Kaj nam obraz pove o našem zdravju?

Naš obraz in naš videz lahko zelo veliko povesta o nas, predvsem o našem zdravju, počutju, početju. Cigaretni dim, alkohol, premalo spanja so le nekateri izmed dejavnikov, ki slabo vplivajo na našo kožo in na naše počutje. Velikokrat nismo pozorni na spremembe, ki nastanejo na našem obrazu, pa bi morali biti. Spremembe kot so bleda koža, akne, rumene lise, popokane kapilare, velikokrat kažejo na dogajanje v našem telesu. Pa poglejmo, kaj o tem menijo strokovnjaki.

obraz zdravje mozolj

Bleda koža je lahko posledica pomanjkanja železa v krvi, ranice, ki se pojavljajo okoli ust, pa lahko kažejo na pomanjkanje vitamina B. Raziskave kažejo, da  ima 1,6 milijarde ljudi anemijo. Le ta se kaže kot bledica obraza, bleda očesna in ustna sluznica ter temnimi kolobarji pod očmi. Anemijo ali slabokrvnost občutimo tudi kot utrujenost in zaspanost. Pravilna prehrana, bogata z rdečim mesom, dovolj vitamina C, pomembno vplivajo na izboljšanje počutja. Seveda nam bo zdravnik predpisal tudi ustrezna zdravila, ko bodo poskrbela za korekcijo železa v krvi.
Rumene lise so lahko simptom povišanega holesterola v krvi. Le te se pojavljajo okoli oči, nosa in ust. Rumene lise ali strokovno ksantelazma se zelo pogosto pojavljajo pri ljudeh s povišanimi vrednostmi holesterola in trigliceridov v krvi. Pogosteje jo najdemo pri ženski populaciji in sicer se te spremembe pojavljajo v srednjih letih. Če laboratorij pokaže povišane lipide, torej maščobe, moramo paziti na naše prehranjevalne navade ter zmanjšati količino nezdravih maščob v  hrani.

obraz zdravje akne

Ranice v ustnih kotičkih, poznan kot kotni stomatitis, se pojavljajo pri ljudeh, ki trpijo za pomanjkanjem vitaminov skupine B, sploh B2.Ti vitamini delujejo tudi protivnetno,  pomanjkanje pripelje do  rdečice kože in pokanja v ustnih kotičkih. Pojavi se tudi obložen jezik. Najpogosteje imajo težave vegani, saj se izogibajo uživanju hrane kot so jajca, mleko in mlečni izdelki, meso in ribe. Bogat vir vitamina B so tudi temno zelena zelenjava kot je špinača, grah , kvas.

Akne na bradi lahko kažejo na sindrom policističnih jajčnikov. Ker je brada področje, ki je posebno nagnjeno k oscilaciji hormonov, tako progesterona kot testosterona, se tu najpogosteje pojavljajo akne. Obiščite ginekologa in se z njim pogovorite, saj se sindrom policističnih jajčnikov pojavlja v petih do desetih odstotkih žensk. Ta sindrom se pogosto zanemarja in se ga ne diagnosticira.

obraz zdravje ženska

Tudi previsoka telesna teža lahko kaže na sindrom policističnih jajčnikov. V primeru diagnosticiranega sindroma, vam bo ginekolog predpisal primerno hormonsko terapijo, ki bo poskrbela za hormonsko ravnotežje.

Popokane kapilare na obrazu lahko kažejo na nezdrav življenjski slog, torej pitje alkohola, kajenje, čezmerno pitje kave in močno začinjena hrana. Da bi preprečili ta pojav, se izogibajmo alkoholu, nikotinu, kavi ter pretiranemu izpostavljanju soncu. Uporabljajmo kvalitetne kreme za obraz , na soncu se zaščitimo s primernim sredstvom za sončenje.

Za globoke gube na obrazu imamo glavnega krivca, to je cigaretni dim. Le ta poskrbi, da se kapilar v vrhnjem sloju kože zožijo in na ta način je omejen in hranljivih snovi v kožo dotok kisika in hranljivih snovi v kožo, vključno z vitaminom A. V cigaretnem dimu so tudi snovi, ki uničujejo kolagenska vlakna, katera so odgovorna za elastičnost in čvrstost kože.  Koža kadilcev je tudi dehidrirana in že ena sama cigareta na dan je škodljiva. leti se zmanjša tudi količina maščobe pod kožo in tudi to pomembno vpliva na pojav gub. Če želimo ohraniti kožo čim dlje elastično, se odpovejmo cigaretam, pijmo veliko tekočine in uživajmo vitamin C, ki pomaga koži pri ponovnem nastajanju kolagena. Bodimo pozitivni in nasmejani, vse to se bo poznalo na naši koži.

En komentar

  1. Marija Cilenšek

    Hvala za napisano. Resnično se preslabo gledamo v ogledalo. Sama uporabljam za kozmetično sredstvo izključno vodo in imam pri petdesetih letih zavidljivo lepo kožo na obrazu. In nobenih težav z njo po telesu. Tudi pijem ustrezne količine vode dnevno. Od sedaj naprej pa se bom tudi natančneje pogledala v ogledalo in ukrepala, ko bo potrebno.

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*