Je nakupovanje preko spletne trgovine varno? – 1.delDanes je uporaba spletne trgovine čisto nekaj vsakdanjega. Vsaj za večino tistih, ki to prebirate. Verjamem, da spletna trgovina ni ravno omenjena pri pogovoru z vašimi starimi starši, ampak tisti nekaj let mlajši, pa verjamem, da so že vsi slišali zanjo. Ne, tudi za mojo staro mamo spletna trgovina ni nekaj, kar bi uporabljala, saj me je še nekaj časa nazaj prosila, naj ji uredim “elektronsko pošto”, vendar naj bom previden, da me elektrika ne strese med tem početjem : )

spletne-trgovine

Vsi, ki smo vsakodnevno aktivni na spletu, pa smo se najverjetneje že kar nekajkrat znašli na naslovni strani kakšne spletne trgovine. Mogoče spletno nakupovanje pri vas ni ravno prva izbira za nakup, vendar si upam trditi, da ste že kdaj poskušali naročiti kakšno stvar iz spletne trgovine. Spet drugim pa je kupovanje preko spleta najljubše opravilo.

Mnogo nas, ki uporabljamo internet vsak dan (služba, zabava, delo od doma, iskanje informacij, kupovanje, socialne aktivnosti…), se verjetno niti ne zavedamo, da večina od nas kupuje veliko manj v fizičnih trgovinah, kot smo to počeli še nekaj let nazaj. Danes ljudje iščemo specifične izdelke najprej na “stricu” Googlu. Ko nas ta napoti do spletne trgovine z iskanim izdelkom, si lahko na tej ali sorodni strani lahko preberemo vse, kar se lahko da prebrati o dotičnem izdelku. Tako smo postali “pametni” kupci. Spletna trgovina je polna informacij o izdelkih, katere ponuja. Tako nam omogoča, da si lahko vse potrebne (in včasih tudi nepotrebne) informacije o napravi, ki bi si jo radi privoščili, natančno preberemo na istem mestu.

Posledično danes malokdo slepo verjame trgovcu na oddelku video in audio tehnike v velikem nakupovalnem centru, da je najnovejši model predvajalnika res najboljši, ne samo najdražji. Prednost za nas potrošnike je tudi ta, da so spletne trgovine v velikem porastu. Tako imamo več možnosti izbire glede plačilnih in dostavnih pogojev. Najlepše pa je to, da lahko pridemo na različne spletne trgovine in primerjamo medsebojne cene enakih izdelkov z nekaj kliki, v nekaj minutah. Ponudniki se danes borijo za kupce, zato so večkrat primorani ponuditi nižjo ceno od konkurenta. Še lažje – danes imamo tudi spletne strani, ki nam samodejno prikažejo katera spletna trgovina ponuja najnižjo ceno za izdelek, ki ga iščemo. Loči nas le še klik do spletne trgovine najcenejšega ponudnika in od tam klik za izbor izdelka ter plačilo. Zelo preprosto, se strinjate?

 spletno-nakupovanje

Če bi me približno petnajst let nazaj vprašali, ali je spletna trgovina dovolj varna za brezskrbno nakupovanje oziroma plačevanje izdelkov, bi vam kot takratni “vsevedni najstnik” verjetno odgovoril približno takole: “Okradli vas bodo, pa še vedeli ne boste kdaj, če boste kupovali preko spleta.”

V takratnem času se je zgodila resnično marsikatera spletna prevara, saj smo bili slovenski uporabniki še “zeleni” glede načina plačevanja na spletu. Kar nekaj primerov je bilo, ko so ljudje ostali brez svojega denarja in naročenega izdelka, vendar je to bila največkrat tuja spletna trgovina, tujega ponudnika. V času “vzhajajočega” dogajanja na internetu, so takrat zame spletne trgovine pomenile slabo prakso in nikoli si ne bi mislil, da bom kdaj uporabljal takšnem način nakupovanja.

Od takrat se je moje mnenje glede spletnega nakupovanja popolnoma spremenilo. Obisk spletne trgovine je danes zame nekaj vsakdanjega. Kar večino stvari, razen hrane (to vedno raje prej vidim) kupujem na spletu. No ne vse, ampak večino pa res. V zadnjih letih so spletne trgovine v velikem porastu, predvsem na račun dobre prakse in varnega načina plačevanja ter posledično veliko večjega zaupanja potrošnikov v takšen način opravljanja nakupov in plačil. Predvsem pa igrajo tu vlogo tudi mlajše generacije, ki odraščajo skupaj z internetom že od malih nog. Tako je nakup preko spletne trgovine za njih verjetno bolj običajna stvar, kot obisk v “fizični” trgovini. Zadnjih nekaj let imamo tudi pravo poplavo portalov z različnimi popusti. Tudi to so neke vrste spletne trgovine, na katerih kupuje “izjemne ponudbe” skorajda že vsak uporabnik spleta.

 nakupovanje

  • Spletna trgovina je danes na voljo čisto vsakemu uporabniku, ki vihti miško svojega računalnika. Tudi sama  uporaba spletne trgovine je danes zelo preprosta.
  • Naš ritem življenja je veliko hitrejši in nakup v “fizični” trgovini prestavlja že skoraj pravi stres, saj si moramo vzeti čas za ogled. Pa če slučajno tu nimajo pravega modela, mora človek na drugo stran mesta še v konkurenčno prodajalno pogledat. Tam pa je največkrat še veliko dražje, kot v prvi.

To sta dva največja razloga zakaj vedno več ljudi uporablja spletne trgovine za nakupovanje  Vprašanje je, ali bo šel trend v naslednjih nekaj letih še vedno v to smer. Mogoče bodo pa otroci naših vnukov le še posedali pred velikimi ekrani in kupovali stvari iz svojega naslonjača. Vseeno predvidevam in upam, da se to ne bo zgodilo še tako kmalu.

spletni-nakupi

Kljub temu, da so spletne trgovine zelo varne za uporabo, vseeno bodimo previdni, kaj vse bomo “zmetali” v svoje spletne košarice. Veliko lažje je namreč zapraviti denar, ki ga vidimo le kot številko na našem ekranu, kot pa tistega, ki ga moramo dejansko dati iz svojih rok.

V drugem delu boste izvedeli koristne napotke in nasvete, kako spletne trgovine preverite pred nakupom, da ne bi prišlo do zlorabe vaših osebnih podatkov ali celo vaše kreditne kartice.

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*