Kako do zdravega ustnega zadaha?

Vsak se kdaj znajde tudi v kaki neprijetni situaciji. Med temi je lahko začetni ali ponavljajoči se slab zadah. Rešitve pa se začnejo z zavedanjem težave, ki se lahko pripeti sočloveku ali pa nam. V obeh primerih ravnajmo obzirno in prijazno. Roko na srce, za vsako težavo se prej ali slej najde ustrezna rešitev.

Ja, tudi takšna težava, kot je slab zadah, lahko napreduje v čedalje večjo neprijetnost. Sploh pa, če ste je deležni že dalj časa. Po eni strani morda zato, ker smo mislili, da bo sama izzvenela, po drugi strani pa morda prav zato, ker smo veliko časa potrebovali, da smo si težavo priznali in se je začeli zavedati.

ustna higiena

Kako nastane slab zadah

Povzročitelji slabega zadaha so bakterije, ki tvorijo odpadne produkte in smrdljive pline.

Idealna hrana za takšne bakterije so delci hrane, ki ostanejo med zobmi, na zobeh in zlasti v jamicah ter vijugicah jezika. S takšnimi ostanki hrane se bakterije hranijo, ob tem pa izločajo plinske odpadne produkte, ki oddajajo močan in neprijeten vonj. Ta vonj pa je sestavljen iz žveplene molekule, ki vas sooči z vonjem po gnilih jajcih.

Dva temeljna tipa slabega zadaha sta prehodni in kronični.

Prehodni slab zadah je navadno kratkotrajen. Največkrat pa ga povzroči določena vrsta hrane, med običajnimi sta česen in čebula. Primer prehodnega slabega zadaha je lahko tudi jutranji zadah, ki največkrat nastane zaradi izločanja sline prek noči, kar pomeni, da se lahko razvije še več bakterij oziroma se tako le-te lažje množijo.

Kronični slab zadah, strokovno halitoza, pa je dolgotrajnejša nadloga. Le-ta pa se začne prazvaprav z jutranjim zadahom, ki ne popusti. Niti po temeljitem ščetkanju in nitkanju, ampak vztraja čez cel dan. To je jasen znak, da ste napredovali do kronične in tako dolgotrajnejše oblike slabega zadaha.

ustna_higiena

Nekaj najpogostejših vzrokov, ki lahko privedejo do obeh tipov slabega zadaha:

  • DELCI HRANE: Najboljša hrana za bakterije so mlečni izdelki, ki vsebujejo veliko beljakovin. Prenekatere dišeče arome se v ustih lahko spremenijo v neizbežen smrad. Zato je priporočljivo zaužiti čim manj močnih arom ali pa sploh nobenih. Naslednja stvar pa je, da redno ter temeljito ščetkate zobe, vsakič uporabite še medzobno ščetko in nitko, da so tako zobje brez vsakršnih delcev hrane, povzročiteljev slabega zadaha.

Nekaj majhnih trikov, kako lahko prikrijete slab zadah, pa vam lahko pride zelo prav. Izbirate lahko med osvežilnimi bonboni, kapsulami, žvečilnimi gumiji brez sladkorja ter razprišili proti slabemu zadahu.

