Jadranje na deski oz. windsurfing in snemanje iz ptičje perspektive

Windsurfing je eden najstarejših vodnih športov na svetu! Slovenski izraz za windsurfing je jadranje na deski. Windsurfing industrija na svetu je zelo močna, večja podjetja, ki izdelujejo opremo za jadranje na deski so North Sails, Gastraa, Neil Pride, Fanatic, Patric, RRD, Star Boards, Kona, Point 7 in še mnogo drugih. V Sloveniji, natančneje v Kamniku imamo svetovno znano podjetje, ki izdeluje butične deske za windsurfing pod blagovni znamko Flika boards. Gre za ročno izdelane deske, ki slovijo po izredni trdnosti, lahkotnosti in odličnim karakteristikam.windsurfing jadroImamo praktično edinega popravljalca windsurf opreme, torej, ko se strga jadro, poči deska, popravi med vsemi windsurferji znani CMD Mare. Popravilo počene deske stane med 100 in 200 EUR, zato se vsem začetnnikom svetuje, da si nos deske zavarujejo z ustreznim protektorjem. Najboljši slovenski windsurfer je Tine Slabe, je tudi najbolj poznan na svetu.

Če primerjamo jadranje na deski s kite surfingom, je razlika v tem, da se je windsurfinga veliko težje naučiti. Potrebno je večje število ur, povprečen rekreativen windurfer pa doseže svoj vrhunec nekje po 10-letih občasnega windsurfinga, kar aktivne poletne počitnice, kakšen windsurfing vikend npr. v bližnji Preluki pri Rjeki, kjer so termični vetrovi skoraj vsako jutro primerni za jadranje na deski. Preluka je priljubljen windsurfing spot za številne slovence, saj je oddaljena le dobro uro vožnje iz Ljubljane. Je pa potrebno vstati zgodaj in se odpraviti na pote že ob treh zjutraj, saj termika prične pihati med 4. in 5. uro, odvisno od letnega časa in piha nekje konstantno 3 ure, kar pomeni 3ure kvalitetnega windsurfinga.

Pri kite surfingu pa se veščin naučiš že po nekaj urah vaje, v letu do dveh let pa osvojiš že svoj vrhunec. Pri windsurfingu je potrebno peljati veliko opreme, največkrat več jader, ker se nikoli ne ve kako veliko jadro boš potreboval, odvisno od jakosti vetra, ter desko, ki jo je potrebno dati na streho avtomobila. Pri kite surfingu je te opreme bistveno manj, kite, ki je v obliki nahrbtnika, trapez, ter manjša deska.

Lep kraj, kamor slovenski windsurferji hodijo surfat je še Punat na Krku, ter Premantura pri Puli. Malce bolj oddaljena destinacija je prelepa plaža Sabunike (Nin) pri Zadru, vetrovno stabilna kraja poleti pa sta Bol, ter Pelješac, vse to na sodednji Hrvaški. V Bližnji Italiji se windsurferji dostikrat odpravijo v Marino Julijo, ker je nizka voda, to pomeni, da lahko delaš stoječi vodni štart, je pa tudi primeren kraj za kite surfing, kjer je nizka voda zelo zelo zaželena.

windsurfing šport

V Sloveniji je windsurfing postal čedalje bolj popularen šport. Imamo številne trgovine z windsurf opremo, ena večjih je poleg fakultete za šport na Kodeljevem. Imamo nekje 10-tisoč jadralcev na deski, ki so aktivni windsurferji, kar pomeni, da živijo za ta šport, ter veliko rekreativcev, ki jadrajo na deski poleti na morju. V Sloveniji je tudi več windsurf šol, ena je na slovenski obali natančneje v Žusterni pri Izoli, kjer tečaje jadranja na deski organizirajo tekom celega poletja, nudijo pa hitre vikend tečaje, ki potekajo od petka do nedelje. Največja slovenska windsurf šola pa je quicksilver windsurf, ki organizira tečaje po različnih windsurf destinacijah, kjer so ugodne vetrovne razmere kot so Brazilija, Sardinija, Egipt, Grčija, Kanarski otoki, Maroko, Vietnam ipd.

V Sloveniji pa imamo tudi podjetje, ki se je z lastnim produktom prebilo med samo windsurf elito. Gre za izdelek, ki omogoča pritrditev športnih kamer, kot so GoPro ipd. na jambor jadralca na deski. To omogoča snemanje iz ptičje perspektive.

Izdelek uporabljajo windsurferji širom sveta, od profesionalnih, do rekreativnih windsurferjev, windsurf učitelji pa izdelek uporabljajo za video analizo s katero analizirajo napake atleta, ki ga učijo. Tako je nepogrešljiv v številnih šolah windsurfinga po vsem svetu. Masthero je bil omenjen v vseh večjih windsurf revijah, ki so prisotne na svetu.

Masthero mast mount, je plod slovenskega znanja in inovacije, gre za podjetje iz Kamnika, več informacij pa lahko dobite na www.masthero.com, kjer ste vabljeni, da si ogledate tudi naše slike in video posnetke.

Slovenci lahko izdelek naročijo preko e-maila na naslov info@masthero.si cena pa je 45€ s poštnino (redna cena za tujce je 59€ s poštnino).

 

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*