Jutri bom pa zares,…Napisala dolgo obljubljeni članek, začela hujšati, šla v fitnes,… Ali karkoli drugega. Samo še to pecivo, ki sem ga spekla, pojem do konca, potem pa čisto zares začnem s shujševalno dieto. Uf, danes sem tako utrujena. Se me najbrž nekaj loteva, kakšna viroza. Bom drug teden začela s fitnesom.Prave želje

Saj vendar vsi pravijo, da se moramo že enkrat postaviti na prvo mesto. Torej se moram malo odpiliti, pa spraviti k sebi, potem pa bom res začela redno hoditi v fitnes. Taki in podobni izgovori. Se vam zdi znano? Ob vsem tem pa občutek slabe vesti. Ker se ne premaknem, ker ne naredim, kar sem si obljubila.

Danes, ko to pišem, smo 23. januarja. Znan kot najbolj depresiven dan v letu. Pa si ne izmišljujem. Je baje znanstveno dokazano. Do te ugotovitve je prišel britanski znanstvenik z univerze v Cardiffu. Pri svoji raziskavi je upošteval različne vidike, ki lahko pokvarijo počutje. Sivo vreme, prazne denarnice, pomanjkanje pozitivnega mišljenja. Med vzroki so tudi propadle novoletne zaobljube. Pomanjkanje motivacije za izpolnjevanje naših zaobljub.

Ja, januar je zelo drugačen kot veseli december ko je vse razsvetljeno, polno vsega prijetnega dogajanja. Kar v zraku se čuti neko veselo pričakovanje. Praznovanja hitro minejo (prehitro) in začne se običajen vsak dan. Po začetnem zagonu, da letos pa bomo res izpolnili naše novoletne zaobljube, začnemo iz dneva v dan odlašati.

In tako se prikrade tretji teden v januarju, ko ugotovimo, da nismo v bistvu še nič naredili oz. po začetnem zagonu, krepko popustili. Spustili smo se v običajne tirnice, ko kar nimamo časa za fitnes. Ali pa za karkoli drugega, kar smo si obljubili, da bomo to leto pa le naredili.

Kaj je pravzaprav tisto, kar mi preprečuje, da zaobljubljenega ne naredim ali izpeljem po začetnih načrtih?

Pa ostanimo pri fitnesu ali katerikoli drugi telesni vadbi. Ker ravno spada med deset najbolj pogostih novoletnih zaobljub.

Kaj je tisto, da ne premaknemo svoje r..ke in gremo na delo?

Eden izmed razlogov je lahko ta, da ta želja sploh ni bila naša. Se vam zdi neumna trditev?

Preden se odločite o tem, ali je ta trditev čisto mimo, se vprašajte, kolikokrat ste v življenju naredili nekaj, samo zaradi ljubega miru. Kaj pa študij, ste se res odločili točno za tistega po vaših željah? Ali pa ste morda šli v tisto smer, ki so vam jo predlagali starši, učitelji, ali pa ste morda šli v tisto smer kot vaši prijatelji? Hodite v tisto res vašo idealno službo? Se vsako jutro zbudite in rečete, jeee grem v službo v kateri se res počutim izpopolnjenega? Ali pa si zjutraj rečete, no ja, mi vsaj nekaj denarja prinese… Imate morda svoje podjetje, pa ne uživate v svojem delu?

Kot otrok sem si želela ogromno stvari, za katere so me počasi prepričali, da niso realne. Želela sem si med drugim, da bi bila princeska. To pa res ne bo šlo, a ne. Totalno nerealna želja. Želela sem si, da bi bila mehanik. Ja, to pa res ne gre. Saj si punca vendar. Počasi, počasi, pa so moje želje postajale vedno bolj realne…

Želela sem si recimo, da bi bili otroci zdravi. Da bi dobila službo.

So bile to želje ali potrebe?

Velika razlika. Potreba je tisto, kar je nujno za življenje, želja pa je čustvena potreba po nečem.

In tako smo počasi naše želje zamenjali s potrebami ali pa z željami naših bližnjih. Obiskovali smo v šole, ki so bile primerne za nas. Živimo v kraju, ki je najbolj primeren za nas. Živimo na način, ki je najbolj primeren za nas. Skratka, živimo življenja, ki so najbolj primerna za nas.

A res, je res vse to po naših merilih ali po merilih okolice?

Ali je res obisk fitnesa tisti pravi način rekreacije, ki je najbolj primeren zame? Ali sem si morda umislila fitnes, ker mi je prijateljica svetovala? Ali kdorkoli drugi.

Kako pa jaz prepoznam pravo željo?

Prava in resnično moja želja me pomirja in ob enem mi da novega elana. Pravo in resnično mojo željo začutim v srcu.

Pri prepoznavanju prave želje je zelo pomembno, da poslušamo svoje srce, ne možganov. To dobesedno milim.

Ste že slišali, da je srčevo elektromagnetno polje kar 5.000 krat močnejše od možganskega elektromagnetnega polja? In to polje se lahko zazna tudi nekaj metrov izven telesa. Vsi vemo, da čustvenim spremembam sledi sprememba srčnega ritma, sprememba pritiska in drugih funkcij v telesu. To nas opozarja na to, da srce ni samo mehanična črpalka, ki po telesu črpa kri, temveč veliko, veliko več.

Naše srce intuitivno ve, kaj je prav za nas in kaj ne. Moramo pa mu prisluhniti. V sedanjem živ-žavu in direndaju v katerem živimo, se nam kaj hitro zgodi, da našega srca niti ne slišimo. Ravno zaradi tega, je našo resnično željo včasih tako težko spoznati. (več o tem si lahko preberete v brezplačni e-knjigi PRVI KORAK K USPEHU – ŽELJA)

Mislim, da res lahko rečemo, da je želja predpogoj za izpolnjevanje katerihkoli zaobljub, ne samo novoletnih. Tista prava, srčna in samo naša želja. In morda fitnes niti ni tista moja prava in srčna želja. Morda je drugačen način rekreacije veliko bolj primeren zame.

To o fitnesu je bil sicer samo primer. Ker, kot rečeno, je ravno obisk fitnesa ena izmed najbolj pogostih novoletnih zaobljub. Sama se veliko raje gibam v naravi. Mi je veliko bližje. Predvsem pa, mi da veliko več kot samo rekreacijo…

Morda pa je prav ta teden ravno pravi za prevetritev naših novoletnih zaobljub. Morda pa je ravno zdaj pravi čas, da pogledamo, če so na našem seznamu res tiste naše prave in resnične želje.

Kdo je Tatjana?Tatjana Lucrum

Tatjana je mama dvema najboljšima puncama na svetu 🙂 Je življenjska sopotnica, že zelooo dolgo. Z vsemi vzponi in padci (ki jih ni bilo malo).
Je podjetnica, z dušo in predvsem srcem. Obožuje naravo, ker v njej ni nič popolno in je ravno zaradi tega enostavno popolna.  Je poslovna coachinja in mentorica podjetnikom, ki želijo korak naprej na svoji osebni in poslovni poti. Več o njenih programih na spletni strani www.lucrum.si

 

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*