  • BAKTERIJE: Le-te se nahajajo tudi na jeziku, ki je skoraj v 90 % primerov vzrok slabega zadaha. Potemtakem je jezik potrebno postrgati (v vseh vijugah in vdolbinah) s strgalom za jezik → ter seveda upoštevati vse vijuge in vdolbine, da ne pride do t. i. bakterijskega filma, ki oddaja neprijeten vonj. Morda boste malce neprijetno presenečeni, a post tudi v usta prikliče slab zadah. Pojavi se prek nazalnega izcedka oziroma sluzi, ki zadaj kaplja iz nosa na zadnji del jezika. Kapljajoča sluz pride tako v stik z ustnimi bakterijami, kar slab zadah dodatno poveča. Za dodatno kopičenje bakterij v vnetnem tkivu dlesni in v obzobnih žepih sta odgovorna tudi vnetje dlesni in paradontalna bolezen.
  • TEŽAVE V USTIH: Med tovrstne nadloge spadajo poškodovan zob, bolečine v ustih, krvavenje dlesni. Ti vzroki so povezani s propadanjem ali gnitjem, kar močno vpliva na dah, saj so na delu spet bakterije.
  • SUHA USTA (XEROSTOMIJA) pomenijo pomanjkanje sline in s tem tudi zraka, kar povzročijo starost, zdravila (predvsem pri sladkorni bolezni), izguba žlez slinavk zaradi operacije ali obsevanj. Poleg slabega zadaha suha usta lahko povzročijo tudi karies in vnete dlesni, saj ima pretok sline zelo pomembno vlogo – ščiti usta in zobe pred škodljivimi dejavniki. Nadomestki sline so pravzaprav žvečilni gumiji ali bonboni, v obeh primerih brez sladkorja.
  • HUJŠANJE: V tem obdobju se v primeru slabega zadaha le-temu žal ne moremo izogniti; med hujšanjem ali celò stradanjem v želodcu nastajajo tekočine, imenovene ketoni, ki pa imajo svoj vonj, ki pa je podoben vonju slabega zadaha.
  • KAJENJE: Je eden glavnih povzročiteljev slabega zadaha, saj izsuši ustno sluznico in omogoča bakterijam, da se lažje in veliko hitreje razmnožujejo, za seboj pa puščajo smrdeče ostanke.
  • ALKOHOL: Ta prav tako izsuši ustno sluznico, kar slini prepreči, da bi skrbela za varnost zob in ustne votline.
  • BOLEZNI: Tu so primeri slabega zadaha redki. Lahko se pojavijo pri tonzilitisu, težavah z jetri, želodcem, pljuči, pri rakastih tvorbah, … V takšnih primerih vas bo zobozdravnik napotil k vašemu izbranemu osebnemu zdravniku na podrobnejše preiskave.
  • BOLEZNI DIHAL: Sinusitis, prehlad in angina in vse ostale bolezni dihal prav lahko vplivajo na slab zadah, ker se na vnetih delih bakterije bolj razmnožujejo.

Rešitve, ki (po)skrbijo za zdrav in svež zadah/vonj:

  • DOBRA IN NATANČNA USTNA HIGIENA, kar pomeni redno čiščenje ustne votline: vsaj dvakrat dnevno ščetkajte zobe in dlesni. Poskrbite pa tudi za higieno jezika; oblog z jezika ne smemo odstranjevati s ščetko, ker jih razmaže na vse strani, ampak s posebnim strgalom. Hvaležni pa boste tudi redni uporabi zobne nitke.
  • REDEN OBISK ZOBOZDRAVNIKA: Tako se boste izognili infekcijam, kariesu in drugim odvečnim nadlogam.
  • VELIKO VODE: Z vodo se rešite ostankov hrane iz ustne votline in slina je tako ponovno v polnem delovanju.
  • SPREMENJENA PREHRANA: Povezana je z močjo prebave. Živila, kot so fižol, čebula, česen, ob razgradnji oddajo pline, ki privedejo do slabega zadaha. Toplo priporočljivo je, da uživate več svežega sadja in zelenjave. Na primer, korenček in jabolko že naravno pomagata očistiti zobe. Je pa vsekakor res, da sta redno ščetkanje in nitkanje na prvem mestu.
  • ŽVEČILKA BREZ SLADKORJA: To spodbuja nastajanje sline, ki v usta naseli vlažnost. Le tako pa je ustna votlina bolj prijetnega vonja. Vseeno pa tudi tu velja zlato pravilo, da sta redno ščetkanje in nitkanje v veliki prednosti.
  • PREVIDNOST Z ALKOHOLOM V USTNI VODI nikakor ne bo odveč, saj alkohol izsuši ustno sluznico. Vemo pa, da je slina nujno potrebna, saj odpravlja bakterije stran in sluznico varuje. Ustna voda, ki vsebuje alkohol, je nevarna, kar jasneje pomeni, da se tako ustvarijo pogoji, ko se bakterije še hitreje in bolj nenadzorovano množijo in seveda oddajajo neprijeten vonj. Torej veliko raje izberite ustno vodo brez alkohola.
  • ŽVEČENJE KLOROFILA: Najdemo ga v peteršilju, ki dah osvežuje.
  • ŽVEČENJE ZAČIMB: Med najboljšimi so janež, klinčki, kardamom, meta in koriander.

slab zadah

S pomočjo nasvetov, s katerimi je z dobro voljo in uravnoteženo disciplino ustne higiene moč približati zdravemu zadahu. Vse to pa lahko samo še napreduje in doživi zmagoviti preobrat, saj nam to prinesejo vsekakor tudi redni obiski zobozdravnika.