Kaj nam sporočajo sanje?

Kar zmorejo človeški možgani, ki so najbolj popoln in programirani tako, da rešujejo naše probleme, je neprimerljivo z najboljšimi računalniki. Človeški um, njegova čustva, so hkrati tudi najmanj raziskan čudež tega sveta. Ravno tako naša podzavest, kjer so potisnjene naše želje, čustva, misli. In sanje nam povedo nekaj malega o bogastvu in živosti naše podzavesti. Le kaj vse bi spoznali, če bi lahko prodrli do naše podzavesti, vendar, morda je le bolj tako, kot je in, da človek prav počasi spoznava samega sebe in svoj notranji svet.

sanjanje sanje sreča

Kaj nam sporočajo sanje? Koliko, kaj in zakaj najpogosteje sanjamo nekaj? Po Freudu sanje pomenijo potisnjene seksualne želje. Indijanci so si sanje priklicevali na različne načine, tako s postom, savnami, z osamitvijo v naravi. Svet je lep v sanjah, seveda le, če so sanje ugodne. Velikokrat se prebudimo prestrašeni in vznemirjeni, sanje so bile moreče. Iščemo pojasnilo, listamo po sanjskih knjigah in raziskujemo njihov pomen. In običajno niti ne vemo kaj iščemo. Freud je trdil, da je tolmačenje sanj enako poti v neznano.

Gustav Jung, znani švicarski zdravnik in psiholog, je bil mnenja, da nam sanje nekaj sporočajo, nas opozarjajo na bodočnost in imajo kompenzacijsko nalogo, saj s sanjami nadomestimo tisto, kar nam manjka. Sanjamo vsako noč…vsaj pet sanj, običajno se jih ne spominjamo vseh in mislimo, da nismo sanjali nič. Najpogosteje pa se spomnimo zadnjega niza sanj preden se prebudimo. In kaj so sanje? Je to namišljeno doživetje zvokov, slik, občutkov? Zanimanje za sanje je že od nekdaj veliko, cela znanost je nastala v zvezi z njimi. Kar nekaj jih zagovarja teorijo, da sanje začenjajo brez smisla in brez posebnega pomena. Allan Hobson zagovarja teorijo z imenom ” Hipoteza o aktivaciji in sintezi”. Sanje začnejo z brezsmiselno sliko, za katero je odgovorno nevrološko dogajanje, mi jim pa dodajamo smisel in »”kreacijo”. Teorij, ki pojasnjujejo zakaj sanjamo, je veliko, najenostavnejše pa lahko rečemo, da so sanje skupek dogodkov in želja preteklih dni ali istega dne in jih v sanjah nekako obdelujemo. In če citiramo Freuda….sanje nam služijo za izpolnitev prepovedanih in v podzavest potisnjenih želja. Strokovnjaki, ki se ukvarjajo z našo podzavestjo in sanjami so si edini, da se v sanjah največkrat pojavljajo tesnobna in neprijetna čustva. To pa se dogaja le zato, ker želimo iz svoje podzavesti izriniti čustva tako pozitivna kot negativna, vendar morda nedovoljena in tako sem nam zopet dogajajo neprijetne sanje. Mnogi ljudje, ki so preživeli hude travme, se soočajo z nočnimi morami, kar predstavlja del naše podzavesti, ki želi nekako “obdelati” ta neprijeten dogodek in se zato vedno znova vrača v sanjah k njemu. Psihologija imenuje to “Prisila ponavljanja”. To bi lahko tudi pojasnilo, zakaj nekateri v sanjah kričijo, celo hodijo. To lahko pomeni, da morda ne razumemo del našega življenja in nič ni narobe če se z nekom tudi o tem pogovorimo. Tako sanje dobijo svoj smisel in nas določen dogodek neha preganjati. Seveda so nočne more lahko izzvane tudi z različnimi zdravili, ki spreminjajo naš metabolizem.

In kako naj si mi interpretiramo sanje?

Če bi bilo po Freudovo, bi pomenilo, da moramo vse simbole v sanjah povezati s spolnostjo. Vendar sanje, ki so včasih bizarne, ne rabijo biti interpretirane. Lahko pa imamo sanje za iskanje pravega odgovora, saj se veliko potisnjenih čustev “prazni” preko sanj. In mnogi terapevti poudarjajo, da so občutki, ki so jih imele osebe med sanjami, verodostojni. Zgodi se, da sanjamo lepe sanje, zbudimo se pa s slabim občutkom in obratno. Racionalnejši ljudje ne uporabljajo preveč domišljije in niti intuicije, zato so bolj nagnjene iskanju k iskanju objektivne resnice in kažejo odpor pri raziskovanju neznanega, torej tudi sanj. Sanje nam, če verjamemo vanje, lahko napovedujejo kaj se bo zgodilo nam ali nekomu drugemu. Zgodi se nam lahko, da imamo grde sanje in če moramo zjutraj z avtom na pot, nekako odlagamo odhod.

Ali lahko sanje nadzorujemo?

Ja, lahko jih nadzorujemo. Poznamo tehniki nadzorovanja sanj in to sta lucidne sanje ter inkubacija. Lucidnih sanj se človek zaveda, ve, da sanja in je sposoben te sanje prilagajati in jih spreminjati. Inkubacija pa je usmerjanje našega razmišljanja o točno določeni temi in sicer z namen, da o njej sanjamo. In to tehniko lahko izkoristimo tudi v namen reševanja problemov. Teh tehnik se sčasoma naučimo in, vsaj tako trdijo znanstveniki, postanejo učinkovite in uporabne.

Nočna mora in nočna groza so zelo neprijetne sanje iz katerih se prebujamo prestrašeni in so najpogostejše pri otrocih. K sreči pa sanje hitro pozabimo, ravno tako nočne more. Obstajajo tudi ljudje, ki sanjajo prihodnost, torej zaznavajo dogodek, preden se ta v resnici zgodi. Večina teh sanj se nanaša na življenjsko nevarne okoliščine ali smrt. Tako trdi Frank Joseph v svoji knjigi” Pomen naključij v vašem življenju”.

Začetnik raziskovanja spanja in sanj William Dement je takole opisal sanje:

In res je tako.

 

 

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*