Jasmin Korbar – “Samostojno in neodvisno življenje si želim!”

Predstavljamo vam življenjsko zgodbo 27-letnega Jasmina Korbarja, ki se že od svojega zgodnjega otroštva bori s spinalno mišično atrofijo. Njegova železna volja in želja po neodvisnem in samostojnem življenju je močnejša od njegove bolezni. Zaradi svoje pozitivne naravnanosti in neznanske želje po življenju, nam je lahko velikanski vzor. Je človek, od katerega se lahko ogromno naučimo.

jasmin korbar megovalka znak

V nadaljevanju si preberite njegovo zanimivo življenjsko zgodbo, kakšen je njegov pogled na svet, s čim se ukvarja in kakšne uspehe je dosegel. Vas zanima, kako mu lahko pomagate? Jasmin išče spremljevalko (prostovoljka, dijakinja ali študentka iz zdravstvene stroke) za počitnice na morju v Izoli, v mesecu juliju.  

“Sem Jasmin Korbar star 27 let in prihajam iz štajerskega konca bolj natančno in Prebolda. Sem zabaven, komunikativen, rad se družim s prijatelji ob kakšni kavici in rad se potepam naokoli. Obožujem morje!!

Živim z mamo v bloku v drugem nadstropju brez dvigala. Osnovno in srednjo ekonomsko šolo sem obiskoval v zavodu CIRIUS (center za izobraževanje, rehabilitacijo in usposabljanje Kamnik) tam sem bival 19 let, že od prvega razreda. Za vikende in vse počitnice sem hodil domov. V zavodu so mi nudili vse; vse življenjske pogoje, ki sem jih potreboval za kakovostno življenje. CIRIUS je javni zavod,  specializiran za vzgojo, izobraževanje in celostno usposabljanje otrok in mladostnikov z gibalno oviranostjo ali z različnimi dolgotrajnimi obolenji. Izvajajo vzgojno izobraževalne programe na nivoju osnovnošolskega in srednješolskega izobraževanja ter izobraževanja odraslih, istočasno pa nudijo tudi visoko-kvalitetne zdravstvene storitve, med katerimi so poleg specialističnih ambulant tudi različne sodobne metode fizioterapije, delovne terapije, logopedije in zdravstvene nege.

Glede svoje bolezni ne vem povedati veliko, vem samo to, da se je začelo že v mojem zgodnjem otroštvu. Uradno se imenuje spinalna mišična atrofija (SMA spada med živčno-mišična obolenja). Pri tem obolenju gre za postopno propadanje mišičnih vlaken, kar najbolj prizadene mišice, ki sodelujejo pri plazenju, hoji, drži vratu in glave ter požiranju. Prizadete so mišice po vsem telesu, najbolj tiste, ki so blizu trupa (rame, boki, hrbet). Natančnih vzrokov zanjo ne vedo niti zdravniki. Nekateri ugibajo, da se je začelo zaradi stranskih učinkov cepiv, ki sem jih dobil kot dojenček.

Jasmin Korbar fotograf

Kasneje sem še hodil na gimnazijo in srednjo šolo Rudolfa Maistra Kamnik na maturitetni tečaj. Bil sem zelo zadovoljen v zavodu, veliko sem se družil s prijatelji, imeli smo razne zabave, plese, delavnice, hodili smo tudi veliko ven v kino, na kakšno nogometno tekmo,.. ni nam bilo dolgčas. V prostem času rad poslušam muziko, kakšen dober film pogledam, se družim z prijatelji, imam rad prijazne, lepe, mlade in komunikativne punce. Sem strastni oboževalec športa, rad ga spremljam po tv-sprejemnikih in navijam za naše športnike, ki nas tako lepo skoraj vsakodnevno razveseljujejo in polepšajo dneve s svojimi izvrstnimi dosežki. Najbolj obožujem nogomet in zimske športe (smučanje, skoke) pa tudi ostale športe še..

Moj največji dogodek, ki bo ostal za vedno v mojem spominu je bil pa ta, da sem povabil največjo slovensko smučarsko šampionko Tino Maze in Andreo Massija. To je bilo zelo lepo, ko se je odzvala na mojo prošnjo in prišla. Sem njen velik fan, navijač in oboževalec. Gledal sem vse njene tekme in na ves glas navijal za njo, ko je velikokrat zmagovala!! Sprva nisem verjel, da bo Tina sploh prišla, ko sem jo zagledal in vsi ostali smo bili presrečni z velikim nasmeškom na obrazu. Tina je bila zelo ganjena pri vsem tem in je rekla, da sem za njo jaz ZMAGOVALEC in ne ona!! Veliko smo se družili z njo jo vprašali vse kar nas je zanimalo. Tudi doletela me je ta čast, da sem lahko sam fotografiral Tino in sem ji poslal fotografijo za spomin, ki jo je bila zelo vesela.

jasmin korbar negovalka plaža

V srednji šoli sem hodil na šahovski krožek, se udeleževal raznih tekmovanj po dijaških domovih v Ljubljani in bil tudi večkrat uspešen. Še vedno ga rad igram v prostem času s prijatelji. Zadnji dve leti srednje šole, sem se začel ukvarjati s fotografiranjem. Pri tem sta me s svojimi fotografijami in razstavami navdušila in spodbujala Matej Peljhan in Jure Kravanja, ki se že dolgo s tem ukvarjata. Sem tudi včlanjen v foto klub SVIT v Celju. Fotografiranje me res tako navdušuje, rad to počnem, ogromno fotografij sem že naredil, dobil sem priznanje za dve prvi mesti na fotografskem natečaju in imel dve svoje samostojni razstavi (dom starejših Prebold in Srednja šola Rudolfa Maistra Kamnik). Ogromno mi to pomeni, da lahko samostojno fotografiram z usti, da mi tehnologija omogoča, da lahko s funkcijami upravljam fotoaparat.

Sedaj sem že dve leti doma od kar sem zaključil šolanje v Kamniku. Pogrešam mojo družbo, moje prijatelje, ki so se veliko družili z mano. Doma pa nimam take družbe, mi je dolgčas. Večino časa preživim v stanovanju. Občasno me pridejo pogledat kakšne kolegice in me peljejo malo ven naokoli na kakšno kavico, sok, pa na kakšne zabave gremo. Želim si še naprej biti aktiven v življenju, da bi se mi dogajalo čim več, da bi bil čimbolj samostojen, da bi še naprej fotografiral, bil uspešen in imel še veliko razstav. SAMOSTOJNO IN NEODVISNO ŽIVLJENJE SI ŽELIM!!!”

Kot že omenjeno, Jasmin obožuje morje. Omogočimo mu nepozaben oddih v Izoli in mu skupaj poiščimo spremljevalko, prostovoljko iz zdravstvene stroke. Počitnice bi preživela v Izoli – Dom Dva Topola, kjer je za prenočišče in hrano poskrbljeno. Za več informacij lahko Jasmina kontaktirate na jasmin.korbar33@gmail.com ali ga poiščete na Facebook strani https://www.facebook.com/jasmin.korbar?fref=ts

En komentar

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*