Je dolžina res tako pomembna?

Z ranljivostjo do lepše spolnosti. Pred kratkim sem prejela komentar na moj članek od moškega, ki pravi takole: »Če nimaš vsaj 23 cm, potem si toplino in nežnost in pomivanje posode lahko samo nekam vtakneš.« Nasmejala sem se tem besedam in hkrati so mi dale zalet za novo pisanje.

partnerski odnosi moč dekleti

Medtem ko se topline in nežnosti in pomivanja posode da priučiti, se 23 centimetrov ne da pridobiti pa če se še tako trudimo. Ali imajo potem res srečo v odnosih samo tisti, ki so uspeli doseči to želeno dolžino? Odgovor je seveda ne! V odnosih se je marsikaj izgubilo in zato se danes pogovarjamo o obsegu prsi in dolžini penisa, namesto o sočutju, sodelovanju, o željah, sanjah in stiskah.

Ljudje vedno hrepenimo po tem, da bi bili sprejeti takšni kot smo in če tega ne dobimo v odnosu, se začnemo umikati v svet, kjer smo zadovoljni sami s seboj. V našem svetu ni kritik, ni pričakovanj, ni omejitev, ni potrebe po tem, da smo boljši, večji, manjši, bolj postavni. Samo smo. In ko si zaželimo bližine, se odrečemo svoji svobodi, zato da lahko pripadamo. Svoboda za odnos. To pa je težka kupčija, kajne?

Odnos ni kletka, ampak poligon naših čutenj. V drugem vidimo vse svoje strahove. Naporno se je srečati z nezadovoljnim partnerjem, ko pa že sami vemo, da jih naši centimetri ne morejo zadovoljiti. Zadovoljstvo je stvar odločitve, je stanje duha, je stanje notranje mirnosti in občutka, da smo ob pravem času, na pravem mestu, s pravim poslanstvom. Sreča je zelo osebna stvar, ki jo v odnosu lahko le podelimo. Enako je tudi z nezadovoljstvom. In pri vseh ljudeh in različnostih in dolžinah, je noro doživljati, da obstaja samo ena prava mera in način, ki bo zadovoljil oba. Odnos ni skupek pravil, ki jih najdete v 5ih korakih do sreče ali pa priročniku do boljše spolnosti. Odnos gradita dva posameznika, ki se na svoj način srečujeta s sramom, strahom, z ranljivostjo. Odnos je, da priznam, da se zavedam svojih pomanjkljivosti in me je strah, da zato ne bom dovolj dobra, da bi me imel rad. In odnos je, da mi partner pomaga o tem spregovoriti, da me umiri, da skupaj najdeva način, ki bi nama obema lahko dal svobodo, ki jo potrebujeva in občutek, da sva dovolj točno taka kot sva. Dovolj en za drugega in vsak zase. Dovolj, da osrečiva vsak sebe ob drugemu. Odnos je varen takrat, ko lahko spregovoriva o stvareh, takšnih kot so.

»Najbolj se moška ranljivost pokaže prav pri njegovi nečimrni samopodobi. Moški želi biti boljši od vseh svojih tekmecev. Hoče biti prvi pri svoji ženski. Hkrati pa večina moških na vprašanje, ali mislijo o sebi, da so boljši od drugih, odgovori z »ne«. (Erzar, 2003).« Pa vendar je ona z vami, z vami deli svojo tesnobo, svoje strahove, svoje očitke in poskuse, da bi se osrečila. Vse to tvega ob vas. Tvega, da jo ne boste sprejeli, da jo boste zavrnili, da tudi vi ne boste zadovoljni. In vi ste tisti, ki ste vztrajali ob njej. Ne ni bivši ob njej, ni njen sodelavec ob njej. Vi ste in vidva bijeta bitke, kako ostati skupaj. Bil ste izbran in izbrana je ona, vsak dan znova, ko se odločita ostati skupaj.

Ženske pa sanjamo o varnosti ob njem, o tem da bi on poskrbel za nas in nas zaščitil. In, se mu prepustimo. Vržemo se v odnos, na milost in ne milost njega, ki koraka ob nas. Predamo se spolnosti, včasih tudi povsem »nesposobne«, brez prave želje, brez da bi vedele same v sebi, če si me tega sploh želimo.  Čakamo, da se srečamo v postelji, da bi tam doživele toplino in bližino, ki jo pogrešamo, brez da bi se zavedale, da moška in ženska spolnost ni enaka. Moški v spolnosti išče potrditev, občutek da nam pripada, ženske pa nežnost in občutek, da nas imate radi, da nas boste zavarovali. In ne, ne govorim o divjih, strastnih avanturah, ki se zgodijo le enkrat. Potrebno je veliko samozavedanja, da si sploh lahko priznamo, da so vsa zgoraj našteta čutenja, res tam, v naših spalnicah. In ne, ne govorim, da vsi čutite tako, govorim o tem, da je za lepo spolnost potrebna ranljivost obeh, saj se drugače hitro prikradejo obrambni mehanizmi, v katerih je polno joka, poniževanja, manipulacije, prezira in celo gnusa.

Društvo Človeška toplina, ki ga lahko najdete na http://cloveska-toplina.com/, vas vabi na predavanje Intimno partnerstvo. Decembra smo predavanje že izvedli, tokrat pa ponovno vabim na predavanje vse partnerje, ki bi o odnosih, intimi in spolnosti radi izvedeli kaj več. Poglejte si dogodek na FB: https://www.facebook.com/events/1867752253448179/

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*