10 pravil, kako izbrati vrhunsko dariloKje se skriva ključ do izvirnih daril?

»Jutri vabljeni na kos tortice!« Kakšen tok misli vam sproži tak sms? Najprej seveda: »O super, gremo!«, kmalu pa se nam ob rami prikrade en veeelik vprašaj: »Kaj naj kupim?«.

Vsi si postavljamo ista vprašanja. Želimo si, da bi se slavljenec darila iskreno razveselil, se ob njem iz srca nasmejal in se ga še dolgo spominjal. Želimo biti tisti, ki oddaja izvirno darilo, ki zagotovo ne bo pristalo nekje med ‘staro šaro’. Želimo podariti nekaj uporabnega a ne predragega.

Vrhunsko darilo

Kako torej izbrati idealno darilo? S pomočjo naslednji 10ih pravil boste znali poiskati vrhunsko darilo.

 • Poslušajte! Veliko idej vam bodo ljudje med vrsticami povedali sami. Bodite pozorni čemu se smejejo, kaj jih razjezi, koga občudujejo, nad čem so navdušeni, kaj bi »enkrat pa res poskusili« in podobno.
 • Nikdar in nikoli ne sprašujte slavljenca kaj si želi za darilo! S tem ga oropate najlepšega dela darila – presenečenja. Skrivaj raje vprašajte njegove sorodnike, znance ali pa pobrskajte po družabnih omrežjih.
 • Razvajajte! Podarite nekaj, česar si slavljenec ne bi privoščil sam.
  Če se odločite za storitev, ne podarjajte zgolj bonov, kar 70% jih namreč nikoli ni izkoriščenih. Raje ustvarite celovit dogodek, avanturo (odpeljite ga npr. na izbrano storitev in za tem mogoče še v kino, ali na pijačo,…) in zagotovite, da bon ne bo zastaral v predalu.
 • Podarite nekaj, na kar se spoznate. Izkoristite svoje znanje, izkušnje ter svetujte. Pustite v darilu košček svoje duše in hkrati zmanjšajte možnosti, da bo pristalo na zaprašeni polici.
 • Podarite ‘njega samega’. Osredotočite se na slavljenčevo življenje, navade, hobije, strasti ali na trenutno življenjsko obdobje. Kaj je tisto, kar ga najbolj zaznamuje?
  Lahko pa celo dobesedno izberete ‘njega samega’ in mu podarite portret ali zabavno karikaturo.
  Pozor! Ne osredotočajte se na njegovo službo, če le te ne opravlja z veseljem.
 • Povežite lastnosti darila z lastnostmi slavljenca/dogodka. Darilu je potrebno vdihniti pomen, zgodbo, dušo, da slavljenec začuti, da je bilo izbrano posebej zanj. Tako je lahko npr. zavojček poživljajoče kave zelo luštno darilo za neprespane mlade starše.
 • Povejte pomen darila. Darilno zgodbo je potrebno slavljencu tudi predstaviti, povedati. Lahko se oprete na kakšno dobro šalo, pregovor, besedno igro ali pa mu z darilom sporočite kaj lepega mu želite, kako mu boste s tem pomagali, česa ne bo več potreboval in podobno.
  Če ste izbrali dobro darilo in ga primerno predstavili, klasičnega voščila v smislu: »Vse najboljše, veliko sreče in zdravja!« sploh ne potrebujete.
 • Izrazite čustva. Z darilom lahko poveste kaj do slavljenca čutite, kako ga spoštujete, zakaj ga občudujete, kdaj vas spravi v smeh in dobro voljo, kako vas opogumlja ali osrečuje in podobno. To bo zagotovo vašemu darilu dalo iskreno noto in tudi kakšna solzica sreče se zna pocediti po licu.
 • Ne podarjajte denarja! Denar ni darilo! Ko res ne gre drugače ali pa je izrecna želja, ga vsaj izvirno zavijte in poskusite povezati s čimer je denar namenjen.
 • Lično zavijte. Velik čar darila je njegovo odvijanje. Klasika ni vedno potrebna, lahko reciklirate domače materiale, namesto pentl’ce privežete npr. leseno žlico, če ravno sovpada z darilom ali kaj podobnega. Primerna embalaža je lahko tudi kakšen kos samega darila.
  Darilne vrečke so ena velika potuha, zato se jih raje izogibajte.

Če ste pozorno brali,  ste opazili dvoje. Ni pomembno samo KAJ podarimo, veliko težo nosi tudi KAKO to darilo oddamo. Pravilna kombinacija obojega s kančkom humorja je ključ do uspeha.

Če pa vam je generiranje idej problem, je z namenom pomagati ljudem pri izbiri daril izšel priročnik z naslovom: »Kaj za vraga naj kupim za darilo?«. Napisan je prav po teh desetih načelih in vam ponuja skoraj 500 idej za uporabna, izvirna in poceni darila. Ideje so razvrščene v 33-ih najpogostejših tem (poroka, rojstvo, okrogle obletnice, diploma, upokojenec, fant ali mož, dekle ali žena, ljubitelj rož itd.) z jasnimi navodili »KAJ IN KAKO« podariti.

Knjigo lahko prelistate in naročite na www.pentlca.si/knjiga ,s pripisom »bralec portala preberite.si« pa si pridobite izreden POPUST.

Redna cena knjige je 24,90€, vi pa jo dobite le za 17€.

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*