Je Tina Maze s svojim slovesom zavedla navijače?

Tina Maze je svojo tekmovalno smučarsko kariero zaključila na Pohorju, na tekmi za Zlato lisico. Obljubila nam je še eno vrhunsko predstavo, s katero se bo zahvalila vsem prijateljem, ekipi, sponzorjem in novinarjem. Vsi smo nestrpno čakali njen »spektakularni« zaključek kariere, ki ga je napovedovala skozi celoten enoletni smučarski premor. Napovedovala je tekmo kot so bile vse druge; napovedala je zmago. Pa je bila to zmaga? Nas je s svojimi izjavami uspešno zavedla?

tina maze smučišče

Iskati izgovore in razloge, da tekmovanj med premorom ni pogrešala, je popolnoma brezpredmetno. Vsak  vrhunski športnik ima svojih »5 minut slave«, ki lahko zelo hitro minejo. Tako kot so minile tudi Tini Maze. Kako bi lahko vrhunski športnik odpeljal spektakularno tekmo, ko se namesto da bi treniral, raje celo leto ukvarja s tožbami in zavajanjem množice?

No, pa smo slovo kraljice kar hitro pozabili…in kako ga ne bi, če se je peš, s smučmi v rokah sprehodila skozi ciljno črto medtem, ko je svojim oboževalcem napovedovala spektakularno tekmo in navsezadnje tudi zmago. Na njeno žalost in našo veliko srečo, imamo še veliko perspektivnih smučark in smučarjev, ki nas že sedaj razveseljujejo z vrhunskimi uvrstitvami.

Tina Maze pa ni skrbela za medijski pomp samo s svojimi spektakularnimi zmagami. Je ena izmed redkih alpskih smučarjev oz. smučark, ki je med množico povzročila takšen razkol mnenj. Pridobila si je svoje zveste navijače, ki jo bodo podpirali in zagovarjali ne glede na to, kaj bo počela. Spet drugim pa se zdi njeno početje skrajno nesprejemljivo za športnika.

Včasih lahko dobimo občutek, da za svoja dejanja ni odgovorna sama, pač pa njen trener in vodja ekipe Team to aMaze, Andrea Massi. Za Tinin sloves v Mariboru, ki so ga prenašali tudi na Tv Slovenija, naj bi za njen nastop zahteval honorar v višini nekje okoli 25.000 evrov. Do realizacije seveda nikoli ne bi prišlo, ni pa bilo tudi nikoli zanikano, da je Andrea Massi nekaj takšnega resnično zahteval. Pred nastopom na Zlati lisici je prišlo do javnega obračunavanja med Smučarsko zvezo Slovenije in ekipo Team to Amaze, kjer je ekipa zahtevala 15.000 evrov za vsakega sponzorja, ki bi ga Tina Maze nosila na svojem dresu, ko bi odpeljala svojo zadnjo vožnjo po pohorski strmini. Njihov spor je moralo reševati celo vrhovno sodišče. Kje je tukaj profesionalnost?

Če spomnimo, da je Tina Maze v svoji karieri osvojila kar 26 zmag v smučarskem pokalu, kar jo je pripeljalo na sam vrh v zgodovini smučanja Slovenije. Na sam vrh jo je postavil tudi skupni seštevek svetovnega pokala v eni sezoni, ko je premagala tako moško in žensko ekipo s številom točk, ki jih je osvojila kar 2414. Fenomen je tudi to, da se skozi svojo dolgo kariero nikoli ni resneje poškodovala. Začela je močno razločevati kaj pomeni prvo in kaj drugo mesto, kar je pokazala tudi navzven, da je očitno razočarana, ker je kdaj pristala tudi na drugem mestu.

Definitivno je zaznamovala tudi medijski prostor. Tako kot nas je razveseljevala s svojimi uspehi in zmagami, nas je tudi večkrat razočarala ravno zaradi takšnih potez kot so bile omenjene zgoraj. Poleg nagrad, ki jih je prejemala za svoje smučarske uspehe, so bili njen kruh tudi novinarji, ki so ji plačevali za njene izjave. Vendar je kljub temu, da ji prinašajo velik dobiček, imela odpor do podajanja izjav. Če zmaguješ in si najboljši je logično, da si tarča tudi medijskega pompa, ki pa ga je potrebno sprejeti kot nujno zlo. Ni bilo pomembno ali je zmagala ali »izgubila« na drugem mestu, je izjave za javnost podajala z velikim odporom, na koncu kariere pa naj bi začela zaračunavati svoje izjave, ki jih je podajala za javnost.

Vrhunske športnike kot je Tina Maze si ljudje zapomnijo po njihovih dosežkih, vendar v spominih ostane tudi njihov karakter in dobrotnost, ki so jih kazali skozi celoten potek kariere. In tukaj je njena osebnost žal negativno zaznamovala njeno kariero, na kar je verjetno vplival tudi Andrea Massi.

Torej, napoved njenega slovesa je po njenih besedah vključeval smučanje v slogu, kakršnega smo navajeni od naše senzacionalne smučarke. Torej, spektakularno smučanje do prvega merjenja vmesnega časa, kjer je imela že 64 stotink zaostanka za vodilno, ko je nenadoma zaustavila smuči in se podala v objem Andree Massija. Nato pa je pred ciljno črto odpela smuči in se peš podala čez črto. Očitno je bila to zmaga za njeno dušo in ne za njene oboževalce in podpornike. In to je trenutek, ko se zaveš, da nisi več najboljši…

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*