestno družino. Bilo je čudovito. Vsaj mislil sem, da je bilo. Obstajala je možnost, da ne bom okusil niti smrti, saj je konec sveta za vogalom. Tudi to doktrino so pred kratkim spremenili, in konec se je spet premaknil in ga mogoče ne bo naslednjih 100 let. Tako kot večkrat do sedaj.

Kmalu zatem je nastopila moja formalna razdružitev od “edine božje organizacije na zemlji”. Moj svet se je zopet kot že nekajkrat do tedaj, podrl. Ostal sem brez vsega. Njihova “krščanska ljubezen” se je kmalu izkazala za zelo pogojno ljubezen. Namreč, če ne ubogate in ne sledite smernice Vodstvenega organa Jehovovih prič, se z vami prekinejo vsi stiki. Na kratko, če si odšel ker se ne strinjaš z našim vodstvenim organom, ne želimo imeti nič več s teboj. Nič več prijateljev.

Si predstavljate tragikomiko tega kar nastopi, ko odidete stran in niste več Jehovova priča? Do včerajšnji najboljši prijatelji, vas dobesedno na ulici ne smejo več pozdraviti. Hodite mimo njih na ulici, oni obračajo glave. Krščanska ljubezen? Še oni imajo težave v takšnih situacijah, zaradi nenaravnosti tega kar se zahteva od njih in so zmedeni in anksiozni. Ideja ki stoji za tem pa je, preprečiti stik poslušnih z vami in informacijami ki jih posedujete, vas pa čustveno izsiliti da se vrnete med Jehovove priče. In marsikdo, izoliran in osamljen to na žalost tudi stori. Čustveno mučenje.

Najbolj tragično čustveno izsiljevanje pa je, ko so celo družinski člani spodbujani, da prekinejo vse svoje stike s tistimi člani družine, ki so odšli iz verske skupnosti. Starši ne govorijo z otroci in obratno. Obstajajo primeri, ko otroci ne obiskujejo niti na smrtni postelji staršev, ker so ti odšli iz verske skupnosti. Ostanete brez družine in prijateljev. Pogojna ljubezen, nikakor ne tista ki jo je učil Jezus.

Ostanete sami, s porušenimi idejami o svetu, ter o tem kako ta funkcionira, morate ga spoznati znova kot otrok, a pri 21-tih. Kar pri mnogih rezultira v številnih depresijah in drugih psihičnih motnjah. Tudi sam sem zbolel z anksiozno-depresivno motnjo. Potreboval sem kar nekaj let, da sem se sestavil skupaj, tako kot potrebuje večina ki izstopi iz različnih sekt in kultov, ter začnejo prvič v svojem življenju uporabljati lastne možgane.

A nikoli nisem bil jezen na njih. Saj ne moreš biti jezen na nekoga, ki ima sprane možgane, pa se tega niti ne zaveda. Naslednjič, ko vam pridejo na vrata vedite, da pred vami verjetno stoji dobra in prijazna oseba. Toda to, za čemer ta oseba stoji in kar od vas želi, je destruktivno za človeško življenje, bolj kot katerakoli druga stvar, ki sem jo izkusil v življenju.

Oseba pa, s pomočjo katere sem pa postal Jehovova priča in je moj družinski član, je sicer resno psihično zbolela, a nikoli ni prekinila stikov z menoj, ko sem odšel. Saj ne glede na svojo bolezen, dobro ve, kje se konča normala in kje začne resnična norost.

 

3 komentarji

  1. Jaz nimam slabih izkušenj z njimi. Nisem njihov član. Me pa redno obiskuje njihov član enkrat tedensko že kar nekaj let. Razlaga biblijo. Vendar morate vsi dvomljivci vedeti, da je biblija ena sama tako za katoličana kot za jehove priče. Mene do sedaj še ni prepričal. Imajo pa razlago biblije na prirodosloven način..

  2. Zlonamerno in lažnjivo pričanje. Da je korekton in konkretno navedel dejstva, bi ga razumela, tako pa, če sploh on sam, blodi in zavaja. JW so resda sekta, Biblija je zakon in to ve vsak, ki ima vsaj malo znanja in razumevanja. JW so v tem primeru skrajneži, a predvidljivi. Če je v Bibliji tedaj se taga držijo, sicer ne. Bi ne bilo na svetu toliko gorja, da jih je več, ne preveč, ravno prav, da imamo primer skromnosti in ponižnosti, politično nedoločeni in dobrohotni. Fante, moralo bi te bilo sram, verjetno si bil vseskozi s figo v žepu in tako boš še naprej.

  3. Kathy Ullrich

    Komentar? Pišem zato, da ga ne brišete, ker je zgoraj napisana izjava slabonamerna, neutemeljena in verjetno neresnična. Konkretnih utemeljitev prav zato ni pričakovati, pa tudi konkretnih nasprotovanj tej nebulozi ne. Naj verjame kdor hoče, jaz ne.

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*