Kako izbrati študij, ki ga ne boš obžaloval?Vse bolj se bližajo informativni dnevi za vpise v srednje šole in fakultete, zato bi z vami rada delila svoj pogled in izkušnjo, katera upam, da vam bo pomagala pri odločitvi za pravo izbiro študija za vas ali vašega otroka. Najpomembnejši dejavnik pri odločitvi za študij je, da vas izbrana stroka veseli in zanima. Če vas nekaj zanima boste študij opravi precej lažje in uspešnejše kot,  če se vpišete le zaradi statusa študenta.

Kateri faks je pravi zame

Odločitev za smer študija je ena najpomembnejših v življenju, saj se odločimo za poklic, ki mu bomo posvetili velik del našega življenja. Ravno iz tega vidika je prav, da v delu tudi uživamo. Če želite, da ste v svojem delu zares uspešni, morate v delu uživati. Le kdo si želi celo življenje opravljati poklic, ki ga nima rad? Izbira poklica je dokaj težavno opravilo, zato moramo dobro preučiti ponujene možnosti.

Predlagam, da najprej ugotovite pri sebi naslednje: kaj imate radi, kaj vas navdušuje in v čem mislite, da ste dobri. Z odgovori na ta vprašanja boste bližje pravi izbiri študija.

Moja študijska pot se je odvijala sledeče…

Še ni tako dolgo nazaj, ko sem »morala« izbrati srednjo šolo. Na informativni dan na srednjo zdravstveno šolo sem šla s spremstvom starejšega brata, ki ni bil ravno navdušen nad predstavitvijo in mi je to tudi povedal. Njegovo razmišljanje je močno vplivalo name, čeprav mi je zdravstvo dišalo že v krvi. Na koncu sem izbrala tako favorizirano gimnazijo (upam, da sedaj ni več tako!), ki mi je vzela veliko časa, živcev, denarja in prinesla le ščepec dobrih stvari. Povem vam, prav srečna sem, da je to težko obdobje mimo in nič rada se ga ne spominjam. Moja srednješolska leta bi lahko bila veliko lepša in srečnejša, če bi le bolj poslušala sebe in svoje notranje želje.

Kmalu se je pričelo veliko bolj noro, doživetij polno študentsko življenje. Že eno leto pred vpisom na dodiplomski študij sem šla na informativne dneve in sicer sem šla pogledat smer likovne pedagogike v Mariboru – bilo mi je všeč. Leto odločitve se je bližalo in informativni dnevi namenjeni moji generaciji so bili tu. Pogledat sem šla na Fakulteto za šport in Fakulteto za zdravstvo (spet zdravstvo :)).

Pred končno odločitvijo sem  pretehtala več kriterijev: interes, predmetnik študija, kraj študija, zaposljivost, vzdušje na fakulteti. Na koncu sem se odločila postati »DIF-ovka«, študentka Fakultete za šport (okrajš. FŠ). Že od malega mi je bil šport blizu, a sem včasih premalo zaupala, da mi lahko uspe tisto, kar si želim. Uspelo mi je, a ne brez truda. Na FŠ so sprejemni izpiti in od vsega mi je največ skrbi delalo plavanje, zato sem eno leto prej hodila na privat ure plavanja in na sprejemnih izpitih je šlo vse gladko skozi. Študij  na FŠ je izredno zanimiv, dinamičen in res nikoli ti ni dolgčas, še posebej, ker je vzdušje med študenti odlično. No, tudi s profesorji smo v glavnem imeli lepe odnose.  Na FŠ sem spletla kar nekaj čudovitih prijateljstev, za katere upam trditi, da imajo doživljenjsko  garancijo. Prav tako smo skupaj doživeli marsikatero dogodivščino, ki nas je še tesneje povezala. Diplomirala sem 2013 in že tekom študija sem lahko tržila pridobljeno znanje, največ kot vaditeljica plavanja dojenčkov, malčkov in otrok  ter kot animatorka rojstnih dni za otroke. FŠ mi je že po 1. letniku dal znanja, ki sem jih lahko začela uporabljati v praksi. Vendar ne mislite, da je FŠ lahek faks. Ni! Včasih je morda res veljal za nekoliko lažjega, danes pa temu ni tako. Enako kot za druge fakultete velja, potrebno je biti priden, vztrajen in imeti še kanček sreče, da se vse poklopi kot si želimo. FŠ ni lahek faks, ti pa da ogromno – znanja in doživetij, ki jih nikoli ne pozabiš.

Moja študijska pot se je nadaljevala na podiplomskem študiju inkluzivne pedagogike v Kopru, a o tem se bom razpisala naslednjič.

Želim si, da bi si mladi izberete študijsko pot, ki je prava za vas. Ne ozirajte se na druge, na delo boste morali hoditi vi sami. Srečno pri izbiri študija in morebitnih sprejemnih izpitih!

Petra Grmovšek, mag. prof. inkluz. ped.

 

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*